Gyümölcsöt a fiatalok, zöldséget az idősebbek esznek gyakrabban

A gyümölcs és zöldség a legkedveltebb élelmiszerek közé tartozik. Hiszen a felnőttek 95%-a eszik szívesen gyümölcsöt, és hasonlóan magas arány csak a baromfira jellemző.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sorrendben szorosan követi őket a hagyományos leves, burgonya és zöldség 94, 93 illetve 92 százalékos említési aránnyal. A legtöbbek által kedvelt tíz élelmiszer közé tartozik még a fehér kenyér, száraz tészta, tojás, saláta és felvágott féleség. Ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet a magyarországi felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével idén áprilisban.

Az étkezési szokásoknál már négy évvel ezelőtt is a legtöbb szavazatot kapott élelmiszerek közé tartozott a gyümölcs. Előnyös megítélését jellemzi, hogy a leggyakrabban fogyasztott ennivalók listáján a harmadik helyen áll. Amíg ugyanis egy magyar felnőtt fehér kenyeret átlagosan hetenként 5,3 napon eszik, hagyományos főzött levest pedig 4,7-szer, addig gyümölcsöt 4,0-szer.

A fiatalabbakra az átlagosnál gyakoribb, az idősebbekre pedig ritkább mutatószám jellemző.
Figyelemre méltó az iskolai végzettség szerinti megoszlás. A magasabb képzettségűek körében ugyanis az átlagot jóval meghaladja a gyümölcsevés gyakorisága, mint az alacsonyabb végzettségűeknél.
A jövedelem szintén erősen befolyásolja a fogyasztást. Aki megengedheti magának, annak az átlagosnál gyakrabban kerül gyümölcs az asztalára.

Ugyanígy az egészséges táplálkozásra törekvők szintén felülreprezentáltak a gyakoriságnál.
A zöldség is előkelő helyet foglal el a közvélemény megítélésében: negyedik helyen áll, heti átlag 3,6-szoros fogyasztási gyakorisággal. Ennek ellenére a zöldségnél a korábbi évekhez képest negatív a trend, mivel az étkezési szokások első vizsgálata során, 1989-ben még a felnőttek hetenként átlagosan 4,5-ször ettek zöldséget.
Ennél a terméknél az idősebb korcsoportok mutatója nagyobb az átlagosnál, a fiatalabbaké viszont alacsonyabb. A zöldséget az átlagosnál gyakrabban fogyasztók aránya kiemelkedően magas a diplomások, magas jövedelmű háztartásokban élők és azok körében, akik egészséges táplálkozásra törekszenek.

A burgonya fogyasztási gyakorisága heti 3,5 nap. Ennél az átlagnál jóval alacsonyabb a 15-19 évesek, havi nettó 160 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők, főzni nem tudók és rendszertelenül étkezők aránya.
Viszont az átlagosnál sokkal gyakrabban esznek burgonyát a gyes-en vagy gyed-en lévők, dél-alföldiek, továbbá a hagyományos étkezési szokások hívei.

Régiónkon belül, Lengyelországban hasonló módszerrel tárta fel az ottani étkezési szokásokat a GfK Polonia piackutató cég. A lengyeleknél a legkedveltebb élelmiszerek listáján a zöldség második helyen áll, mert a megkérdezettek 89 százaléka sorolta oda. Első a baromfi, 93 százalékos említési aránnyal. Utánuk következik a harmadik legkedveltebb burgonya 88, majd a sajt és saláta 84-84 százalékkal.

A fogyasztás gyakoriságánál viszont a zöldség az első számú élelmiszer Lengyelországban. Hetenként átlagosan 5,4 napon kerül az asztalra. Utána következik a burgonya, 5,3-as mutatóval. Csak utána jön a fehérkenyér, hagyományos leves, tej és tejtermék.

Csehországban a legkedveltebb élelmiszerek listája a következő képet mutatja: a baromfit a válaszadók 91 százaléka nevezte meg. Azt követi a burgonya (84), sajt (82) majd zöldség (80 százalék).
Csehországban is a felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 főt kérdeztek meg személyesen a GfK Praha munkatársai. Ha az adataikat alaposan megnézzük, akkor kiderül, hogy a zöldséget a nők 90 százaléka kedveli. Ez tehát az ottani hölgyek második legkedveltebb ennivalója. A cseh férfiak legnagyobb arányban viszont a sertéshúst szeretik, majd a baromfit és burgonyát.

Ami a fogyasztás gyakoriságát illeti, a megkérdezettek egyharmada eszik minden nap zöldséget, további 44 százalék pedig hetenként többször is.

A salátáról a csehek 94, lengyelek 84 és magyarok 83 százaléka mondja azt, hogy szereti. Fogyasztásának gyakoriságában viszont a lengyelek vezetnek hetenkénti 4,0 napos átlaggal, majd a magyarok 2,4 és a csehek 2,3 alkalommal.

Véleményvezér

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.
Kitört a háború Magyar Péter és Gulyás Gergely között

Kitört a háború Magyar Péter és Gulyás Gergely között 

A közélet újabb mélypontjához értünk, persze keresztény szellemben.
Mi fontosabb a gyónási titok vagy a gyermekvédelem?

Mi fontosabb a gyónási titok vagy a gyermekvédelem? 

A pedofília terjedése új kérdéseket vet fel.
Orosz terrorcselekményektől tartanak Európában

Orosz terrorcselekményektől tartanak Európában 

Csehországban nemrégiben orosz ügynökök próbálták meg hatástalanítani vasúti jelzőrendszereket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo