hirdetés

Mi lesz a svájci banktitokkal? – hatályban az új egyezmény

2014. november 7-én hatályba lépett a 2013-ban aláírt új svájci–magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény. Az új egyezmény rendelkezéseinek döntő része 2015. január 1-jétől alkalmazandó. Ide tartoznak a két ország közötti adóügyi információcsere szabályait tartalmazó rendelkezések. Eszerint Svájc 2015-től már nem tagadhatja meg adóügyi információk kiadását a banktitokra vagy a svájci érdek hiányára hivatkozva. Azonban az információcsere csak 2015 első napjától alkalmazható, és így csak olyan információk kérhetők, amelyek az ezt követő adóévekre vonatkoznak.
hirdetés

Kép:Fotolia

Ugyanakkor az egyezmény alapján az adóinformáció továbbítás továbbra sem automatikus, tehát csak akkor kerülhet rá sor, ha azt a nemzeti adóhatóságok kifejezetten kérik, és kérésüket az egyezményben foglaltak szerint alá is támasztják.

Az egyezményhez fűzött jegyzőkönyv szerint a megkeresett államban az adózók jogaival kapcsolatos adminisztratív eljárási szabályok alkalmazásra kerülnek. A jegyzőkönyv azt is kimondja, hogy információkérés akkor indítható, ha a kérő fél már kimerítette valamennyi, a belső szabályai által elérhető általános információforrást. Emellett a megkeresésnek tartalmaznia kell az eljárás vagy vizsgálat alá vont személy személyazonosságát, az időintervallumot, amire a kérés vonatkozik, a keresett információ meghatározását, beleértve annak természetét és formáját, amelyben a megkereső állam az információt kapni szeretné, az adóügyi célt, amelyre az információt kéri és amennyiben ismert, akkor annak a személynek a nevét és címét, akinek az információ a birtokában lehet.

Ezek hiányában Svájc az információszolgáltatást megtagadhatja, mivel kategorikusan ellenzi és az egyezményben ki is zárja az un. adathalászatot. Tehát az nem történhet meg, az egyik szerződő állam megfelelő indoklás nélkül tömegesen kérjen adatokat a másik országban vezetett bankszámlákról, majd ezeket elemezve indítson eljárást. Ez a helyzet az automatikus adóügyi információcsere 2018-ra tervezett indulása után gyökeresen megváltozhat. Addig azonban a most életbe lépett kettős adóztatást elkerülő egyezmény szabályai lesznek az irányadók.

dr. Magyar Csaba jogi igazgató Crystal Worldwide Ltd.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo