hirdetés

Minden várakozásnál rosszabb az adat

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,0 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 1,2 százalékkal nőtt februárban az előző év azonos időszakához képest - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez minden várakozást alulmúlt.
hirdetés

 A KSH a tavaly februári magas bázis hatásával magyarázta a fogyasztás növekedésének lassulását a januári 4,8 százalékos, illetve naptárhatással korrigált 3,8 százalékos növekedés után. 2016 februárjában a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, naptárhatással kiigazítva 7,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben. A kiskereskedelmi forgalom növekedése februárban már 44. hónapja tartott.

Idén februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,1 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszerfogyasztás tavaly január, az üzemanyag fogyasztás 2013 augusztusa óta mindig nagyobb éves növekedést ért el,  a nem élelmiszer jellegű cikkek kereslete viszont a múlt év decemberében is szerény 3,0 százalékos volt, ami akkor 27 havi mélypontot jelentett.  

A forgalom bővülése alulmúlta nemcsak a piaci konszenzust, de még a legvisszafogottabb várakozásokat is
Idén január-februárban a forgalom volumene szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A februári kiskereskedelmi forgalom részletes adatait április 24-án közli második becslésében a KSH.

A forgalom bővülése alulmúlta nemcsak a piaci konszenzust, de még a legvisszafogottabb várakozásokat is, amelyeket elsősorban a feszes munkaerőpiaci helyzet és a dinamikusan növekedő reálbérek fűtöttek - írja kommentárjában Virovácz Péter az ING vezető elemzője. Az alacsony növekedési volumen részben betudható a tavalyi rendkívül magas bázisnak, hiszen 7,6%-os volt a tavaly februári naptárhatástól szűrt növekedés. Az eltérés azonban rendkívül szembetűnő, hiszen 2013 óta nem regisztráltak ilyen alacsony növekedést a kiskereskedelmi forgalmat illetően. Mindazonáltal a gyengébb adat továbbra is illeszkedik a 2016 eleje óta megfigyelt lassuló trendbe, vagyis folyamatosan mérséklődik a növekedés üteme. A negatív meglepetéshez az előzetes számok alapján minden egyes szektor érdemben hozzájárult.

Kevésbé negatívan látja a helyzetet Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője. Azt mondta, hogy a visszafogott emelkedésben szerepet játszik a magas bázis, tavaly februárban ugyanis több mint 7 százalékos volt a forgalombővülés. Emellett hatással lehetett a most februári alacsonyabb tempóra, hogy a múlt év szökőév volt, így a február egy nappal hosszabb volt.

A szakember szerint bár a kiskereskedelmi forgalom növekedésben van, nincs kiugró bővülés. Annak ellenére, hogy a nettó reálbérek folyamatosan emelkednek. Az is látszik, hogy a fizetések emelkedése miatt a lakosság vásárlóereje nő, de egyelőre ez nem elsősorban a kiskereskedelemben csapódik le. Ebből a szempontból a legfontosabb kérdés, hogyan alakul a lakossági fogyasztás összetétele az idén. A háztartások ugyanis a magasabb jövedelmükből például megtakaríthatnak vagy szolgáltatásokat vásárolhatnak vagy akár külföldi utazásra is költhetik a többletet. A jelenlegi kilátások alapján Németh Dávid úgy látja, ha következő egy-két hónapban nem látunk érdemi gyorsulást, akkor el kell búcsúznunk a tavalyi közel 5 százalékos dinamikától, így akár 3 százalékra lassulhat a bővülés üteme.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo