hirdetés

Szabadon pénzt csinálhatnak a startupok a LinkedIn adataiból

Egy San Franciscó-i bíró úgy döntött, a LinkedIn nem akadályozhatja meg egy startupnak, hogy hozzáférjen az oldalon szereplő adatokhoz. Az ügy alighanem precedensértékű, és megnyithatja az utat az előtt, hogy a big data-startupok aranybányaként használják a közösségi médián található adatokat.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A digitális gazdaság alapegysége, mondhatni valutája a számítógépes adat. De ki birtokolja az internet nyilvánossága előtt megosztott adatokat? Vagyis ki tudja azt pénzzé konvertálni, bevételt generálni belőle? Mindig ez a fő kérdés. A San Franciscó-i bíróságon Edward Chen bíró úgy döntött, hogy megtiltja – a Microsoft tulajdonában lévő – LinkedInnek, hogy az megakadályozza egy startupnak a hozzáférést a honlapon lévő adatokhoz. A kérelmet a HiQ Labs nyújtotta be, miután a LinkedIn kizárta a céget az oldalról.

A LinkedIn az előzetes végzés értelmében a LinkedInnek 24 órán belül el kell távolítania az oldalról azt a technológiát, ami megakadályozza a HiQ Labs zavartalan hozzáférését a honlapon szereplő nyilvános profilokhoz. Vagyis ami nyilvános, az nemcsak magánszemélyek, de jogi személyek felé is nyilvános.

Fotó: Flickr/[email protected].

A Reuters hírügynökség úgy kommentálta az esetet, hogy annak messzemenő üzleti és jogi implikációi vannak a LinkedInen és a HiQ-n túl, mert irányt mutat abban, hogy mekkora kontrolja van a közösségi média-platformoknak az általuk hostolt tartalmak felhasználását illetően.

Azok a big data-startupok, melyek nyilvános adatbázisokban lévő infotömegeket elemeznek, s eme analízisek eredményeit adják el (a mesterséges intelligenciát, a gép tanulást és az algoritmusokat használva prediktív analitikára), tulajdonképpen ezzel zöld utat kaptak tevékenységükhöz – legalábbis az USA-ban.

Alapfokú kisokos a Linkedinhez
A közösségi oldalak között is különlegesség a Linkedin, amely üzleti, szakmai profilja révén különül el elsősorban a többitől. Az egyre fontosabb felülethez ad használati kisokost a téma szakértője.
A HiQ Labs a LinkedInen található adatokat arra használja, hogy megjósolja az alkalmazottak jövőbeli viselkedését. Például azt, hogy mikor akarnak kilépni egy cégtől.

A LinkedIn már jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A bírói végzést kommentálva a LinkedIn úgy állította be magát, mint aki a honlap felhasználóit védi, pontosabban azon jogukat, hogy kontrolálják, mi történik az adataikkal. A HiQ viszont a nyilvános információk nyilvános voltának védelmezőjeként tüntették fel magukat.

A két cég közötti vita májusban robbant ki, amikor a LinkedIn levélben szólította fel a HiQ-t, hogy hagyja abba a weboldalon lévő adatok használatát, júniusban a HiQ kereset nyújtott be a bíróságnak, azzal vádolva a LinkedInt, hogy megsérti a trösztellenes törvényt.

Dübörög a közösségi gazdaság – de kin gázol át?
Kettős a közösségi gazdaság megítélése, mivel ugyan egyértelmű, hogy a résztvevők és a fogyasztók számára hasznos, a hagyományos vállalkozások életet meglehetősen megnehezíti. Valamit kezdeni kell vele, de ez a szabályozóknak sem könnyű.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo