Így lehet elkerülni a személyi kölcsön buktatóit

A személyi hitel sokakban kelt ellenérzést, pedig nagyon is jó lehetőség bizonyos élethelyzetekben: ha egyszerűen és gyorsan szeretnénk pénzhez jutni. Bemutatjuk, mire érdemes figyelni, hogy a kölcsön előnyeiből részesüljünk, a hátrányokat pedig elkerülhessük.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenlegi gazdasági helyzet rendkívül kedvezőtlen számos aggodalomra ad okot, ami nem véletlen. Az emelkedő árak, az inflációs kilátások, és a szomszédban zajló háború nem egyszerű helyzet elé állítja a magyar lakosságot.

Ebben a környezetben is akadnak olyanok, akik úgy döntenek: hitelt vennének fel. Jó hír számukra, hogy a jelenlegi környezet a látszat ellenére optimális erre. Az alapkamatok és az infláció növekedése ugyanis hosszú távon a malmunkra hajtja a vizet: érdemes minél előbb lépni, hiszen további árnövekedés várható. A pénzromlás okán a törlesztőrészletek nagysága is törpülni fog.

Jó megoldás lehet a személyi hitel

Az államilag támogatott hitelek azonban nem mindenki számára elérhetőek, vagy nem lakáscélra van szükségünk kölcsönre. Ilyenkor a személyi hitel a legjobb megoldás, hiszen szabad felhasználású, ráadásul jóval kevesebb kitételnek és követelménynek kell megfelelnünk.

Sokan mégis tartanak tőle, és okkal, hiszen könnyen belefuthatunk egy rossz választásba. Nézzük akkor, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket személyi hitel felvételénél elkövethetünk.

1. Az első, amin bukhatunk: a THM-ből indulunk ki

A THM, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató egy százalékos érték, amely a hitel költségeiről ad számot. A százalék a felvett hitelösszeghez való arányt mutatja meg, vagyis minél nagyobb, annál drágábbnak számít a kölcsön.

A THM valóban jó iránytű, amennyiben az egyes bankok kínálatát szeretnénk összehasonlítani, ám kellemetlen meglepetést tud okozni, ha ennél többet várunk tőle. Nem fogjuk ugyanis megismerni az összes várható költséget, mivel nincsenek benne olyan tételek, mint az előtörlesztés vagy a végtörlesztés díja, a késedelmi kamat, a szerződésmódosítás díja vagy a tranzakciós díj.

Ne támaszkodjunk tehát csupán a THM-re – érdemesebb inkább egy olyan kalkulátort igénybe venni, amelyik nagyobb képet ad a piacról. A kalkulátor már árnyaltabb kiindulási pontot jelent, amely alapján el lehet indulni.

2. A második hiba: nem fordulunk szakértőhöz

Az apróbetűs részeket, az egyes termékek fontos részletekben való eltérését csak egy szakértő ismeri. Mégis hajlamosak vagyunk saját kútfőből eldönteni, milyen hitel a legideálisabb a számunkra, holott hosszú távú elköteleződésről, éveken át fizetett törlesztőrészletekről van szó.

Ha az autónk elromlik, szerelőhöz fordulunk, ha adózással kapcsolatos kérdésünk van, a könyvelőt keressük fel. A hitelünkkel kapcsolatban éppen így kell gondolkodnunk, és szakértő segítségét érdemes kérnünk. Így nem kell attól tartanunk, hogy hitelünk veszélyeket hordoz magában.

Gondoljunk csak a devizahitelekre! Ha annak idején a hitelfelvevők pénzügyi tanácsadóhoz fordultak volna, a szakértők lebeszélték volna őket a devizahitelekről. Mekkora károk  és családi tragédiák lettek volna elkerülhetőek!

Semmiképp ne vágjunk hát bele úgy egy személyi hitelbe, hogy nem hallgattuk meg előtte a szakember véleményét. Ráadásul ingyenes tanácsadást is kérhetünk már független szakértőktől, akik kifejezetten csak a mi érdekeinket nézik.

3. Amit még elronthatunk: túl magas törlesztőt vállalunk

Sokan vesznek fel úgy hitelt, hogy annak a törlesztője bizony jelentősen megterheli a kasszát. Ez pedig komoly veszélyeket rejt magában, így mindenképpen fontos átgondolni, mekkora kiadást tudunk bevállalni havonta a hitel törlesztésére.

Nagyon kell vigyázni, mert a bankok ránk bízzák a döntést. Egy független pénzügyi tanácsadó ebben is segítségünkre lehet, és miután felmérte lehetőségeinket, igényeinket, olyan megoldást fog javasolni, amely biztonságos számunkra.

Az inflációt is figyelembe fogja venni, hiszen a pénzromlással megélhetési költségeink is egyre magasabbak lesznek, márpedig a hitelt az emelkedő árak mellett is tudnunk kell fizetni.

Személyi hitellel is lehet jól járni

Ha erre a három buktatóra kiemelt figyelmet fordítunk, elkerülhetjük, hogy egy rossz hitelfelvétel terheit cipeljük éveken át, netán anyagi bizonytalanságba sodródjunk miatta.

A személyi hiteltől ily módon nem kell tartanunk, hiszen sokan élnek problémák nélkül a kölcsön által nyújtott lehetőségekkel. Mi is megtehetjük – nem kell hátat fordítanunk a személyi hitelnek, csak tudni kell okosan felvenni.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo