hirdetés

Két jel, hogy sikerült az állásinterjú – és kettő, hogy nem

Az állásinterjúról kilépve szinte képtelenek vagyunk objektíven értékelni a teljesítményünket. Profi interjúztatók a legritkább esetben adnak bármiféle visszajelzést, így tényleg nem lehet tudni, hányadán is állunk. Vannak viszont jelek, amiből következtethetünk a kimenetelre.
hirdetés

Kép: Pixabay

Aranyszabály, hogy nem kérünk visszajelzést magunkról az állásinterjú végén, ez szigorúan tilos! A profi interjúztató ráadásul még a közvetlen kérdésre sem ad egyenes választ. (Persze vannak, akik hibáznak.) Vannak viszont jelek, amiből következtethetünk, hogyan teljesítettünk. Együttműködő partnerünk, a HR Portál cikkében ezekből gyűjtött össze néhányat a JobAngel blog bejegyzéséből.

Jelek, hogy nem sikerült

1. Túl rövid volt

Nagyjából tudható, hogy a mennyi a szokványos idő amit az interjúra szánnak. Ahol általában fél óra, ott egy negyedórás interjú nem jó jel, ahol 1-1,5 óra a szükséges, ott a félórás, 40 perces interjú nem jelent sok jót.

2. Hirtelen lett vége

Hacsak nem az történt, hogy valamilyen váratlan és halaszthatatlan ügy miatt el kellett rohannia az interjúztatónak, ez bizony nem jó jel. Még várnánk a kérdéseket, még nem tárgyaltatunk meg egy mindent, és ő egyszer csak azt mondja, lejárt az idő. Hogy ezt a jelet felismerjük, már az időpont egyeztetésnél tisztázni kell, hogy kb. milyen hosszú lesz.

Az öt legidegesítőbb álláskereső típus
Habár állást találni nem könnyű senkinek sem, azért a munkáltatók sincsenek mindig könnyű helyzetben a kiválasztásnál. Különösen azokkal az álláskeresőkkel, akiket most röviden bemutatunk.
Jelek, hogy sikerült

1. Béralku

Csak olyan emberrel kezdenek bérről alkudozni, akivel el tudnák képzelni a hosszú távú együttműködést. A béralku nem egyenlő azzal, hogy megkérdezik, mi a fizetési igényünk, és pókerarccal tudomásul veszik. Az még nem jelent semmit. Ellenben, ha rákérdeznek a részletekre, mint cafeteria-elemek, bejárás stb. akkor már számolnak velünk. Természetesen ebből még nem biztos, hogy lesz megegyezés, de közel járunk hozzá.

2. Közös jövőről beszélnek

Ezek lehetnek elejtett félmondatok is, „ezt majd a HR-el kell megbeszélni” vagy „ha majd az XY-nal beszél, ezt említse meg” stb.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Jó tanácsok állásinterjúhoz – ezúttal a munkáltatónak
Az állásinterjú keresőszóra adott találatok döntő többségben a pályázónak adnak tanácsokat. A munkaadó felvételi interjúval kapcsolatos tevékenységére, magatartására vonatkozóan viszont kevés helyen találunk javaslatokat, módszereket, pedig ez a beszélgetés meghatározó tényező, legtöbbször a döntés előkészítésének záró eleme. Szakértőnk a munkaadónak segít!
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo