Szja: milliárdok maradnak a lakosságnál

Éves szinten legalább 300 milliárd forint plusz jövedelemhez juthat hozzá a lakosság, amennyiben bevezetik az új, egykulcsos szja-t. Elsősorban a közepes és magas jövedelműek tudnak megtakarítani belőle - derült ki a KBC Equitas felméréséből.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Évi 100 ezer forintot hozhat a konyhára egy átlagos háztartás számára január elsejétől a 16 százalékos, egységes személyi jövedelemadó kulcs, amennyiben a parlament megszavazza a változtatásokat - derült ki a KBC Equitas által végzett felmérésből. A változás ugyanakkor nem mindenkit érint egyformán majd, elsősorban a közepes és magas jövedelműek tudnak megtakarítani belőle. A felső jövedelmi csoportba tartozó mintegy egymillió háztartás nettó bevétele 350 ezer forint körül alakult havonta a KSH statisztikák szerint. Az szja csökkentés hatása elsősorban ezt a réteget érinti, az ő esetükben átlagosan 15 százalékos jövedelemnövekedés várható januártól.

„Számításaink szerint az szja egykulcsossá tételével évi 300 milliárd forint marad a lakosságnál. Ebből az összegből havonta 15-20 milliárd forint csapódhat le azoknál a háztartásoknál, amelyek a többlet jövedelmük legalább felét befektetik, illetve valamilyen formában tovább fialtatják, ez pedig 7,5-10 milliárd forint befektetést is jelenthet havonta" - mondta Tordai Péter, Magyarország egyik vezető internetes brókertársaságának, a KBC Equitasnak a vezérigazgatója.

Kettős hatás

Ma Magyarországon a becslések szerint mintegy százezer háztartásnak van valamely befektetési szolgáltatónál értékpapírszámlája, ezek mintegy fele tekinthető aktívnak. A KBC Equitas felmérése szerint amennyiben a fenti, 7,5-10 milliárd forintot valóban befekteti a lakosság, és a nyugdíjrendszer körüli viták még inkább előtérbe helyezik az öngondoskodás szükségességét, úgy ez a szám néhány éven belül akár az 500 ezret is elérheti.

„Az szja csökkenésből származó többletbevételnek kettős hatása lehet: azok a közepes jövedelmű háztartások, amelyek korábban a meglévő kiadásaik, hitel terheik miatt nem tudtak megtakarítani, végre elkezdhetnek félretenni. Amelyek pedig már eddig is rendelkeztek megtakarításokkal, a megnövekedett összegből egy komolyabb befektetési portfóliót is kialakíthatnak maguknak" - teszi hozzá Tordai Péter.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo