Így tanult meg befektetni Warren Buffett

Hogyan tett szert egy-egy milliárdos arra a tudásra és világlátásra, mellyel megalapozta sikerét, és az élvonalban tudott maradni évtizedeken át? Ez mindig fogas kérdés. A válasz a sikeres vállalkozók könyvtárában rejlik. Kedvenc olvasnivalóik sokat elárulnak a gondolkodásukról. Madarat tolláról, embert könyvtáráról.

„Bárcsak tudnám azt, amit ő tud” – mondogatjuk néha egy-egy igazán sikeres ember életét szemlélve. Nos, közelebb kerülhetünk egy-egy különleges üzleti elme megértéséhez, ha végigolvassuk azokat a könyveket, amik hatottak rájuk. Ha nem is leszünk ettől olyan eredetiek és zseniálisak, mint példaképünk, de legalább magunkévá tehetünk valamit abból a filozófiából és gondolkodásmódból, ami őt jellemzi.

A 87. évében járó Warren Buffett, kinek vagyona 66 milliárd dollár, előszeretettel mesél a könyvekről, amelyek megváltoztatták az életét. Az évek során számos kötetről szót ejtett interjúiban. A sorrend nem tükröz fontosságot, válogasson csak bátran!

Warren Buffett
Kép: Flickr/Hans Schoff

Benjamin Graham: The Intelligent Investor

Buffett 19 éves volt, amikor kezébe került a legendás Wall Street-guru, Benjamin Graham könyve. Elmondása szerint ez volt élete egyik legszerencsésebb pillanata, mert a kötetből elsajátította azt az intellektuális alapot, aminek alapján elkezdhetett invesztálni.

„Ahhoz, hogy sikeresen fektessen be az ember az élete során, nem szükséges rendkívül magas IQ, szokatlan üzleti meglátások vagy bennfentes információk – vallja Buffett. – Amire szükség van, az egy biztos intellektuális alap a döntések meghozatalához és a képesség, hogy kizárjuk az érzelmeket, hogy azok ne kezdjék ki ezt az alapot. Érzelmileg fegyelmezettnek kell lenni. Ez a könyv pontosan és világosan megadja az alapot.”

Ezzel arra utalhat, hogy nyilván ő is bepánikolt sokszor, amikor a különféle cégekben szerzett részesedései elkezdtek elértéktelenedni, mert az árfolyam zuhant, de kitartott az értékpapír mellett, mert a vásárláskor átgondolta a cég hosszú távú életképességének esélyeit, lehetőségeit.

Így fektesse be a pénzét Warren Buffett szerint
Warren Buffet a világ egyik leggazdagabb embere, aki befektetéseivel kiérdemelte az „omahai bölcs" becenevet. Mire kell ügyelni szerinte, amikor megtakarított pénzünket próbáljuk fialtatni? Íme egy csokor az aranyköpéseiből.
Buffett az értékvezérelt befektetésben (value investing) hisz, és ezt Graham könyvéből szedte. Az ár–érték arány kalkulálása tehát megszabja minden üzleti döntését.

Benjamin Graham & David L. Dodd: Security Analysis

Graham e műve adta meg Buffettnek azt a „térképet, amit immár 57 éve követek”. A könyv alaptétele: ha alaposan áttanulmányoztunk egy céget, ki lehet találni az értékét és hogy a piac vajon ugyanazt gondolja-e róla, mint mi. Ha az általunk kalkulált értéknél kisebb a piaci kapitalizáció (a részvények árfolyama megszorozva a részvények számával), akkor alulértékelt cégről van szó. Érdemes bevásárolni magunkat az ilyen vállalatba, mert idővel az értéke korrigálódni fog. „Buy low, sell high” – tartja a régi tőzsdei szólás. Azaz vásárolj részvényt, amikor a padlón van, és add el, amikor magas az árfolyam.

Buffett híres arról, hogy szeret ilyen alulértékelt cégeket felvásárolni. Olyan nem fényesen teljesítő, sőt akár veszteséges vállalkozásokat, melyekről úgy látja, sok kihasználatlan lehetőség van bennük, vagyis idővel feljönnek, elismertebbek lesznek a tőkepiacon, s részvényárfolyamuk megugrik. Ő maga „cigarettacsikk-befektetésnek” nevezi módszerét, mivel olyan bajba jutott, „középszerű” cégek részvényeiről van szó, amelyeket mások már eldobtak, mint a cigarettacsikket, de „én felkaptam őket, mint a csikket a földről, amiben még van egy slukk”.

Buffett állítása szerint Graham volt a második legfontosabb ember az apja után, aki nagy hatást gyakorolt rá. Buffett egyébként megismerkedett Grahammel, és kutatási asszisztensként is segédkezett nála. (Ez is mutatja, milyen fontos egy mentor a sikerhez.)

Philip Fisher: Common Stocks and Uncommon Profits

Ebben a könyvben Fisher azt veri olvasói fejébe, hogy egy cég üzleti eredményeinek elemzése még nem minden. A cég menedzsmentjét is meg kell ítélni ahhoz, hogy biztonsággal fektessünk a vállalkozásba. (A befektetők inkább a zsokéra fogadnak, nem a lóra.) Fisher befektetőként az innovatív cégekre specializálódott, tehát Buffett nem követte teljesen a receptjét, mégis nagyra tartja őt, mint szakembert. „Bármit is ír, nagyon tudom ajánlani” – mondta egyszer.

Buffett és Bill Gates, a világjobbító krőzusok
Fotó: BorsheimsJewelry flickr

Tim Geithner: Stress Test: Reflections on Financial Crises

Buffett olyan idős, hogy kora gyerekkorából emlékei vannak az 1929-es tőzsdekrach utáni válság éveinek nehézségeiről. 2008-ban és az utána következő években megélte, hogy egy súlyosságában ezzel vetekedő válság köszöntött a világra. E periódusban volt az USA pénzügyminisztere Timothy Geithner, aki felügyelte a bankmentő csomagok kezelését. Könyvét kötelező olvasmánynak tartja Buffett minden menedzser számára.

Mint mondta, sok könyvet írtak már arról, hogyan kell átvezetni egy vállalkozást egy piszkosul nehéz időszakon, de szinte egyik sem ér fel azzal a válsággal, aminek kellős közepén Geithner és csapata találta magát. Tapasztalatai tehát nagy tanulságokkal szolgálnak mindenkinek.

Warren Buffett: The Essays of Warren Buffett

Na, igen, egy kis önreklám. Minden milliomos-milliárdos szereti azt gondolni magáról, hogy van némi bölcs hozzászólása a világ dolgaihoz, hiszen sikere annak a jele, hogy valamit azért jól tud a világ működéséről.

Ha bele akarunk látni Buffett elméjébe, ez a könyv a kulcs. Nem pozőrködik, nem bonyolítja túl a dolgokat, a maga sajátos népies-intellektuális stílusában magyaráz, mindenki számára érthetően.

Buffett mély meggyőződése, hogy a gondolkodás a mentális energiánk használatának lehető leghasznosabb módja. Minden gondolat közelebb visz egy következtetéshez, egy meglátáshoz, egy döntéshez. S az tetteket eredményez. A tettek pedig – vagy bizonyos helyzetekben a nem cselekvés, pl. a zuhanó árfolyamú részvény nem eladása – a siker zálogai.

A siker nem cél, hanem életforma
Ha találkozunk egy sikeres vezetővel, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, igazán szerencsés csillagzat alatt született és mindent tálcán kínált számára az élet. Az esetek nagy részében azonban a valóság nem is állhatna ennél távolabb.
Jack Welch: Jack: Straight from the Gut

A világsikerű üzletemberek is felnéznek egymásra. Buffett nyilvánvalóan sokra tartja Jack Welchet, a GE legendás ex-vezérét. Az ajánlott könyv egy biznisz-memoár, ami gyakorlati hasznot hoz az olvasónak.  Buffett 2001-ben mindenkit arra buzdított, hogy vegyen belőle egy példányt.

William Thorndike, Jr: The Outsiders

Ez a 2012-es könyv olyan vállalatvezérekről szól, akik remek szimattal döntöttek arról, milyen projektekbe, beruházásokba, fejlesztésekbe kell fektetniük a cégük által megtermelt pénzt. Buffett befektetői cége, a Berkshire Hathaway – mely tulajdonképpen nemcsak egy alap, hanem konszern, hiszen résztulajdonosa egy csomó más vállalatnak – szereplőként tűnik fel e könyv lapjain. Az egyik fejezet az igazgatótanács tagjáról, Tom Murphyről szól, aki Buffett szavait idézve „a legjobb menedzser, akivel valaha találkoztam”.

John Brooks: Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street

1991-ben Bill Gates megkérdezte Buffettet, mi a kedvenc könyve. Válaszul az „omahai bölcs”, ahogy nevezik, ezt a könyvet küldte el a Microsoft vezérének.

Gates, aki maga is nagy könyvmoly, és blogján rendszeresen ír könyvismertetéseket aktuális olvasmányairól, azt írta, hogy Brooks könyve arra emlékeztette, a sikeres üzlet felépítésének alapja nem változik. „Először is van egy alapvető emberi tényező minden vállalkozói kalandban. Nem számít, hogy a legtökéletesebb termék, gyártási terv és marketingstratégia nálad van, akkor is a megfelelő emberek kellenek ahhoz, hogy ezeket a terveket véghezvidd.”

John Maynard Keynes: Essays in Persuasion

A közgazdaságtan angol klasszikusa. Ma éppolyan érvényes, mint száz éve. Legalábbis Buffett szerint. „Keynes kiokosít minket a részvényekről és a piacokról – mondta Buffett 1989-ben. – Nem vagyok benne biztos, hogy a közgazdászok többsége ezt tenné” – tette hozzá kajánul. Az esszékötetben található egy írás, amiben Keynes azt jósolta, hogy a mai munkavállalók már csak heti 15 órát fognak dolgozni, még nem vált valóra, de jó úton haladunk.

Fred Schwed: Where Are the Customers' Yachts?'

„Ez a legviccesebb könyv, amit a befektetésekről írtak” – jelentette ki Buffett 2006-ban. És mint ilyen, időtálló mű. Ugyanis 1940-ben jelent meg először. A könyv címe egy New Yorkba látogató személyre utal, aki látta a bankárok és a brókerek jachtjait, és megkérdezte, hol vannak a klienseik jachtjai? Hát sehol, merthogy ők nem gazdagodtak meg a brókereik tanácsaira hallgatva. A könyv telis-tele van mulatságos anekdotákkal, és szellemesen sziporkázó stílusa ellenére „sok nagyon igaz dolgot mond a témáról” – vallja Buffett.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo