hirdetés

Meghosszabbították a kedvezményes lakásáfa határidejét

Két évvel, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa alkalmazhatóságát a kedden elfogadott őszi adócsomag. Ezzel az a kormányrendelet emelkedett törvényi szintre, amely 2022. július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A határidő az építési engedély véglegessé válását vagy az építés egyszerű bejelentését érinti, az értékesítésre vonatkozó pedig 2026. december 31-ről 2028 végére módosul. A legfontosabb tudnivalókat Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere foglalta össze.

hirdetés

„Újnak akkor minősül a lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év. Az új lakások kedvezményes áfája továbbá csak akkor alkalmazható, amennyiben az összes hasznos alapterület nem haladja meg többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetmétert, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert” – mondta Gyányi Tamás, a WTS Klient senior partnere.

Az új lakások áfájának jövője

„Az új lakások 5 százalékos áfájára vonatkozó határidő-hosszabbítás esetén a helyzet kicsit emlékeztet a mezőgazdasági termékekre vonatkozó fordított áfás szabályra” – tette hozzá Gyányi Tamás. 

Ez utóbbi ugyanis 2012. július 1-jén lépett hatályba ideiglenesen két évre, azaz az eredeti szándék szerint 2014. június 30-ig, majd a szabály alkalmazhatóságának többszöri meghosszabbításával még a mai napig is érvényben van. Bár a fenti kormányrendelet a szakértő szerint bizonyára kedvezően hat az építőiparra, a szakma és az érintett piacok szereplői jogosan érezhetik most a bizonytalanságot. 

„Jelen pillanatban igen nehéz megítélni, hogy ez a szabály hasonlóan a mezőgazdasági termékek fordított adózásához velünk marad még egy ideig vagy 2024 végén elbúcsúzhatunk tőle örökre, esetleg a környezetvédelmi és energiatakarékossági igényeket szem előtt tartva átalakul. Érthető módon a jogalkotó szándéka is változhat közép- és hosszútávon a jelenlegi és a közeljövőben várható világgazdasági helyzetet figyelembe véve” – összegezte az adószakértő.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo