Gyümölcsöt a fiatalok, zöldséget az idősebbek esznek gyakrabban

A gyümölcs és zöldség a legkedveltebb élelmiszerek közé tartozik. Hiszen a felnőttek 95%-a eszik szívesen gyümölcsöt, és hasonlóan magas arány csak a baromfira jellemző.

Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?

Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!

2025. június 25. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sorrendben szorosan követi őket a hagyományos leves, burgonya és zöldség 94, 93 illetve 92 százalékos említési aránnyal. A legtöbbek által kedvelt tíz élelmiszer közé tartozik még a fehér kenyér, száraz tészta, tojás, saláta és felvágott féleség. Ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet a magyarországi felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével idén áprilisban.

Az étkezési szokásoknál már négy évvel ezelőtt is a legtöbb szavazatot kapott élelmiszerek közé tartozott a gyümölcs. Előnyös megítélését jellemzi, hogy a leggyakrabban fogyasztott ennivalók listáján a harmadik helyen áll. Amíg ugyanis egy magyar felnőtt fehér kenyeret átlagosan hetenként 5,3 napon eszik, hagyományos főzött levest pedig 4,7-szer, addig gyümölcsöt 4,0-szer.

A fiatalabbakra az átlagosnál gyakoribb, az idősebbekre pedig ritkább mutatószám jellemző.
Figyelemre méltó az iskolai végzettség szerinti megoszlás. A magasabb képzettségűek körében ugyanis az átlagot jóval meghaladja a gyümölcsevés gyakorisága, mint az alacsonyabb végzettségűeknél.
A jövedelem szintén erősen befolyásolja a fogyasztást. Aki megengedheti magának, annak az átlagosnál gyakrabban kerül gyümölcs az asztalára.

Ugyanígy az egészséges táplálkozásra törekvők szintén felülreprezentáltak a gyakoriságnál.
A zöldség is előkelő helyet foglal el a közvélemény megítélésében: negyedik helyen áll, heti átlag 3,6-szoros fogyasztási gyakorisággal. Ennek ellenére a zöldségnél a korábbi évekhez képest negatív a trend, mivel az étkezési szokások első vizsgálata során, 1989-ben még a felnőttek hetenként átlagosan 4,5-ször ettek zöldséget.
Ennél a terméknél az idősebb korcsoportok mutatója nagyobb az átlagosnál, a fiatalabbaké viszont alacsonyabb. A zöldséget az átlagosnál gyakrabban fogyasztók aránya kiemelkedően magas a diplomások, magas jövedelmű háztartásokban élők és azok körében, akik egészséges táplálkozásra törekszenek.

A burgonya fogyasztási gyakorisága heti 3,5 nap. Ennél az átlagnál jóval alacsonyabb a 15-19 évesek, havi nettó 160 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők, főzni nem tudók és rendszertelenül étkezők aránya.
Viszont az átlagosnál sokkal gyakrabban esznek burgonyát a gyes-en vagy gyed-en lévők, dél-alföldiek, továbbá a hagyományos étkezési szokások hívei.

Régiónkon belül, Lengyelországban hasonló módszerrel tárta fel az ottani étkezési szokásokat a GfK Polonia piackutató cég. A lengyeleknél a legkedveltebb élelmiszerek listáján a zöldség második helyen áll, mert a megkérdezettek 89 százaléka sorolta oda. Első a baromfi, 93 százalékos említési aránnyal. Utánuk következik a harmadik legkedveltebb burgonya 88, majd a sajt és saláta 84-84 százalékkal.

A fogyasztás gyakoriságánál viszont a zöldség az első számú élelmiszer Lengyelországban. Hetenként átlagosan 5,4 napon kerül az asztalra. Utána következik a burgonya, 5,3-as mutatóval. Csak utána jön a fehérkenyér, hagyományos leves, tej és tejtermék.

Csehországban a legkedveltebb élelmiszerek listája a következő képet mutatja: a baromfit a válaszadók 91 százaléka nevezte meg. Azt követi a burgonya (84), sajt (82) majd zöldség (80 százalék).
Csehországban is a felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 főt kérdeztek meg személyesen a GfK Praha munkatársai. Ha az adataikat alaposan megnézzük, akkor kiderül, hogy a zöldséget a nők 90 százaléka kedveli. Ez tehát az ottani hölgyek második legkedveltebb ennivalója. A cseh férfiak legnagyobb arányban viszont a sertéshúst szeretik, majd a baromfit és burgonyát.

Ami a fogyasztás gyakoriságát illeti, a megkérdezettek egyharmada eszik minden nap zöldséget, további 44 százalék pedig hetenként többször is.

A salátáról a csehek 94, lengyelek 84 és magyarok 83 százaléka mondja azt, hogy szereti. Fogyasztásának gyakoriságában viszont a lengyelek vezetnek hetenkénti 4,0 napos átlaggal, majd a magyarok 2,4 és a csehek 2,3 alkalommal.

Véleményvezér

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly 

Nem jön össze a kisebb infláció.
Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül

Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül 

Ma már nincs ingyen semmi, a rezsicsökkentés se.
Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja

Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja 

Most már Szlovákia is támogatja Ukrajna EU tagságát.
Illegális nádvágásokkal épül az új NER villa a Balaton partján

Illegális nádvágásokkal épül az új NER villa a Balaton partján 

Szépen gazdagodnak a NER vitézek.
Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek

Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek 

A lengyelek hírét sem hallották az ukrán maffiának.
Lábon lőtte magát Rogán kommunikációs stábja

Lábon lőtte magát Rogán kommunikációs stábja 

Okosabbak maradtak volna, ha csendben maradnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo