Tovább csökkent a munkahelyi és iskolai étkezdék igénybe vétele. Idén már csak a 15 éves, illetve annál idősebb lakosság egynegyede ebédel, esetleg vacsorázik több-kevesebb rendszerességgel üzemi étteremben vagy menzán. Két éve még ennek a körnek egyharmada kosztolt ilyen étkezdékben - állapította meg egyebek között a GfK Piackutató Intézet „Étkezési Szokások 1989-2003” című új tanulmánya. A vizsgálódás kiderítette: a munkahelyi-iskolai étkezés szinte drámai mértékben esett vissza. Hiszen 1989-ben még a többség, a válaszadók 52 százaléka evett az üzemi vagy iskolai konyhán. A 30 éves és idősebb dolgozók körében idén 1989-hez képest a felénél is kevesebben étkeznek munkahelyi ebédlőben.
Az „Étkezési szokások” a GfK legstabilabb kutatása, mivel először a cég alapításának évében, 1989-ben végezték el, majd utána kétévenként követik a változásokat. A felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló ezer ember személyes megkérdezésével tárják fel az étkezések gyakoriságát, színhelyét, egyes élelmiszerek kedveltségét, fogyasztási gyakoriságát és más, marketingdöntésekhez szükséges információt.
A hagyományos vendéglők, éttermek vendégköre egyelőre nem bővül. A felnőttek 54 százaléka sohasem látogat ilyen vendéglátóhelyeket. A többiek viszont érzékelhetően gyakrabban járnak étterembe. Ez különösen a 20-29 évesek kimagasló arányának köszönhető. Közülük ugyanis minden harmadikra számíthat a kereskedelmi vendéglátás havonta legalább egyszer.
A jövedelem szintén döntő szerepet játszik. A havi nettó 200 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők 39 százaléka vendég legalább két-háromhavonta egyszer.
A vásárlóerő várható növekedésével az elkövetkező években lehet számítani arra, hogy érzékelhetően többen járnak hagyományos étterembe vagy vendéglőbe.
Hasonló trend figyelhető meg a gyorséttermek piaci hatókörénél. A legalább alkalmanként gyorsétteremben étkezők aránya 38 százalékra nőtt. Itt is a 20-29 évesekből áll a legmegbízhatóbb fogyasztói kör. Közülük majdnem minden második megy havonta legalább egyszer gyorsétterembe.
Menzák, üzemi éttermek, vendéglők csökkenő forgalommal
A hagyományos vendéglők, éttermek vendégköre egyelőre nem bővül. A felnőttek 54 százaléka sohasem látogat ilyen vendéglátóhelyeket – derül ki a GfK Piackutató Intézet tanulmányából. Az étkezési szokásokat kutató elemzés szerint az üzemi étkezdék vendégei, valamint az iskolai menzák diákjai közül is mind többen mondanak le a szolgáltatásokról.
Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!
Klasszis Befektetői Klub
2025. május 27. 17:00, Budapest
Véleményvezér

Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből
Amikor kitiltanak a munkahelyedről, kicsit vicces.

Dübörög a bevásárlóturizmus, százezer forintot spórolt egy család, hogy olaszban vette a Barilla tésztát
Nagyot lehet külföldön nyerni, ha jól figyeljük az árakat.

A védőnők helyzete katasztrofális lett, amióta a kormány gondozása alá kerültek
Újabb fekélyes terület az egészségügy területén.

Állítólag Veszprém megye összes védőnőjétől megvonták a költségtérítési támogatást
Nem hisszük el, hogy igaz.

A korrupció melegágya a cégeknek adott állami támogatások, első helyen állunk
Bindzsisztán pénzpumpája.