Óriási a digitális lemaradók aránya a magyar társadalomban

A fejlett országok netező polgárai körében is nagy az aránya azoknak, akik nem használják a közösségi médiát. A törzsközönség a jól kereső fiatalok. A magyar lakosság 33%-a az internethez sem fér hozzá, de állítólag ez már jövőre másképp lesz.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Habár úgy tűnik, az internet az egész világ működését meghatározza, valójában a World Economic Forum adatai szerint a világhálóhoz való hozzáférés sok helyen még mindig neuralgikus pont. A listában, ami a netes hozzáférés elterjedtségét méri ráadásul hazánk meglehetősen rosszul áll: nincs netje és okostelefonja sem a magyar társadalom 33%-ának. A 14 vizsgált ország közül csak Görögországban siralmasabb a digitális lemaradók aránya (40 %). A legjobb penetráció Hollandiában van, náluk csak a lakosság 5%-a digitális analfabéta, Svédországban és Ausztráliában az arány egyaránt 7%.

Ország Internet és közösségi média használat Csak internet Egyik sem
Svédország 71% 22% 7%
Hollandia 70% 25% 5%
Ausztrália 70% 23% 7%
USA 69% 21% 10%
Kanada 65% 26% 9%
Spanyolország 63% 27% 10%
Anglia 61% 27% 11%
Magyarország 53% 13% 33%
Olaszország 53% 18% 29%
Lengyelország 50% 23% 26%
Franciaország 48% 33% 19%
Görögország 46% 14% 40%
Japán 43% 29% 28%
Németország 37% 49% 15%
Forrás: World Economyc Forum

A hazai Digitális Jólét Program titkárságának friss közleménye szerint az elterjedéshez az árak csökkentése kell. Az MTI-n megjelent közleményben úgy fogalmaznak: idén januártól 27-ről 18 százalékra csökkent az internet-előfizetés áfája, 2018 januárjától pedig még tovább, 5 százalékra csökkentik. Ennek következtében az Európai Unió tagállamai közül a jövő évtől Magyarországon lesz a legalacsonyabb az internet áfája, és így 2018-ban 22 milliárd forinttal több marad majd a családok és a vállalkozások zsebében. A közlemény szerint 2018 végéig minden magyar településen hozzáférhetővé válik az ingyenes, szélessávú wifi-szolgáltatás. Szintén a jövő év végéig az Európai Unióban elsőként Magyarországon jut el minden háztartásba a másodpercenként legalább 30 megabites szupergyors internet.

Az elit már megfejtette a transzformáció titkát
A vállalatok túlnyomó többsége elmarad a versenytársak egy szűk elit csoportja mögött, akik már megfejtették a digitális transzformáció titkát, ezért sokkal erősebb versenypozícióban vannak.
Egyébként, bármennyire is úgy tűnik, nincs fent a többség a Facebookon sem. Az amerikai Pew Research 14 országra -köztünk hazánkra is- kiterjedő elemzése szerint a lakosság nagy része használja a netet, de sokkal kevesebben a közösségi médiát. Svédországban, Hollandiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban a leginkább elterjedt a közösségi médiafogyasztás, ezzel szemben Németországban csak a válaszadók 37%-a használja rendszeresen a közösségi honlapok valamelyikét (ugyanakkor a felnőtt lakosság 85%-a a világhálót általában). Ez meglepő, mert a társadalomtudósok és közgazdászok azt gondolnák, hogy az iparilag fejlett országokban a lakosok nagyon aktívak az ilyen platformokon. Ugyancsak alacsony a használati arány Japánban (43%), Görögországban (46%) és Franciaországban (48%). A 14 vizsgált országban 57% az átlag a közösségi média felhasználóinak arányát illetően. A rendszeres látogatók általában fiatalabbak, magasabb képzettségűek és jobb jövedelmi helyzetűek. A 18-34 éves korosztály körében dívik leginkább a közösségi média használata, az 50 fölöttieknél csökken ugrásszerűen a júzerek aránya.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo