hirdetés

Felemás hírek jöttek a beruházásokról

Hétfőn reggel publikálta a KSH az első negyedéves beruházásokra vonatkozó statisztikákat. Ennek növekedése örvendetes, ugyanakkor az már kevésbé, hogy a vállalati szektor igen visszafogott volt.
hirdetés

2021 I. negyedévében folytatódott az előző negyedévben elkezdődött növekedés, a fejlesztések volumene 2,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához, illetve – szezonálisan kiigazítva – 0,5 százalékkal az előző negyedévhez képest. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 0,9 százalékkal csökkent, a gép- és berendezésberuházásoké 1,5 százalékkal nőtt. A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene meghaladta a Covid19-járvány kitörését megelőző, 2019. IV. negyedévi szintet is, közölte az örvendetes adatokat a KSH.

A bázisidőszakhoz képest a beruházások nagyobb részét (53 százalékát) képviselő építési beruházásoké 1 százalékkal csökkent, a 46 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké 7 százalékkal nőtt. Emiatt egyébként a fizetési mérleg vélhetőleg ismét romlik, hiszen a gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott ebben az időszakban.

A jó hírek után pedig az árnyoldal: a jól prosperáló piacgazdaságokban a vállalati szektor beruházásai kulcsfontosságúak. A most közölt adatok szerint ugyanakkor az élénkülést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek.

Utóbbiak kapcsán érdemes kiemelni, hogy a beruházási teljesítmény 53 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene az előző negyedévek átlagos ütemével lényegében megegyezően, 6,3 százalékkal mérséklődött, amiben kiugró szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások visszafogott fejlesztései. Mindez akár azt is jelzheti, hogy a vállalatok vagy az általános fellendülésben nem bíznak eléggé, vagy a magyar gazdaság kapcsán lehetnek fenntartásaik.

Ahogy fent jeleztük a növekedés motorjának a beruházások 13 százalékát realizáló költségvetési szervek bizonyultak, amelyeknél a fejlesztések 31 százalékkal emelkedtek. A forráselvonásokat tekintve egyébként nem meglepő az a részstatisztika, hogy az önkormányzatok fejlesztései visszaestek. Ezzel szemben a központi közigazgatási szervek tárgyieszköz-beszerzései közel megduplázódtak. A költségvetéshez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy közigazgatás, védelem nemzetgazdasági ág jelentősen (1,2 százalékponttal) növelte a beruházások volumenét, mivel a terület fejlesztései közel harmadával bővültek, amiben kiemelt szerepet játszottak az árvízvédelemmel kapcsolatos invesztíciók is.

A vállalatok gyengébb beruházási hajlandóságát látva nem meglepő az sem, hogy a nemzetgazdasági beruházások 27 százalékát adó, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései az I. negyedévben 10 százalékkal mérséklődtek a magas bázishoz képest, így ez a terület (3,2 százalékponttal) visszafogta a beruházások volumennövekedését. A legtöbb alágban csökkent a teljesítmény, így a nagy súlyú villamosberendezés-gyártásban és a gumiiparban is.

Némileg meglepő a mezőgazdaság beruházási teljesítményének alakulása. Az ugyanis jelentősen, 26 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók kevesebb tenyészállatot vettek. A mezőgazdaság így 1,7 százalékponttal fogta vissza a nemzetgazdasági beruházások volumenének növekedését.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo