Romlik Magyarországon a fizetési morál

A magyar vállalatoknak alapvető problémát okoznak a megszabott fizetési határidők és azok betartása – derült ki az Intrum idei Európai Fizetési jelentéséből. Európa-szerte likviditási problémákról beszélhetünk, de a cégek egyelőre nem tartanak attól, hogy a behajthatatlan követeléseik száma növekszik majd. Mégis, a magyar vállalatok még mindig kilenc és fél órát töltenek hetente a kinnlevőségeik behajtásával, amely éves szinten több, mint 66 munkanapot jelent.

Európában ugyan enyhülő likviditási problémákról beszélhetünk, azonban az Intrum kutatásában résztvevő cégek becsléseik szerint a megkérdezett országokban összesen 10,5 milliárd euró kinnlevőséggel rendelkeznek. Az összeg nagyságát jól mutatja, hogy ez megközelíti Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság éves GDP-jét összesen. Azon felül, hogy ez problémát jelent likviditási szempontból, a megkérdezett vállalatok több mint 10 munkaórát töltenek hetente ezen összegek begyűjtésével és követésével, amely éves szinten 73 értékteremtő munkától mentes munkanapot jelent. Annak ellenére, hogy a tavalyi évhez képest ez az idő csökkent, így is szignifikáns maradt. A helyzet Magyarországon jobb, mint az európai átlag: itthon a megkérdezett cégvezetők válaszaiból az derül ki, hogy körülbelül 9 és fél órát töltenek az elmaradt kifizetések behajtásával és több mint 2 millió eurós összeghez nem jutnak hozzá jelenleg a vállalatok.

Romló fizetési hozzáállás

A magyar cégek egyelőre biztonságban érzik magukat és nem tartanak attól, hogy partnereik egy-egy követelést nem tudnak teljesíteni, azonban egyértelműen látszik, hogy a fizetési hozzáállás romló tendenciát mutat. Magyarországon 2021-hez képest idén 3 százalékkal több válaszoló nyilatkozott úgy, hogy lassabban fizették ki a beszállítóikat, mint ahogy azt ők ellenkező esetben elvárnák partnereiktől. A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók annak ellenére fizetnek késéssel, hogy tudatában vannak annak következményeivel. Azonban a cégvezetők több mint fele állítja, hogy a határidőn túli kifizetéseket a gazdasági helyzet idézi elő, tehát ez nem feltétlenül az ő döntésükön múlik. Azonban hajlandóságot mutatnak a cégek a változtatásra: a megkérdezett magyar vállalatok 62 százaléka tesz lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben határidőn belül fizethessék ki a partnereiket. Ezzel szemben a fentiekből az derül ki, hogy ezt a tendenciát leginkább egy jobb gazdasági környezet fordíthatja majd meg.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo