hirdetés

Jövőre közműadót is fizetünk

Megjelent a közműcégek adójáról szóló törvény a pénteki Magyar Közlönyben. A jogszabály értelmében a jövő évtől a közmű- és telekommunikációs cégek méterenként 125 forintot fizetnek a vezetékek után. A friss jogszabályhoz már megjelenése napján módosító indítványt nyújtott be a kormány, amely értelmében az FGSZ és a Mavir sem mentesülne az adó alól.
hirdetés

A jogszabály alapján az adót közművezetékek (víz-, szennyvíz-, csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási) valamint hírközlési (hang-, kép-, adat és más

információ továbbítására alkalmas) vezetékek közterületen futó részére, illetve a több fogyasztót kiszolgáló vezetékek közterületnek nem minősülő földrészleten elhelyezett része után kell majd megfizetni. Az adó a vezeték tulajdonosát (önkormányzati tulajdon esetén üzemeltetőjét) terheli, több tulajdonosnál a részesedés arányában oszlik meg az.

Mentességet az állam és a helyi önkormányzatok kaptak. Emellett a hét elején elfogadott, s a Magyar Közlönyben pénteken megjelent jogszabály szerint nem kellene az adót leróni a földgázellátásról szóló törvény szerinti szállítási rendszerirányító, illetve a villamos energiáról szóló törvény szerinti átviteli rendszerirányító tulajdonában álló közművezeték után, magyarán az FGSZ Zrt. és a Mavir sem fizetne. Ez utóbbit, illetően azonban pénteken módosító indítványt nyújtott be a kormány. A nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. "Az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat" – idézte az MTI Matolcsy Györgyöt, aki ezért azt indítványozza, hogy a mentességről szóló két passzus ne lépjen hatályba.

Az adót a vezeték nyomvonalának méterben kifejezett hossza alapján állapítják meg, mértéke minden megkezdett méter után 125 forint.

Jövőre 30 milliárd bevétel
A Magyar Telekomnak a Budapesti Értéktőzsde honlapján a jogszabály elfogadása után megjelent közleménye szerint az előzetes becslések alapján 9-11 milliárd forint milliárdos plusz terhet jelent a közművezeték-adó, amelyet a működési költségek között számolnak majd el.
A kormány közműadóból jövőre 30 milliárd forint bevételt kíván elérni. Ennek teljesülése érdekében a jogszabály múlt heti elfogadása előtt emelték mértékét 100 forintról 125 forintra.
A hírközlési cégek ugyanakkor sávosan meghatározott kedvezményt kaptak, a vezeték -          170 ezer métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 20 százalékát, -          170 ezer métert meghaladó, de 250 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 40 százalékát, -          250 ezer métert meghaladó, de 300 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 80 százalékát, -          300 ezer métert meghaladó része után a fizetendő adó teljes összegét kell megfizetniük.

Az adót évente március 20-ig kell bevallani, és két egyenlő részletben (március 20-ig és szeptember 20-ig) kell majd a jövő évtől megfizetni.

Megszavazták Matolcsy terveit
Az Országgyűlés a múlt héten határozott a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által októberben és novemberben bejelentett költségvetési kiigazító intézkedésekhez kapcsolódó jogszabályokról. A kedden a közműadóról sürgősséggel megszavazott törvény mellett, hétfőn döntöttek a jövő évi adószabályokról, egyebek mellett a bankadó fenntartásáról, a tranzakciós illeték növeléséről, valamint a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséről is.
 
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo