hirdetés

Az Apple vezér végre beszólt az FBI-nak

Az Apple vezérét a Startup Fest Europe-on hallgattuk arról, hogy a cég az egészségügyi technológiában készül nagy dobásokra, hogy az Apple olyan, mint a postás. És, hogy az adattitkosság (privacy) alapvető emberi jog.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Showbiz-sztárok mega-gigasajtótájékoztatóiban temérdek tapasztalatom van, ott mindig nagy várakozással ül tűkön a közönség. Izzik a levegő az izgalomtól. Nos, mint a néhai amszterdami tőzsde patinás épületében kiderült, a sztármoguloknál sincs ez másképp. Még ha nem is veszi olyan glória körül a fejét, mint egykor Steve Jobsét. Tim Cook is sztárként integet a színpadra lépve a tömegnek. Mert hát valljuk be, ő celeb. És valljuk be, hányan tudják közülünk az Apple jelenlegi elnökének(!) a nevét? Kevesen. (Arthur D. Levinson Ph.D.) Na, ő nem celeb.

Túl sokat követelt az FBI

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Startup Fest Europe-on tartott előadást. Szerencsére nekiszegeztek egy kérdést az FBI-ügyről, amire rögtön úgy reagált, "örülünk, hogy megkérdezte, mert eddig nem nagyon beszéltem erről."

Vannak dolgok, amiket a technológiával el lehet érni, de nem szabad elérhetővé tenni
Az ügy lényege, hogy a dél-kaliforniai San Bernardinoban 2015. december 2-án 14 embert ölt meg és további 22-t sebesítettek meg egy pakisztáni származású arab házaspár. Az incidens után több telefont is megtaláltak. Mindegyiket összezúzták a lövöldözők, egyet kivéve. Ez egy iPhone 5C volt.Az FBI "felkérte" az Apple-t, hogy szolgáltasson be minden adatot erről a készülékről, amit Cook menedzsmentje át is adott. "Volt ebben némi felhő backup és metaadat. Ilyesfajta dolgok. Hetekkel később az FBI megkeresett minket és közölték: azt akarjuk, hogy alkossatok egy új operációs rendszert, vegyétek ki belőle a biztonsági fékeket és kontrollokat és szerezzetek be további információkat, ami nincs rajta ezen a telefonon. Azt válaszoltuk, erre nem vagyunk hajlandóak. Azért nem tesszük meg, mert vannak dolgok, amiket a technológiával el lehet érni, de nem szabad elérhetővé tenni. Mert mi is állandóan támadás alatt állunk. Ha ez az eszköz kikerülne a vadonba, szörnyű dolgokra használhatnák, s ennek súlyos közbiztonsági és adatbiztonsági következményei lennének. Úgyhogy nemet mondtunk. Ők nem fogadták el ezt a választ és úgy döntöttek, hogy beperelnek minket. A meghallgatás előtt viszont az ügyet ejtették" - mesélte Cook.

Kép:Wikipedia

Egy vállalatnak lelke van

Cook e példát arra használta beszédében, hogy artikulálja az Apple filozófiáját és azt, mit gondol a vállalatok integritásáról. "Határozottan hiszem, hogy egy vállalatnak rendelkeznie kell egy értékrenddel. Hogy a vállalatokat az emberek számára hozták létre, és hogy a vállalatoknak lelke van, akárcsak az embereknek."

Cook már korábban is hangoztatta, hogy az Apple számos olyan dolgot végez, ami „helyénvaló”, s a hozam (return on investment, ROI) nem a legelső szempont ezen intézkedéseknél.

A vállalatokat az emberek számára hozták létre, és hogy a vállalatoknak lelke van, akárcsak az embereknek
Milyen hát az Apple lelke? Fontos számára a környezet és a klímaváltozás. (Hogy mit tesznek ez ügyben, arról itt olvashat részletesen.) "Ezek óriási problémák, s mi is dolgozunk ezeken, úgy hogy idővel 100%-ban áttérünk megújuló energia használatára. Erre nagyon büszkék vagyunk. Aktívak vagyuk az oktatásban, az emberi jogokban, a sokszínűségben" - fogalmazott a vezérigazgató.

"Hiszünk az adatok titkosságában és sérthetetlenségében (privacy), ez alapvető emberi jog. A fogyasztóink tőlünk függenek, úgy érezzük, azt várják tőlünk, hogy mi védjük meg őket. Ma túl összetett a világ ahhoz, hogy megértsék a hackerek közösségét. Csak úgy tudjuk megvédeni őket, ha titkosítjuk az adatokat. Régóta így teszünk, az iMessage-et és a Facetime-ot is titkosítjuk 2008 óta. Nem szabadna megismernünk az Önök kommunikációját. Nem hisszük, hogy jogunk lenne ehhez. Amikor Önök elküldenek egy üzenetet, akkor mi olyasminek tekintjük magunkat, mint a FedEx futár. Felvesszük az üzenetet, leragasztjuk a borítékban és szállítjuk. Ez a nézetünk a kérdésben, és ez nem újdonság. Mindig is így hittük."

Programozás, mint második nyelv

Cook, mint oly sok tech-mogul, akik alapjában véve a "geek," "dork," és "wonk" személyiségtípusba tartoznak, vagyis tudásvezérelt kockafejek, kulcsfontosságúnak tartják az oktatást a világ és az emberek formálásában. "Nem szabadna elvárni a tanároktól, hogy egy nap felkelnek és varázsütésre képessé válnak programozást tanítani vagy átváltani az analóg tanteremről a digitálisra. Be kell fektetnünk a fejlődésükbe és úgy kell kezelnünk őket, mint a fogyasztóinkat. A társadalom számára legfontosabb állások egyike az övék. Határozottan úgy érzem, hogy a tananyagot újra kell gondolni. Szerintem a programozás éppoly fontos, vagy talán még fontosabb, mint az idegennyelv, amit az iskolában tanulnak az emberek."

"Én már 4. vagy 5. osztálytól alaptantárggyá tenném a programozást és erre lehetne építeni a következő tanévekben. Ez sokkal nagyobb sokszínűséget a technológia világába, sokkal több emberben keltené fel az érdeklődést a technológia iránt. És még ha az egészségügyben vagy az ökológiában tanulnak tovább, akkor is van egy metszéspont. A programozás nem egy elszigetelt valami," hiszen a technológia minden iparág és szakterület fejlődésének alapköve. "Rossz szolgáltatot teszünk a gyerekekkel azzal, ha nem vezetjük be őket a programozásba."

Az app és az orvoslás

A cég jövője kapcsán kiderült, hogy bár a szaksajtó finoman szólva nem értékelte egyértelmű sikernek az Apple karórát, Cook mégsem mond le róla.

"Jóslatom szerint egy nap majd visszanézünk és hitetlenkedünk, hogyan tudtuk elképzelni az életet nélküle. A világ arra halad, hogy egyre jobban és jobban ellenőrizhessük, mi megy végbe a testünkben. Ma technológiailag ez még nem lehetséges azon a szinten, ahogy elképzeljük. De egy nap lehetővé válik."

Cook szerint a jövőben úgy őrizzük majd meg testünk egészségét, hogy az Apple Watchhoz hasonló eszközzel teljes képet kapunk testi folyamatainkról, körülbelül úgy, ahogy a kocsi bajait is jelzi a műszerfal.

"Ha felforr az autó vagy cserélni kell az olajat, bekapcsol egy jel és megmutatja, hol van a gond, mit kell ellenőrizni. Mi ennek a megfelelője a testben? Az elménk. De az elménk sajnos túl sokszor győz meg arról, hogy ne forduljunk segítségért. És sokszor azt sem tudjuk, hogy betegségtüneteink vannak. Ha viszont egy ketyere jelezné, az elképesztő lenne és meghosszabbítaná az életünket, javítaná életminőségünket. Nem mondom, hogy ez eszköz képes lenne minderre." (Egy kicsit később viszont már azt deklamálta: "meg vagyok róla győződve, hogy egy app képes lehet mindenre.")

Mindenki fényképezi: Tim Cook a Startup Fest Europe-on Amszterdamban
(fotó: Piac és Profit)

Cook szerint a tudományos kutatók is könnyebben juthatna értékelhető adatokhoz, hiszen a testműködésről sok-sok millió eszköz rögzítene adatokat. Többé nem kellene a kísérletekhez kísérleti alanyokat gyűjteni, elég lenne belenézni az összegyűlt adatokba. Ez ismét privacy, vagyis az adatok hozzáférhetőségével kapcsolatos kérdés. E téren az Apple, úgy tűnik, nem érez gátlásokat. Nagyon nem mindegy, mi történik az egyén betegségeiről szóló adatokkal. Ha illetéktelen kezekbe jutnak, akár az is előállhat, hogy az embert nem veszik fel egy bizonyos állásba, kirúgják a munkahelyéről vagy a biztosító nem hajlandó biztosítást kötni rá.

Hogy mi mindenre lehet jó a mobilkommunikáció az egészségügyben, arról itt olvashat részletesen.

A Business Insider a minap megszellőztette, hogy az Apple állást hirdetett egészségügyi adattitok-jogtanácsadónak, ami azt jelzi, hogy a vállalat tudni szeretné, milyen adatokat oszthat meg harmadik féllel anélkül, hogy a felhasználók jogosan beperelnék. Az Apple által piacra dobott CareKit Cook megfogalmazása szerint "segíti az orvost abban, hogy meggyőződjön arról, a beteg jól vigyáz-e magára a műtét után." A CareKit olyan appok létrehozását is elősegíti, melyek forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást - és amik jó eséllyel állami szabályozás hatálya alá is eshetnek. Nem véletlen az sem, hogy Cook éppen egy olyan appot említett azok közül, amelyeket prezentáltak neki a startup fesztiválon, ami a testtel kapcsolatos. Egy fickó olyan alkalmazással állt elő, ami "boldoggá tesz". Biofeedback-rendszerként működik és levezeti a feszültséget a testből.

(Amszterdami tudósításunk a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. közreműködésével készült.)

Zárt vagy nyitott?
Cook idejétmúltnak tartja azt a vélekedést, hogy az App Store egy zárt világ volna - azon egyszerű oknál fogva, hogy az Apple mondja ki a végső szót arról, mely alkalmazásokat enged-i be a platformra. "Kétmillió app van az App Store-ban. Ez nem hangzik túl zártnak. Szelektálunk, mert hiszünk benne, hogy biztosítanunk kell azt, hogy az app valóban azt csinálja, amit állít. Vannak bizonyos dolgok, amiket nem akarunk árulni. Például pornográfiát."
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo