Beindul az M2M: brutálisan nő az adatforgalom

Az IP alapú adatforgalom 2014 és 2019 között megháromszorozódik, és eléri az évi 2 zettabájtot. Az adatforgalom emelkedését az internethasználók számának növekedése mellett a gép-gép közötti (M2M) kapcsolatok és a személyes eszközök terjedése, a gyorsabb szélessávú kapcsolatok és a fejlett videoszolgáltatások magyarázzák.

Kép: Pixabay

A Cisco prognózisa szerint a globális IP alapú forgalom a 2014-ben mért 59,9 exabájtos adatforgalomhoz képest 2019-re el fogja érni a havi 168 exabájtot, így 2019-ben a hálózatok már nagyobb adatforgalmat bonyolítanak majd le, mint a korábbi „internetkorszak” éveiben (1984 és 2013 között) együttvéve.

Kelet-közép-Európában 2014 és 2019 között az IP alapú adatforgalom az ötszörösére bővül, ami 35 százalékos éves növekedési ütemet jelent. Az internetes adatforgalom 2019-ben 170-szer akkora lesz, mint a régió 2005-ös teljes internetforgalma. Ezen belül a mobil adatforgalom 2014 és 2019 között a 14-szeresére emelkedik, ami 71  százalékos éves növekedést jelent. A mobil eszközök 2019-ben az IP alapú forgalom 22 százalékát adják majd a régióban, szemben a 2014. évi 7 százalékkal.

Az IP videoforgalom 7-szeresére növekszik a jelzett időszak alatt. Ez 49 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az internetes videoforgalom (üzleti és lakossági forgalom együttesen) 2019-ben a teljes internetes adatforgalom 71 százalékát adja majd, szemben a 2014. évi 43 százalékkal.  Kelet-közép-Európában 2019-ben várhatóan egymilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz, ez megközelítőleg személyenként 3,3 ilyen eszközt jelent.

2019-re az IP alapú adatforgalom 27 százalékát adják a régióban a személyi számítógépek (ez az arány 78 százalék volt 2014-ben), 4 százalékát a televíziók, 66 százalékát a hordozható eszközök (okostelefonok, táblagépek), és 2,5 százalékát az M2M kapcsolatok. A régióban az átlagos szélessávú hálózatok sebessége 2,2-szeresére, azaz 20,1 Mbp/s sebességről 44 Mbp/s-ra, növekszik 2014 és 2019 között.

Több internetező, több okoseszköz

A vezetékes- és mobilhálózatok terjedésével egyre többen rendelkeznek hálózati és internetes hozzáféréssel. 2014-ben 2,8 milliárd internetes felhasználó volt, amely a világ 7,2 milliárdos népességének 39 százaléka. 2019-re megközelítőleg 3,9 milliárd internethasználó lesz, amely 51 százalékát teszi majd ki a várhatóan 7,6 milliárdos népességnek (Forrás: Population Division of the Dept. of Economic & Social Affairs of the United Nations).

Most indul be igazán az okosítás
A többek között a hűtési, fűtési rendszereket, szellőztetést, áramfogyasztást felügyelő, optimalizáló intelligens rendszerek már egy ideje köztünk élnek, de az IDC piackutató legfrissebb jelentése szerint a technológia és a szabályozói környezet most tart ott, hogy valódi robbanás következzen be.
2019-re a hálózati eszközök és kapcsolatok száma eléri a 24 milliárdot (ez a szám 2014-ben 14 milliárd volt), így a szolgáltatóknak fel kell készülniük az eszközök áradatára. Ezek az eszközök lehetnek táblagépek, okostelefonok, interneteléréssel rendelkező nagy felbontású (ultra-high definition – UHD) televíziók, M2M kapcsolatok, valamint testen viselhető eszközök. 2019-re globálisan 3,2 hálózati eszköz vagy kapcsolat jut majd egy főre. Ez a szám 2014-ben 2 volt. A szolgáltatóknak ki kell dolgozniuk egy átfogó IPv6 stratégiát, továbbá fejlettebb intelligenciára, hálózatkezelésre és biztonságra is szükség lesz. 2019-re a vezetékes- és mobileszközök, illetve hálózatok 41 százaléka lesz IPv6 kompatibilis, amely közel duplája a 2014-es 22 százaléknak.

A globális átlagos szélessávú sebesség a 2014-ben mért 20,3 Mbp/s-ról 42,5 Mbp/s-re növekszik 2019-re. Regionális szinten átlagosan továbbra is Nyugat-Európában és Ázsiában találjuk a leggyorsabb szélessávú vezetékes kapcsolatokat. 2019-re a világ szélessávú vezetékes kapcsolatainak 33 százaléka gyorsabb lesz, mint 25 Mbp/s. (A mobilhálózatok sebességével a februárban kiadott Cisco® Visual Networking Index globális mobil adatforgalomra vonatkozó 2014–2019-es előrejelzése foglalkozik.)

Új és fejlettebb videoszolgáltatások

2019-re az IP videó aránya a teljes IP alapú forgalmon belül várhatóan 80 százalékra növekszik, szemben a 2014-ben mért 67 százalékkal. A lakossági-, üzleti- és mobilfelhasználók az összes hálózat- és eszköztípuson igénylik a fejlett videoszolgáltatásokat. Ezen a területen a szolgáltatás minősége, könnyű kezelhetősége, a megfelelő tartalom és a felhasználói élmény, illetve az ár lesz a siker kulcsa a felhasználók eléréséhez.

Cunamiként közelít a technológia
Az M2M átrajzolja valamennyi iparág működési modelljét, a szereplők egymáshoz való viszonyát, az üzleti stratégiákat. Az okos kütyük új lehetőségeket teremtenek az egészségügyben is: a megelőzésben, a gyógyításban, az egészségmenedzsmentben és a beteg–orvos viszonyban. Az elmúlt pár évben hirtelen már kézzelfogható közelségbe került számtalan sci-fibe illő eszköz, ám a java még hátra van!
A Wi-Fi- és mobilkapcsolattal rendelkező eszközök 2019-re az IP forgalom 67 százalékát teszik ki: a Wi-Fi 53 százalékot, míg a mobilhálózat alapú megoldások 14 százalékot. 2014-ben az IP alapú forgalom 42 százaléka zajlott Wi-Fi-n, a mobil részesedése 4 százalék, a vezetékesé pedig 54 százalék volt.

Az Internet of Everything (IoE) és M2M kapcsolatok növekedése – Az IoE-trend kézzelfogható növekedést mutat, az M2M kapcsolatok száma pedig háromszorosára növekszik az elkövetkezendő 5 év során, így 2019-re 10,5 milliárd ilyen kapcsolat lesz. Ennek oka az IoE széles körű elterjedése egyrészt a különböző ágazatokban (mezőgazdaság, egészségügy, gyártás, kiskereskedelem, szállítmányozás), másrészt az otthonokban (videós biztonsági berendezések, okosmérők, világítás- és hőmérséklet-szabályozók stb.).

A növekedés a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök esetében lesz a leggyorsabb (8,6-szoros). 2019-re az M2M kapcsolatok 48 százalékát a hálózatba kapcsolt otthoni megoldások adják majd.

Online játékok és zene

A Cisco előrejelzése szerint jelentős növekedés várható az online játék letöltések területén is, amelynek lehetőségét a játékkonzolok megnövekedett tárolókapacitása mellett a felhők irányába tartó növekvő feltöltési forgalom és az üvegszálas kapcsolatok terjedése teremti meg.

Az online zene lesz a leggyorsabban növekvő otthoni internetes szolgáltatás. 2014 és 2019 között 7,7 százalékos éves növekedést produkálva 1,2 milliárd felhasználóról 1,7 milliárdra bővül. A mobil helyfüggő szolgáltatások (mobile location-based service – LBS) lesznek a leggyorsabban növekvő fogyasztói mobilszolgáltatások, üzleti területen pedig az asztali és személyes videokonferenciák.

Tőlünk függ, hogy mire lesz képes az otthonunk
Az okosotthon nem sci-fi filmekbe illő helyszín, hanem valóság. A fogalom az automatizált, gazdaságos, kényelmes és nem utolsósorban biztonságos lakást jelenti. Az M2M technológia révén egy az okostelefonunkra letöltött app segítségével központilag vezérelhetünk bármilyen háztartási eszközt, berendezést, sőt az sem lehetetlen, hogy a lakásunk képeket küld a rendőrségnek vagy adatokat a háziorvosunknak. Hogy a számtalan technológiai újdonságból végül mi terjed el, az nagyrészt tőlünk függ.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo