Megúszható a telekomadó?

Van olyan mobilszolgáltató, amely már közölte, hogy az új, perc alapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban és a többi nagy mobilszolgáltató álláspontja is hasonló, azaz az ügyfelek emelkedő tarifákkal számolhatnak. Ugyanakkor a kis szolgáltatók némelyike lehetőséget is lát az új adó miatt átalakuló piacban.

Magyarországon 2012. július 1-től adóköteles tevékenység a távközlési szolgáltatás nyújtása, erről már pénteken megszületett a döntés a Parlamentben. Az adó alanya a szolgáltató, az alapja pedig a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, annak hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról indított hívások időtartama valamint küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerződés szerint számított - száma.

Az új adó káros az egész gazdaságra
Az új adó nemcsak a távközlési ágazatra, hanem a teljes gazdasági növekedésre nézve ártalmas, mondta a negyven távközlési céget tagjai között tudó ETNO (European Public Telecommunications Network Operators Association) igazgatótanácsának elnöke. Luigi Gambardella emlékeztetett arra, hogy a távközlés az innovációs lehetőségek szempontjából fontos szektor, és úgy vélte: a kormányoknak hozzá kellene járulniuk ahhoz, hogy kibontakozhasson az ágazatnak a gazdasági növekedést segítő ereje, nem pedig gyengíteni ezt a képességet. A mobilszolgáltatókat képviselő GSMA (GSM Association) szervezet vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az új adó „befolyásolni fogja a magyar szolgáltatók képességeit a fogyasztók igényeinek kielégítésére”. Anne Bouverot felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül adóstratégiáját annak érdekében, hogy pozitívabb megközelítést fogadhasson el.

Minden megkezdett perc és elküldött sms után két forintot kell a szolgáltatóknak leróniuk az adóhatóságnak, de a hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint magánszemély előfizető esetén 700 Ft/hó/hívószám, nem magánszemély és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 2500 Ft/hó/hívószám.

A hazai távközlési piac legnagyobb szereplői már a perc alapú távközlési adóról szóló, május 18-i parlamenti szavazás előtt közölték: megtették a szükséges intézkedéseket. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a júliustól érvényes díjszabásokban az ügyfelek már emelkedő tarifákkal számolhatnak. Vannak, akik csökkenő forgalmat, ebből eredő ÁFA bevételkiesést, sőt a vállalati ügyfeleknél az alaptevékenység visszafogását, tehát gazdasági visszaesést is jósolnak. Az új jogszabályból kiderül, hogy az adóalanyok a távközlési cégek. A szolgáltatók dönthetnek arról, hogy az adót áthárítják-e ügyfeleikre, és ha igen, milyen mértékben.

„A nagy távközlési cégekkel szemben hazai innovatív telekommunikációs szolgáltatók már keresik a megoldást ügyfeleik számára az új adóterhek mérséklésére" - állítja Beliczay András, az Opennetworks Kft. ügyvezetője. A cég közleménye szerint a magyar fogyasztók még nem ismerik a hazai piac bejegyzett szolgáltatóit, akik sok esetben lényegesen olcsóbban képesek szolgáltatást nyújtani, így lehetséges, hogy alacsonyabb árakat kínálhatnak, mint a piac nagyobb szereplői. „Mi és vélhetően a telekommunikációs piac más szereplői is napokon belül kidolgozzuk azokat a termékeket, csomagokat, melyek mérsékelhetik, vagy akár teljesen kompenzálhatják az adó miatt növekvő terheket."

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo