Mélyponton a céglapítási kedv az építőiparban

Az építőipar stabilizációja irányába mutat az idei év első négy hónapjának gazdasági teljesítménye. Kísért a múlt, további cégszámcsökkenés májusban, közel ezerrel kevesebb vállalkozás az idei évben. A cégalapítási kedv mélyponton, az elmúlt hat év legalacsonyabb aktivitása az első 5 hónapban.

A cégtrendet továbbra is az óvatosság és a csökkenő cégszámok jellemzik. Az óvatosság a cégalapítási kedv alacsony szintjében mutatkozik meg, míg a magas, az újonnan alapított cégek számát meghaladó megszűnési értékek a cégszám csökkenéséhez járulnak hozzá.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Az Opten adatai szerint idén májusban 65,5 ezer vállalkozás volt jelen az építőipari szektorban, ami több mint 100 céggel kevesebb az áprilisi adathoz képest, és közel ezerrel kevesebb a 2023. december végi értéknél. A cégalapítási kedv mélyponton van, az idei első öt hónapban alapított cégek száma a 2 ezret sem érte el. A májusi cégalapítások kismértékben haladták meg a 300-at, ami az elmúlt két év harmadik legalacsonyabb értéke. A megszűnések az első öt hónap viszonylatában jelentős növekedést mutatnak, az előző év hasonló időszakához képest 25 százalékkal emelkedtek, meghaladva a két és félezret.

Úgy tűnik, hogy a megszűnéseket megalapozó új cégbírósági eljárások száma májusban csökkent mind az előző hónaphoz, mind az előző év azonos időszakához képest. Időszaki összehasonlításban pozitívum, hogy az év elejétől májusig terjedő időszakban az újonnan indított felszámolások száma nem érte el a 2 ezret, és több mint 300-zal elmaradt az előző év azonos időszakától. A végelszámolások esetében hasonló trend figyelhető meg, számuk idén 500 alatt maradt.

„A KSH áprilisi gyorsjelentéséből kihallható pozitív eredmények hatásai a cégtrendben még nem mutatkoznak meg. Az új kényszertörlési eljárások idén májusig bekövetkezett magas száma, ami közel 1700, továbbra is visszafoghatják a cégtrend pozitív irányú változását. Az építőipar stabilizációja azonban növelheti a cégalapítási kedvet, ami az év második felében a megszűnések és alakulások közötti „olló” szűkülését eredményezheti” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo