Méregdrágák a budapesti albérletek, de van, ahol rosszabb a helyzet

Válságálló a hosszú távú bérlakásszektor - derült ki az Otthon Centrum tanulmányából, amely összeállította a kontinens lakbértérképét. Zürichben, Londonban vagy Párizsban a budapestinél hétszer drágább bérelni, de a bécsi is nagyjából háromszor költségesebb. Az európai nagyvárosokban azonban az átlagkereset is a magyar többszöröse.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A globális vírusjárvány kitörése előtt, 2019 őszén készült felmérésünk szerint Amszterdamban, Oslóban vagy Koppenhágában félmillió forintnak megfelelő összegtől indult egy átlagos lakás havi bérleti díja, míg Zürichben, Londonban vagy Párizsban az átlagos kétszobás lakásért legalább 700 ezer forintnak megfelelő eurót vagy svájci frankot kellett fizetni, míg Bécsben ennek kevesebb, mint feléért lehetett albérlethez jutni. A Deloitte adatai alapján a lakbérdinamika nem csökkent a vírusjárvány hatására. Sőt, Bécsben, Münchenben, Hamburgban az előző évhez képest 2020-ban 5-15 százalékos növekedés volt, vagyis a járvány nem rázta meg a bérlakásszektort.

(Fotó: Pixabay)

Közép Európa fővárosaiban sem történt ez másként, hiszen hasonló növekedést mutattak a numbeo.com által publikált bérleti díjak. Az Otthon Centrum gyűjtötte tavaszi adatok szerint Közép-Európa fővárosai közül továbbra is Bécsben a legdrágább lakást bérelni – összegezte a kimutatás adatait Soóki-Tóth Gábor. A cég elemzési vezetője elmondta, hogy az osztrák fővárosban egy belvárosi egyhálós lakást átlagosan 330 ezer forintnak megfelelő euróért lehetett bérelni. A régió a második legdrágább fővárosa Prága, ahol 263 ezer forintnak megfelelő cseh koronát kérnek el egy ilyen ingatlanért, míg a térség harmadik legdrágább fővárosában, Varsóban egy hasonló paraméterű lakásért átlagosan 240 ezer forintnak megfelelő zlotyt kellett havonta fizetni. A régiós fővárosokban azonban tovább emelkedtek a bérleti díjak tavaszhoz képest: a novemberi adatok szerint Varsóban a márciusihoz képest 12 százalékkal nőtt az átlagos belvárosi bérleti díj, a második legdinamikusabban dráguló régiós főváros Ljubljana volt, ahol 7 százalékos volt az emelkedés ugyanezen időszakban. A legdrágább Bécsben ellenben stabilizálódott a piac, márciusban az egy évvel ezelőttinek megfelelő volt az átlagos belvárosi bérleti díj, sőt novemberben 3 százalékos mérséklődést mutattak a numbeo.com adatai.

A kerületek közt is nagy a különbség

Bécs belső kerületeiben forintra átszámolva 320 ezerért lehet bérelni kétszobás lakást, a külső kerületekben ennél negyedével olcsóbb az átlagos lakbér. Varsó és Prága holtversenyben a második legdrágább, szinte ugyanannyiba, 270 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül a belvárosi egyhálós lakás havi bérlete, míg a külső kerületekben egyaránt 23-25 százalékkal kedvezőbbek a bérleti díjak. A dobogó harmadik helyén szintén holtversenyben Pozsony és Ljubljana található, ahol 235-237 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni. Pozsonyban a külső kerületek kicsit kedvezőbb áron érhetők el, a belvárosi díj harmadával kevesebbet kell fizetni, Ljubljanában viszont csak 22 százalékkal olcsóbbak a nem központi elhelyezkedésű lakások. A térségben Zágráb a legolcsóbb, itt havonta 180 ezer forintnak megfelelő összegért bérelhető belvárosi lakás, míg a külső városrészekben ennél 28 százalékkal olcsóbb az albérlet.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo