hirdetés

Önkéntes pénztárak: van élet a cafeteria beszántása után?

A cafeteriarendszer megnyirbálásával a munkáltatók már nem fizethetnek kedvezményesen a munkavállalók önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztáraiba sem. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnökét, Dr. Kravalik Gábort kérdeztük arról, milyen lehetőségek maradnak az öngondoskodásra.
hirdetés

A jövőre életben lévő adóváltozások a cafeteria csaknem minden elemét megadóztatják, így lényegében értelmüket veszíti a béren kívüli juttatások nagy része. Az egyik legfontosabb béren kívüli juttatás az önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári számlára fizetett pénz volt, amelyet az „egyéb juttatások” kategóriában írhattak le az adójukból a munkáltatók – ennek szintén véget vet az új adótörvény, ami érzékenyen érintheti az öngondoskodást, hiszen a pénztárak tőkéje eddig közel 50 százalékban a céges befizetésekből származott.

Jelentős kieséssel számolnak

Cafeteria 2019: mire számíthatnak a munkavállalók?
Az Országgyűlés elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvény csomagot. Bár várhatóan őszi parlamenti ciklusban még alakulhat a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a frissen elfogadott csomaggal az alábbi – alapvetően új keretek között tervezhetik a munkáltatók a 2019-es juttatásokat – hívta fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő.
Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke a Piac&Profitnak elmondta, a magánszemélyek befizetéseit az adóváltozások nem érintik, a fizetésükből továbbra is adójóváírás igénybevételével tehetnek félre a pénztárakban. Azonban a munkáltatól érkező támogatások várhatóan csökkenni fognak, hiszen az ilyen befizetések után a 2019-től érvénybe lépő szabályok szerint a cégek ugyanúgy adóznak, mintha azt a pénzt bérként adnák a munkavállalóknak, azonban egyéni befizetésekre járó adókedvezmények nélkül.

Hozzátette, hogy míg a nyugdíjpénztárakban a befizetések kétharmadát eddig is a tagok egyénileg fizették be, addig az egészségpénztáraknál az egyéni befizetések aránya a közelmúltban emelkedett ugyan, de még mindig az összes befizetés csaknem fele a munkáltatóktól származott. „Ha a mostani rendszer marad jövőre is, úgy a munkáltatói befizetések csökkenésével párhuzamosan várható az öngondoskodás csökkenése és pl. az önkéntes egészségpénztárakból igénybe vett szolgáltatások visszaesése” – mondta.

Lehetnek ugyanakkor lehetőségek arra, hogy a cégek továbbra is egyfajta béren kívüli juttatásként támogassák az öngondoskodást. Ilyen például az ún. célzott támogatások nyújtása, amely után ún. egyes meghatározott juttatásként kedvezményesen (40,7 százalékos kulccsal) adóznak a cégek. „A célzott szolgáltatások lényege, hogy a munkáltató nem a munkavállaló számlájára, hanem egy elkülönült támogatási számlára fizet, így a befizetés nem válik az egyéni számla részévé. Ugyanakkor egy külön támogatási szerződés alapján a támogatottak, pl. munkavállalók, igénybe vehetnek előre meghatározott szolgáltatásokat, például – egészségpénztárak esetében - gyógyszervásárlást, orvosi ellátást” – mondta Kravalik Gábor.

Kép: Pixabay

Szerinte az öngondoskodás támogatására a cafeteriarendszeren belül a célzott szogáltatások egy valós alternatívát nyújthat. „Teljes alternatívája nem lehet az addigi juttatásoknak, de részben pótolhatja a cafeteriával kieső pénzt, és biztosíthatja, hogy a támogató, munkáltató is részt vegyen az öngondoskodásban.” Ehhez most a pénztáraknak kell kidolgozni és megkönnyíteni a tagok hozzáférését a célzott szolgáltatás jogcímen számukra érkező összegekhez, valamint meggyőzni a cégeket, hogy válasszák ezt a – jelenleg alig ismert és használt - juttatási formát.

Kint vagy bent?

Hosszú távon viszont Kravalik Gábor szerint az jelentene megoldást, ha az önkéntes pénztártagok munkáltatói támogatása kikerülne a cafeteriarendszerből, hiszen alapvetően nem is összeegyeztethető ez a hosszú távú megtakarítási forma a gyorsan felhasználható egyéb cafeteria elemekkel. Az ÖPOSZ még tavaly, a Századvég Gazdaságkutató Intézettel közösen bemutatott egy ilyen jellegű tervet a kormánynak, ennek idén elkészítették egy aktualizált változatát is.

„Gyakorlatilag azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató és az állam közösen támogassák azt, aki előtakarékoskodik egy pénztárban” – fogalmazott az ÖPOSZ elnöke. „Az öngondoskodás ebben a rendszerben három lábon állna: a magánszemélyek saját befizetéseiből, egy munkáltatói és egy állami részből. Ha valaki egy önkéntes pénztárhoz csatlakozva szeretne félretenni nyugdíjra vagy egészségügyi célokra, a koncepciónk szerint a munkáltató ezt automatikusan kiegészítené, amit az állam adóelőnnyel jutalmazná” – mondta.

Kormányzati oldalról egyelőre nem érkezett reakció ezzel a javaslattal kapcsolatban. Kravalik Gábor azt mondta, nem tudni még, hogy a közeljövőben bevezethetik-e ezt, vagy ehhez hasonló rendszert. Az ÖPOSZ reméli, hogy a jövőben olyan átfogó szabályozás léphet életbe, amely megfelelő ösztönzést ad a munkáltatóknak a pénztári tagság támogatásához."

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo