hirdetés

Forintgyengülés: és most merre lép a jegybank?

Eseménydús napjaink vannak a kötvény és a forint piacon. Az erős fundamentumok miatt ugyan nem sok százalékkal mozog az árfolyam, de a korábbi stabilitáshoz képest a napon belüli 2-3 forint limbózás új fejlemény – írja Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatóságának vezetője a LinkedInen közzétett véleményében.
hirdetés

Vége a stabil forintnak?
A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, de a korábbi időszakot jellemző „boldog békeéveknek”, úgy tűnik vége szakadt.
A nagy jegybankok mennyiségi lazítása előtti időkben ez a volatilitási szint nem volt rendkívüli. Újra hozzá kell szoknunk, hogy a piacok természetes módon változékonyak – vélekedett Barlai Róbert, az OTP Treasury igazgatósági tagja, a LinkedIn-en közzétett véleményében.

Különösen akkor, ha hírek és események jönnek a piacra, vagy korábbi árazási „horgonyok” szakadnak el. Ahogy az várható volt, az MNB képviselői elkezdtek arról beszélni szakmai körökben, befektetői találkozókon, hogy a jegybanki célt (3%) megközelítő infláció mellett vajon a jegybank mennyire tud toleráns maradni a forint további gyengülésével szemben. Az üzenet, hogy az „inflation targeting” rendszerben nem lehet korlátlan a türelem a forint gyengülésével szemben tehát megérkezett. Ez rögtön a kötvénypiacon is hozamemelkedést és kötvény eladásokat indukált. A 10 éves kötvények hozama 3,5%-on van. A tavalyi év végi 2-1,9%-hoz képest ez jelentős változás. Persze sok változás volt a nemzetközi hosszú hozamokban is, többek között ezért a magyar 10 éves hozam is emelkedik év eleje óta.

Mégis, a korábbi trendekről leválva külön pályán kezdett gyengülni a magyar kötvény piac...

Biztosan túl gyors változás ez a jegybanknak, hiszen az infláció nem indukálja még a tényleges kamatemelésről a diskurzust, vagy az emelések tényleges árazását. Noha a rövid kamatok stabilan alacsonyak, a változó jegybanki kommunikáció bizonytalanságot, újra árazódást hozhat a hozam görbe elején is. Egyes FRA lejáratokon már látjuk ennek világos jeleit. A kötvény és pénzpiac is fogta az üzentet. A további forintgyengülés az importált infláción keresztül veszélyezteti az inflációs célt, ami szigorodó monetáris politikát, tehát a monetáris politika változását hozhatja el.

Kopátsy Sándor: a gyenge forint a sikerünk egyik forrása
Habár a forint elmúlt években végbement leértékelődése komoly fájdalmakkal járt, Kopátsy Sándor szerint mégis ez jelenti a magyar gazdaság jelenlegi sikereinek egyik legfontosabb alapját. A Piac & Profit egyik alapítójának és máig aktív szerkesztőbiztossági tagjának írását változtatás nélkül közöljük.
Az alacsony kamatpolitika mostantól korlátos, illetve infláció- és forintárfolyam függő. A piacnak nincs türelme. Kapott egy jelzést és változnak az árazások. Ezért a korábbi árazási horgonyok elszakadni látszanak - még ha ez túl korai - a kötvény piacon is. Az infláció ellen hitelesen küzdő jegybank, mely időben kellő lépésekkel és valós akcióval vezeti a piacot, hitelesen tud újra stabilitást hozni a forintban és az átárazódást követően a kötvény piacon is. A piacok gyorsan árazzák a változást, és hogy a jegybanknak lesz-e kellő ideje a fundamentális változásokhoz igazítani a monetáris politikát, vagy inkább egy a piac által kikényszerített változást fogunk látni, ma még nem tiszta. Ez nagyban múlik majd azon is, hogy a nemzetközi piacokon az „emerging” piacok megítélése és a dollár árfolyama hogyan alakul.

Az inflációs kilátásoktól függő esetleges kamat emelés képbe hozása segítheti a forinton lévő nyomást csökkenteni. Ugyanakkor ennek természetes következményeként a monetáris politika mozgásterének várható változása piaci eladási nyomást és feszültséget gerjeszt a kötvény piacokon. Ez normális jelenség és felelős reakció a jegybank részéről. Ha a kamat emelés sebességére és mértékére vonatkozó piaci várakozásokat nem sikerül a jegybanknak hitelesen kezelni, akkor a deviza piacon újra erősödhet az eladói nyomás. Ehhez gyors és a piaci várakozások előtt járó beavatkozásokra van szükség.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo