Munkanélküliség: lesz még rosszabb is?

Június-augusztusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 800 ezer, a munkanélkülieké 419 ezer volt, ami 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - közölte Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Takarékbank szerint lesz rosszabb is, ráadásul van olyan munkahelymegőrző pályázat, amit pénz hiányában lezártak.

Az idén május-júliusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 811 ezer, a munkanélkülieké 407 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 9,7 százalék. Tavaly június-augusztusban a munkanélküliségi ráta  7,5 százalék volt, a foglalkoztatottak száma 3 millió 914 ezer, a munkanélkülieké pedig 317 ezer volt. Az idén június-augusztusban a 15-64 éves népesség 61,8 százaléka, ezen belül a 15-61 évesek 64,4 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon.

A KSH közlése szerint jóllehet a munkaerőpiac nagysága az előző év azonos időszakához képest nem változott, összetétele jelentősen módosult, a foglalkoztatás szintje csökkent, míg a munkanélküliségé nőtt. A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma 2009. június-augusztusban átlagosan 3 millió 769 ezer volt, 112 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az erre a korcsoportra számított 55,7 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékponttal csökkent. A 15-74 éves munkanélküliek létszáma 419 ezer fő volt, ami 102 ezer fős növekedést jelent a 2008. június-augusztusi adatokhoz képest. A munkanélküliségi ráta 9,9 százalékos értéke 2,4 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. A férfiak munkanélkülisége 2,8 százalékponttal, a nőké 1,9 százalékponttal nőtt. A munkanélküliek 19,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 26,5 százalékos munkanélküliségi ráta 6,7 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 9,0 százalék volt, 2,2 százalékponttal magasabb, mint 2008. június-augusztusban. A munkanélküliek 41,7 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap, 2,7 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál, ami a munkanélküliségi státusba történő intenzív beáramlás következménye.

Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta a vizsgált időszak középső hónapjában, júliusban az EU-15 tagállamában 9,0 százalék, EU-27 tagállamában 8,8 százalék Magyarországon 10,2 százalék volt.

Lesz még rosszabb is

A KSH által közölt adatok a munkaerőpiaci feltételek jelentős, de a rendkívül mély recesszió körülményei között korántsem meglepő romlását jelenti - közölte a Takarékbank. Várakozásaik szerint a következő hónapokban tovább csökken a foglalkoztatás, a jelenlegi 3,8 millióról mintegy 3,71 millióra. A 90 ezres visszaesésnek azonban mintegy fele szezonális hatásokból fakad, azaz független a gazdasági válság következtében elszenvedett veszteségektől. A következő hónapok munkaerőpiaci folyamatait a magánszektor elbocsátásai határozzák majd meg (részint szezonális, részint ciklikus okokból), amit részben ellensúlyozhatnak a közfoglalkoztatási programok keretében teremtett közszférabeli munkahelyek - véli a pénzintézet.

Éppen ezért az év végén 11%-os munkanélküliségre számítanak, ami jövő tavaszig akár 11,5%-ra emelkedhet. A jövő év végén 10,7% körül alakulhat a munkanélküliségi ráta, azaz 2010 második felében éves összevetésben már némi javulás mutatkozhat a munkaerőpiacon. Az idén átlagosan 10,2%-os, jövőre átlagosan 10,8%-os munkanélküliségre számít a Takarékbank.

Változások a pályázatoknál

Szeptemberben minisztériumi hatállyal felfüggesztették a „Munkahelyek megőrzéséért" elnevezésű központi munkaerő-piaci programot, hiszen a benyújtott pályázati tervekkel igényelt támogatások átlépték a 10 milliárd forintos keretet. A munkahelymegőrzésre, és az átmenetileg negatív pályára került munkaadók támogatására elkülönített milliárdokból 48 ezer munkahely menekülhet meg - derül ki az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének (AFIOE) szeptemberi hírleveléből. A programtervek befogadását azért kellett felfüggeszteni, mert a már megítélt és a beérkezett, de még el nem bírált támogatási igények megközelítik a 12 milliárd forintot és még további programtervek beérkezése is várható. A Munkaerő-piaci Alap Irányító Testületének áprilisi döntése alapján a program keretében 2009-ben 10 milliárd forintra lehet kötelezettséget vállalni, a 2010-re áthúzódó kötelezettségvállalás pedig nem haladhatja meg a 2009-es keret 20 százalékát.

Pályázati fronton azonban a nagyvállalatoknak is érdemes tájékozódniuk, mert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a megpályázható uniós támogatások mellett munkahelymegtartó projektekkel is segíti a vállalkozásokat: a 4+1 program 30 milliárd forint keretösszeggel történő elindításáról még februárban döntött a kormány. A program kkv-knak szóló, 20 milliárdos keretösszegű része néhány hónapja már elindult, 2009. augusztus 24-től viszont a nagyvállalkozásokat támogató további 10 milliárdos keret első kiírásaira is lehet pályázni. A programokban a vállalatok munkavállalók szakmai ismereteit, valamint készségeit fejleszthetik tovább akár belső képzés keretében is.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo