hirdetés

A gyilkos ujjlenyomatával megnyithatták volna az iPhone-t

A gyilkosnak, aki napokban 26 embert lőtt agyon egy texasi templomban, iPhone-ja volt. A rendőrség kérését, hogy oldják fel a készülék titkosítását, az Apple eddig nem teljesítette.
hirdetés

A halott merénylő, Devin Kelley okostelefonját  annak utolsó használata után 48 órával még meg lehetett volna nyitni a tettes ujjlenyomatával, hogy a tett háttere után kutassanak, ám a rendőrség ezt  - ismeretlen okból - elmulasztotta.

A két nap lejártával a telefon csak a kódjával nyitható, mely nem áll rendelkezésre. Tízszer lehet jelszó beadásával próbálkozni, ám ha egyik kísérlet sem sikeres, az iPhone, hogy megvédje tulajdonosának adatait, mindent töröl a készülékről...

Kép: New York Times

Nem tudni, próbálkoztak-e így a texasi hatóságok, de annyi bizonyos, hogy az Apple-hez fordultak, kérve, biztosítsa hozzáférésüket a mobil tartalmához. E kérésre még nem kaptak választ, de a várható reakcióra következtetni lehet a tavalyi esetből.

2015 végén bizonyos Syed Farook gyilkolta le 14 munkatársát Kaliforniában, egy vállalati bulin. Miután az Apple nem oldotta fel a gyilkos iPhone-jának titkosítását, a rendőrség a bírósághoz fordult, amely kötelezte a nagyvállalatot a hatóságokkal való együttműködésre. Az Apple

Okostelefonunk felismer minket – és az ágy alá is láthatunk vele
A közeli jövőben forgalomba kerülő okostelefonok infravörös rendszere a koponyát szkennelve azonosítja a tulajdonost és kapcsolja be a készüléket - amellyel a bútorüzletből berendezhetjük a lakásunkat, vagy a külföldi étlapra irányítva olvashatjuk a fordítást.
végül  azonban nem tett eleget a döntésnek és hosszú levélben írta meg ügyfeleinek: az ő biztonságuk érdekében nem adhatott ki olyan szoftvert, amellyel feltörhetők különösen keményen védett telefonjaik.

A  jelek szerint az Apple sem tökéletes: az utóbbi esetben az FBI szakértői végül  saját erőből hozzá tudtak férni a gyilkos mobiljának adataihoz - így feltehetően ez történhet majd az újabb szörnyű tömeggyilkosság ügyében is. (New York Times)

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo