Autó gombnyomásra: nem vásároljuk, alkalomra rendeljük a kocsikat

2025 körül már ugyanannyiba kerül majd egy elektromos, mint egy robbanómotoros autó és nagy szerepe lesz az önvezető, többek által is használt kocsiknak, véli a Volkswagen konszern jövőkutató részlegének vezetője.

 

A világ legnagyobb autógyártója külön kutatógárdát alkalmaz abból a célból, hogy elemezze a jövő várható trendjeit, mindazokat a gazdasági, társadalmi, tudományos és egyéb fejleményeket, amelyek befolyásolhatják a konszern jövendő tevékenységét.

Ferdinand Müller-Pietralla és társai elsősorban a “Big data” elemzésével foglalkoznak: a mesterséges intelligenciát is alkalmazó számítógép-rendszerük több, mint 40 millió tudományos dolgozat, 95 millió szabadalom, valamint napi több, mint 90.000 friss hír feldolgozását teszi lehetővé.

Kép: Volkswagen

Az egyes szakterületek specialistái ezen adatok alapján is dolgoznak ki megfelelő ajánlásokat a konszern egyes részlegeinek. Ez a módszer tette például lehetővé, hogy idejében felismerjék a trendet a “városi terepjárókhoz.”

A kutatások megmutatták, hogy az emberek kedvelik az ilyen formájú autókat, mert azok sportosságot sugallnak – még akkor is, ha vezetőjük egyáltalán nem sportos...
Ugyanakkor magas fekvésükkel megkönnyítik és kényelmesebbé, egyúttal biztonságosabbá teszik a vezetést, ami fontos olyan időszakban, amikor egyre több az idős vezető.

Müller-Pietralla részlege vizsgálja azt is, hogyan alakul majd a világ egyes földrajzi régióiban a mobilitás a következő 10-15 évben. Ehhez elemzik a demográfiai adatokat, a közlekedési infrastruktúra alakulását, a térség gazdasági fejlődését, jövedelmi viszonyait, a járműszám növekedését – hozzá a versenyviszonyokat, a jogszabályi környezetet és a lakosság nézeteinek alakulását is, hogy felmérhessék, mennyi és milyen jellegű termékükre lehet a jövőben az adott területen szükség.

A kutatók szerint változóban az autó jövője: a személyes, nagyrabecsült, az egyéni igények alapján kiválasztott járművet belátható időn belül felváltja majd a célszerű, önjáró autó, ami semmivel nem lesz több, mint egyfajta közösen használt szállítási eszköz.

Igaz, azt

tetszésünk szerint rendelhetjük meg a használathoz: lehet akár mozgó iroda, amelyben útközben dolgozhatunk, de lehet csillogó-villogó automata autó, amellyel éppen esküvőnk helyszínére utazunk... Ezeket a járműveket egy gombnyomással tudjuk majd megrendelni – s egy másik gombnyomásssal leállítani és otthagyni.
A konszern reményei szerint ilyen járműparkok, amelynek próbapéldányait már a VW is elkészítette, akár már 2025-re rendelkezésre állhatnak, addigra a gyakorlatban is kiállják a szükséges próbákat az önvezető kocsikat irányító szoftverek, biztonsági rendszerek. Nagy előnyük lesz az is, hogy egyszerűbb lesz a városi közlekedés: nem kell csomagunkkal átszállni egyik közlekedési eszközből a másikba, vagy a harmadikba – a közlekedésirányító rendszerek minden
Az „okos” autópályán táblák sem lesznek
Nagy-Britannia üvegszálas tájékoztatási rendszert épít ki autópályáin, amely feleslegessé teszi a táblákat, szöveges jelzéseket, mert adatait közvetlenül veszik a korszerű autók.
kocsit úticéljának megfelelően, optimálisan irányítanak, nem lesz többé torlódás...

A Volkswagennél azzal számolnak, hogy miután az emberiség létszáma 2050-ig mintegy 2.3-2.4 milliárd fővel tovább nő, ebben az időtávban csaknem megkétszereződik a mobilitás, azaz a járműipar jövője igencsak biztosított.

A kérdés csak az, milyen járművek készülnek majd a következő évtizedekben. Müller-Pietralla szerint 2023-2025 között a villany- és a robbanómotoros autók ára kiegyenlítődik, akkor már a vásárlón múlik, melyiket választja.

Reményei szerint a többség az elektromos meghajtást választja majd, annál is inkább, mivel addigra az akkumulátorok fejlesztésével a kocsi utazótávolsága jelentősen megnő. Akiknek állandó hosszú utakat kell megtenniük, maradhatnak majd a hibrid-meghajtás mellett, igaz, nem benzinnel vagy olajjal, hanem szintetikus üzemanyagokkal, mint a metán. (Forrás: Der Spiegel).

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo