hirdetés

Nő a „porszívóügynökök” száma

A 2021-es év gazdasági mutatóit még erősen befolyásolták a koronavírus okozta kihívások. A közvetlen értékesítési piac is megérezte a hatását, ennek ellenére a szektor összforgalma tavaly is növekedni tudott. A globális eladások 186 milliárd dollárt, az európai forgalom pedig 38,4 milliárd dollárt ért el.  Itthon összesen 68,5 milliárd forint volt a szektor összforgalma 2021-ben, ami jelentős, közel 12 százalékos növekedés az előző évhez képest. A közvetlen értékesítői szakma továbbra is vonzó lehetőséget jelent azok számára, akiknek megszűnt a munkahelye, vagy nagyobb flexibilitásra vágynak.

hirdetés

A válság évei sem állították meg a növekedést - a magyar piaci eredmények nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőek.

A pandémia már 2020-ban számos nehézség elé állította a gazdasági szereplőket: az ellátási lánc akadozásától és a készlethiány okozta fennakadásoktól kezdve az országokat érintő lezárások, karanténok eredményezte keresletváltozásig.

A termékskála bővült (Fotó: Depositphotos)
A termékskála bővült (Fotó: Depositphotos)

A Közvetlen Értékesítők Szövetsége Világszervezetének (WFDSA) éves beszámolója alapján a közvetlen értékesítési szektorban a kihívások ellenére a korábbi növekedési tendencia 2021-ben is folytatódott. Tavaly a globális eladások 186,1 milliárd dollárt értek el, amely úgy is növekedést (1,5 százalék) jelent 2020-hoz képest, hogy az egyik legnagyobb piacra, Kínára jelentős befolyással volt a járvány és még tavaly is ennek utóhatásaival küzdött. Kínát nem tekintve az összforgalom világszinten 3,3 százalékkal bővült.

A legnagyobb piac egyértelműen az USA, amely az összforgalom 23 százalékát tette ki. Ezt holtversenyben Kína, illetve Dél-Korea és Németország követte 10-10 százalékkal.

Az európai közvetlen értékesítési piacot hasonló tendencia jellemezte: az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2021-ben mintegy 3 százalékkal nőtt, összesen 38,4 milliárd volt a piac összforgalma a régióban. Ezen belül az EU országait is 3 százalékos növekedés jellemezte 2021-ben (28,1 milliárd euró forgalom) – így ez már a negyedik egymást követő év volt, hogy folyamatosan növekedtek az eladások.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo