hirdetés

Hogy lehet követni a fertőzötteket? Már dolgozik a megoldáson az Apple és a Google

Az Apple és a Google műhelyében már dolgoznak olyan, okostelefonokra alkalmazható rendszereken, melyek révén az egészségügyi hatóságok azonnal tudomást szerezhetnének arról, hogy egy vírusfertőzött hány további emberrel került kapcsolatba, kik ők, és merre is járnak. Az alkalmazás ugyanakkor még számos adatbiztonsági kérdést vet fel.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Egyre nyilvánvalóbbá válik a szakértők számára is, hogy a mostani járvány legyűrése a közegészségügyi intézkedések és a távolságtartási szabályok szigorú betartása mellett azon múlik majd igazán, hogy milyen gyorsan és mennyire pontosan tudjuk majd beazonosítani a fertőzötteket, és azok kapcsolatait.

Vagyis a kontaktok mielőbbi megállapítása, és a potenciális fertőzöttek elkülönítése elsődleges feladat lesz; és ebben segít az informatika, pontosabban azok a high-tech cégek, melyek az okostelefonokra telepíthető rendszereket fejlesztik. Azokat, melyek révén nyomon követhetők és így azonnal kiszűrhetők a vírusfertőzöttek kontaktjai.

A nyilvánvaló előnyök mellett azonban számos adatbiztonsági kérdést is felvetnek ezek a megoldások, olyanokat, melyek alapvetően befolyásolják magánéletünk intimitását - írja Financial Times.

Talán nem véletlen, hogy az Apple és a Google már a múlt héten, éppen a frissiben jelentkező aggodalmak miatt komolyan elkezdett a kérdéssel foglalkozni; hogyan lehet rendkívül hatékony az általuk kifejlesztett nyomkövető rendszer úgy, hogy egyszersmind nem csorbítja érdemben a magánéletünket sem.

A rivális technológiai cégek pontosan két hete jelentették be, hogy megpróbálkoznak egy olyan rendszer fejlesztésével, amely figyelmezteti majd az egészségügyi hatóságokat a koronavírussal fertőzött személyek kapcsolatairól az okostelefonokra letelepített applikációk segítségével.

Kép:Pixabay

Ez az alkalmazás nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy a gazdaságot újra lehessen indítani, a személyes kapcsolatok pedig újra lehessen építeni. Ez a kettő pedig valójában szoros összefüggésben van egymással.

A rendszer korai verzióját már a jövő héten le is tudnák tesztelni; a tervezett megoldás szerint a friss adatok és információk azonnal az egészségügyi hatóságok tudomására jutnának anélkül, hogy a magánélet és a személyes adatok biztonsága bármiben is sérülne.

A változások között talán az egyik leglényegesebb, hogy a telefonok Bluetooth-jeleket kibocsátó rendszerét úgy módosítják a fejlesztők, hogy ezzel megakadályozzák a hekkerek számára az információkhoz való hozzáférést, de egyéb biztonsági elemeket is be fognak építeni, éppen azért, hogy a keletkező szenzitív adatok csak azokhoz jussanak el, akiket azok valóban megilletnek.

Kérdés persze, hogy az alkalmazást hányan töltik majd le, hiszen a rendszer hatékonysága a használók számosságán múlik, ugyanakkor a személyes szabadság sérelme nélkül senki nem kényszeríthető arra, hogy töltse le az alkalmazást. Az önkéntesség elve itt is életbevágóan fontos.

A fejlesztés valójában egyfajta teszt is, márpedig annak a tesztje, hogy a Szilícium-völgy érdemben hozzájárulhat-e a válság elleni küzdelemhez anélkül, hogy veszélybe sodorná a felhasználói adatokat, vagy, hogy a polgárokat megfigyelni kívánó kormányok vissza tudnának élni a fejlesztések eredményeivel.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo