hirdetés

Kinek kell itt bankfiók?

Ahogy terjednek az okostelefonok és a szélessávú internet, a bankfiók nélküli pénzügyi szolgáltatók egyre népszerűbbek lesznek. Leáldozóban a hagyományos bankolás?
hirdetés

Lehet, hogy épp bankol?
Kép:LG

Kicsivel több, mint két hónappal ezelőtt Spanyolország második legnagyobb bankja, a BBVA 117 millió dollárért megvásárolta az amerikai Simple-t, egy számítógépre, tabletre és okostelefonra fejlesztett online pénzügyi alkalmazást, mindenféle banki háttér nélkül. Eddig. A BBVA techfüggő vezérigazgatója, Francisco González azonban ráugrott a megoldásra, ő ugyanis nemcsak abban hisz, hogy az okostelefonok terjedésével a hagyományos banki struktúra leáldozóban van, de abban is, hogy az online megoldásoknak köszönhetően a banki ügyfelek száma világszerte akár a triplájára is nőhet a következő évtized során.

A virtualizáció az élet számos területén hoz átütő változást. Az informatikában hatalmas lehetőségeket teremt, de az iparban is egyre nagyobb teret hódít.

Tripla annyi ügyfél

Fiók nélküli pénzügyi szolgáltatók már eddig is léteztek, elsősorban például Fekete-Afrika eldugott részein, ahol mind a bankfiók, mind a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiépítése nehézkes. De népszerűek a réspiacokon működő szolgáltatók is, mint amilyen az interneten vásárlók körében kedvelt PayPal. E szolgáltatók azonban jobbára csak a szokásos banki szolgáltatások töredékét nyújtják, és főleg az utalásokat könnyítik meg. A Simple felvásárlása e téren hozhat forradalmi változást.

Néhány év alatt eltűnhetnek a hagyományos bankok
A PwC szakértői szerint akár már 2025-2030-ra a „hagyományos” bankok nélkül működhet a piacgazdaság, mivel egyre alacsonyabbak a belépési korlátok a nem banki szereplők számára az alapvető banki szolgáltatások területén is, ami kihívást jelent a jelenlegi banki üzleti modell számára.
Mivel a legtöbb bankban már okostelefonon és internetbankon keresztül is intézhetik ügyeiket az ügyfelek, a klasszikus bankfiók-látogatások száma jelentősen csökken. Ennek ellenére az átlagos internetbanki ügyfél havonta legfeljebb egy-két alkalommal ellenőrzi a számláját, ezzel szemben a Simple ügyfelei – a cég statisztikái szerint – napi 2,4 alkalommal vizsgálják a pénzügyeiket. Hogy mi a siker titka? Hogy a Simple alkalmazása nemcsak a szokásos egyenleg, utalás, lekötés opciókat ajánlja fel, hanem tippeket is a pénzügyek okos kezelését illetően: mennyit „biztonságos” költenünk egy adott napon, mire mennyit fordítunk, és hogyan nézne ki az optimális kiadási portfóliónk. A siker kirobbanó volt, a fiatal ügyfelek száma egy év alatt 330 százalékkal nőtt, és elérte a százezret.

Reprezentációs céllal

A Simple felvásárlása egy új jövő ígéretét hordozza magában. Egyrészt mutatja, hogy – internet és okostelefonok ide vagy oda – az emberek túlnyomó többségének szüksége van bankokra és azok szolgáltatásaira. Bankfiókokra azonban már nem annyira. A BBVA – és a teljes bankszektor – előtt álló feladat most már az, hogy hogyan tudnak minél sokrétűbb banki szolgáltatásokat kínálni az ügyfeleknek virtuális felületeiken. A spanyol bank például szeretné tágítani a Simple jelenleg elérhető, a számlához kapcsolódó szolgáltatásait, s jelzáloghiteleit elérhetővé tenni az alkalmazáson keresztül. Ha González jóslata beválik, a bankok egy évtizeden belül már csak reprezentációs céllal fognak bankfiókokat tartani, hiszen a pénzügyeit mindenki az interneten keresztül intézi majd a kütyüjei segítségével.

Bitcoin-alternatívák
  • A bitcoin 2009-es megjelenése óta szaporodnak az online pénzek, amelyekkel a virtuális világban fizethetünk. Ami közös bennük: a decentralizált hálózatok peer to peer (egyenrangú) pénzügyi tranzakciókat tesznek lehetővé a világhálón. A pénztárcánkat általában létrehozhatjuk az asztali számítógépen, okostelefonon vagy az interneten Windows, Linux vagy OS X rendszerben.
  • A dodgecoin csodálatos, vibráló közösséget ígér a használóinak. Elsősorban az internetes tartalomcsinálók vagy -megosztók honorálására terjedt el. Egy like, amelynek valós értéke van.
  • Az idén márciusban startolt auroracoin kizárólag Izlandon használható, egyfajta nemzeti kriptovaluta válaszul az öt éve ideiglenesen bevezetett, ám máig érvényben lévő devizakontrollra.
  • A peercoin az első energiahatékony virtuális pénz, köszönhetően az innovatív bányászati algoritmusának.A bitcoin-protokollra épülő litecoin a piaci kapitalizációját tekintve a második számú decentralizált pénz (a forgalomban levő litecoinok összértéke tavaly év végén 750 millió dollár volt, a bitcoin 12 milliárd körül járt). A 2011-ben létrehozott, kisebb fizetésekre tervezett pénz tranzakciós ideje 2,5 perc (ennyi időnként megtörténnek az elszámolások).
  • A ripplecoin az Opencoin magánvállalkozás terméke, és azért jött létre, hogy megkönnyítse az átváltást a különböző pénznemek között.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo