Életkor szerint az 50 évesek és idősebbek többen vélekednek kritikusan a génkezelésről, mint a fiatalabbak.
Iskolai végzettség szempontjából a képzettség növekedésével egyre kisebb arányban tartják a génkezelést hátrányosnak.
Az anyagi helyzetet tekintve az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők beállítódása negatívabb, mint a magasabb jövedelmű háztartásokban élőké.
A felnőtt lakosságot több fontos szempontból reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezése során idén áprilisban a következő kérdést tették fel: Milyen érzéseket kelt Önben, ha egy élelmiszer génkezelt? A kérdésre 1-től 5-ig terjedő skálán lévő számmal lehetett kifejezni a választ. 1=kifejezetten károsnak tartja, 5=kifejezetten előnyösnek tartja. A kapott válaszok átlaga 2,2 – és ez a vélemények összességét a káros irányában helyezi el.
Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 35 százaléka nem ismeri a génkezelés fogalmát. A tájékozatlanság leginkább a nőket jellemzi, 60 éveseket és idősebbeket, alacsony képzettségűeket és kis jövedelmű háztartásban élőket.
Génkezelt élelmiszerek negatív megítélése
A felnőtt lakosság kétharmada ismeri az élelmiszerek génkezelésének fogalmát, és az eljárást inkább károsnak tartja, mint előnyösnek. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet az étkezési szokásokkal kapcsolatban.
Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?
Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!
2025. június 25. 15:30
Véleményvezér

Gazdasági fellendülést hoztak Lengyelországnak az Ukrajnából érkezett menekültek
A lengyelek hírét sem hallották az ukrán maffiának.