hirdetés

Két jel, hogy sikerült az állásinterjú – és kettő, hogy nem

Az állásinterjúról kilépve szinte képtelenek vagyunk objektíven értékelni a teljesítményünket. Profi interjúztatók a legritkább esetben adnak bármiféle visszajelzést, így tényleg nem lehet tudni, hányadán is állunk. Vannak viszont jelek, amiből következtethetünk a kimenetelre.
hirdetés

Kép: Pixabay

Aranyszabály, hogy nem kérünk visszajelzést magunkról az állásinterjú végén, ez szigorúan tilos! A profi interjúztató ráadásul még a közvetlen kérdésre sem ad egyenes választ. (Persze vannak, akik hibáznak.) Vannak viszont jelek, amiből következtethetünk, hogyan teljesítettünk. Együttműködő partnerünk, a HR Portál cikkében ezekből gyűjtött össze néhányat a JobAngel blog bejegyzéséből.

Jelek, hogy nem sikerült

1. Túl rövid volt

Nagyjából tudható, hogy a mennyi a szokványos idő amit az interjúra szánnak. Ahol általában fél óra, ott egy negyedórás interjú nem jó jel, ahol 1-1,5 óra a szükséges, ott a félórás, 40 perces interjú nem jelent sok jót.

2. Hirtelen lett vége

Hacsak nem az történt, hogy valamilyen váratlan és halaszthatatlan ügy miatt el kellett rohannia az interjúztatónak, ez bizony nem jó jel. Még várnánk a kérdéseket, még nem tárgyaltatunk meg egy mindent, és ő egyszer csak azt mondja, lejárt az idő. Hogy ezt a jelet felismerjük, már az időpont egyeztetésnél tisztázni kell, hogy kb. milyen hosszú lesz.

Az öt legidegesítőbb álláskereső típus
Habár állást találni nem könnyű senkinek sem, azért a munkáltatók sincsenek mindig könnyű helyzetben a kiválasztásnál. Különösen azokkal az álláskeresőkkel, akiket most röviden bemutatunk.
Jelek, hogy sikerült

1. Béralku

Csak olyan emberrel kezdenek bérről alkudozni, akivel el tudnák képzelni a hosszú távú együttműködést. A béralku nem egyenlő azzal, hogy megkérdezik, mi a fizetési igényünk, és pókerarccal tudomásul veszik. Az még nem jelent semmit. Ellenben, ha rákérdeznek a részletekre, mint cafeteria-elemek, bejárás stb. akkor már számolnak velünk. Természetesen ebből még nem biztos, hogy lesz megegyezés, de közel járunk hozzá.

2. Közös jövőről beszélnek

Ezek lehetnek elejtett félmondatok is, „ezt majd a HR-el kell megbeszélni” vagy „ha majd az XY-nal beszél, ezt említse meg” stb.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Jó tanácsok állásinterjúhoz – ezúttal a munkáltatónak
Az állásinterjú keresőszóra adott találatok döntő többségben a pályázónak adnak tanácsokat. A munkaadó felvételi interjúval kapcsolatos tevékenységére, magatartására vonatkozóan viszont kevés helyen találunk javaslatokat, módszereket, pedig ez a beszélgetés meghatározó tényező, legtöbbször a döntés előkészítésének záró eleme. Szakértőnk a munkaadónak segít!
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo