hirdetés

Meghosszabbították a kedvezményes lakásáfa határidejét

Két évvel, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa alkalmazhatóságát a kedden elfogadott őszi adócsomag. Ezzel az a kormányrendelet emelkedett törvényi szintre, amely 2022. július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A határidő az építési engedély véglegessé válását vagy az építés egyszerű bejelentését érinti, az értékesítésre vonatkozó pedig 2026. december 31-ről 2028 végére módosul. A legfontosabb tudnivalókat Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere foglalta össze.

hirdetés

A lakáspiac fellendítését célzó, új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot először 2016-ban vezették be, és 2019 végéig volt érvényben. Egy 2020. októberi áfatörvény-módosítás aztán visszahozta a kedvezményes lakásáfát, és 2021 januárjától 2022 végéig ismét lehetővé tette annak alkalmazását. Pontosabban 2026 év végéig, amennyiben az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31-én bejelentették. Ez utóbbi 2026-os határidőt egy, a 2022. december 31-i kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály tartalmazza, amely a korábbi tervek szerint 2023. január 1-jén lépett volna hatályba.

2024 végéig kitolva (Fotó: Depositphotos)2024 végéig kitolva (Fotó: Depositphotos)

A júliusi, szintén 2023. január 1-jén életbe lépő, kedden törvényi szintre emelt rövid kis kormányrendelet azonban toldott most még két évet az új lakások 5 százalékos áfakulcsán. Vagyis a kedvezményes áfakulcsra vonatkozó áfatörvény-módosítás 2023. január 1-jétől 2024. december 31-ig a korábbi feltételeknek megfelelően érvényes, a 2026-ig történő alkalmazás lehetősége pedig 2028 végéig tolódott ki. 

Változatlan feltételek

Az új lakások kedvezményes áfakulcsához kapcsolódó feltételek nem változtak: az 5 százalékos kulcs a lakás céljára létesített, illetve az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlanra vonatkozik. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen a garázsra, a műhelyre, továbbá az üzleti célú vagy gazdasági épületekre.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo