Havi 11 ezer forintot fizetünk a bankoknak, és ez már a jó hír

Egy év alatt 4,2 százalékkal csökkentek a lakosság banki kiadásai, főként azért, mert a hozamcsökkenés jóvoltából a lakáshitelek havi törlesztőrészletei elmaradtak 2016 első negyedévéhez képest. Jelenleg egy közel 8 millió forintos hitelt már 60 ezer forintos részlet mellett felvehetünk, miközben néhány éve még 100 ezer forint felett kellett volna fizetnünk érte. További kedvező hír, hogy a bankszámlaköltségek átlagosan bő 8 százalékkal estek vissza, ami bizonyíték arra, hogy érdemes nyitott szemmel járni, és összehasonlítani az ajánlatokat.

Míg 2016 első negyedévében mindent egybevéve a felnőtt lakosság átlagosan 12 195 forintot fizetett ki havi szinten, addig 2017 első negyedévére vonatkozóan 11 684 forintot - derült ki a Bankmonitor Lakossági Banki Kiadási Mutatójából (LBKM).

Három hónapos időtávot nézve is hasonló folyamatokat fedezhetünk fel, a kiadások 11 870 forintról 1,6%-kal estek vissza. Habár, a főbb banki termékeken belül két esetben is a negyedéves adatok már emelkedésről számolnak be, ami arra utal, hogy bizonyos területeken megakadt az átlagos banki kondíciók javulása.

5+1 szokás, amivel kevesebbe kerül a bankolás
A bankokra nehezedő többféle, erős nyomás miatt jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Némi tudatossággal viszont jelentős összegeket is spórolhatunk. A Bankráció.hu szakértői adnak ehhez tippeket.
Egyénfüggő, hogy pontosan mekkora havi kiadási tételt jelentenek a banki termékek. Amennyiben nem egy felnőttre osztjuk le a kiadásokat, hanem csak azt nézzük, hogy mekkora költséggel jár számunkra egy lakáshitel vagy éppen egy bankszámla igénybe vétele, akkor már teljesen más értékeket kapunk. Nyilvánvaló, hogy minél több terméket használunk és minél magasabb hitelt vettünk fel, annál nagyobb havi kiadással szembesülünk. Például az átlagos hitelfelvételi szokások mellett havi szinten 61 400 forintot kell kifizetnünk egy lakáshitelért, míg ennek körülbelül a felét egy átlagos gépjárműhitelért.

Még támogató a környezet, de ki tudja meddig

A legnagyobb kiadási tétel a mutatón belül a hitelekhez köthető, a 11 684 forintból 91,1%-ot fizetünk ki ilyen formában. Töretlenül az élen a lakáshitelek találhatók, melyek egyedül az összes átlagos kiadás 48 százalékáért felelősek. Éves alapon a kiadások 3,4%-os csökkenésében szerepet játszott, hogy egy év leforgása alatt a lakáshitelek kamatbázisát jelentő BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) 1,35%-ról 0,35%-ra esett, ami a hitelek törlesztő-részletének visszaesését hozta el.

Kép:Freepik.com

A kilátásokat illetően sok a bizonytalanság, ugyanis az infláció fokozatos emelkedése miatt a kamatemelkedés sem várat sokat magára, bár a jegybank egyes intézkedéseivel ezt késleltetni tudja. A kihívásokra válaszul a lakosság elmozdult a hosszabb távon, akár 10 éven keresztül rögzített kamatú lakáshitelek irányába. A legolcsóbb hitelek ilyen feltételek mellett már 6% alatti THM mellett felvehetők, ami azt jelenti, hogy egy átlagos 7,7 millió forintos hitel 20 évre havi 56 300 forintos törlesztő-részletet jelent. Ezzel ellentétében ma átlagosan egy lakáshitellel rendelkező 61 400 forintot fizet ki, ami a jövedelmének 36 százalékát viszi el.

A kiadások között a hitelek utáni legnagyobb tételt a bankszámla fenntartása jelenti, amely 7,5%-os részesedést hasít ki magának. A Bankmonitor kalkulátora alapján az utóbbi egy évben bőven volt tér a kondíciók vonzóbbá tételére, mind közül a legnagyobb csökkenést (8,3%-ot!) itt találtuk. Ráadásul, a 872 forint az átlagos kiadást testesíti meg, a legolcsóbb számlacsomagok mellett 302 forintra szoríthatjuk le a költségeket. Érdemes lehet tehát figyelemmel kísérni a bankok ajánlatait, tavaly ráadásul egyszerűbbé vált a bankszámla váltás.

A megtakarítási termékek közül a lakástakarék emelkedik ki, az utóbbi években a nulla közeli betéti kamatok miatt sokan ezt a megtakarítási formát választották lakáscéljuk elérésére. A kiadásokat illetően nagy mozgások nem láthatók, ami változtathat ezen, hogy kifut a hét végén egy akciós termék.

További részleteket itt talál.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo