hirdetés

Már biztos: nem ez lett a világ legegyszerűbb szerződése

Liam Fox, a brit kormány külkereskedelmi minisztere azt ígérte: mire hazája március 29-én kilép az EU-ból, addigra az ország uniós alapú kereskedelmi szerződéseit 40 kétoldalú szerződéssel váltják fel. Azokból viszont eddig csak egy készült el.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A konzervatív miniszter annak idején azt is mondta, hogy a Brexit-megállapodás „az emberiség történetének legegyszerűbb szerződése lesz” – de ebben is nagyot tévedett. A tervezett (és szükséges) 40 bilaterális kereskedelmi megállapodásból, amelyek biztosítják, hogy az árucsere a kilépés után is zavartalanul folytatódjék, január közepéig egyetlen egyet tudtak tető alá hozni, Svájccal. Az is csak átmeneti és pusztán a további tárgyalásokhoz teremt alapot.

Kép:Fotolia

A többi szerződés tárgyalásai még messze vannak a befejezéstől és eggyel sem lesznek kész március végéig, tűnik ki a minisztérium belső feljegyzéséből. Nem csak a 27 uniós tagállammal kell megállapodásra jutni, hanem egy sor másikkal is, amelyek esetében a kereskedelmi megállapodások Nagy-Britannia uniós tagságán alapultak. A teljes brit külkereskedelem 11 százaléka esik ezekre az országokra, nagyrészt Norvégiára, Dél-Koreára, Törökországra, valamint Svájcra.

Hörcsögüzemmódba kapcsolnak a britek
Beindul a felvásárlás, a cégek és a fogyasztók is megkezdik a felkészülést a legrosszabbra, de van néhány olyan buktatója megállapodás nélküli kilépésnek az Európai Unióból, amire nem lehetséges előre készülni.
Uniós kilépési szerződés híjján a külkereskedelem a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) előírásai alapján folytatódik, új vám- és egyéb szabályokkal, sok bürokratikus eljárással, amelyek alkalmazásához a vállalatoknak még hozzá kell szokniuk. A britek több partnere, különösen a törökök, nem is kívánnak együttműködni Londonnal, mert a változással lehetőséget látnak saját igényeik érvényesítésére.

(Forrás: Financial Times)

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo