hirdetés

Ezúttal nem Orbán Viktor vezetne be különadót, hanem az unió

Hollandia arra figyelmeztetett, hogy komoly következményei lehetnek annak, ha az amerikai internetes óriásvállalatokat különadóval sújtják az eurómilliókba kerülő hálózatfejlesztések finanszírozásának megoldására, mivel az sértheti az úgynevezett netsemlegesség szabályait és komoly áremelkedést jelenthet az európai felhasználóknak.

hirdetés

Az európai uniós országok illetékesei közül elsőként Micky Adriaansens holland gazdasági miniszter reagált a tervezett lépésre, amely azon a tanácskozáson hangzott el, amelyet csütörtökön nyitott meg Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos arról, hogy ki fizeti majd a költséges 5G hálózatfejlesztések számláját.

Ki fizesse a fejlesztések költségeit? (Fotó: Ericsson)
Ki fizesse a fejlesztések költségeit? (Fotó: Ericsson)

A szolgáltatók, köztük a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica, a Telecom Italia hosszú ideje lobbiztak a technológiai óriásvállalatok hozzájárulásáért, és szövetségesre találtak Bretonban, az Orange korábbi vezérigazgatójában.

Az Alphabet, az Apple, a Meta, a Netflix, az Amazon és a Microsoft szerint viszont az internetadó sértené a felhasználók egyenlőségét biztosító uniós szabályokat. Ezek az óriáscégek bonyolítják a távközlési szolgáltatók szerint az internetes adatforgalom több 50 százalékát.

Adriaansens szerint viszont a holland kormány által megrendelt kutatás, amelyet az Oxera készített, azt mutatja, hogy komoly hátrányokkal járna egy ilyen adó bevezetése.

A fogyasztókat fogja büntetni - hangsúlyozta a miniszter.

Mint kifejtette: rosszul járnak majd a távközlési cégeknél előfizetéssel rendelkező fogyasztók, akik streaming- és videoszolgáltatásokra is előfizetnek, mivel az utóbbi előfizetés díja feltehetően nőni fog, ugyanis a nagyvállalatok valószínűleg rájuk fogják hárítani az különadót.

Az Oxera tanulmánya megállapította, hogy az európai távközlési szolgáltatókat az internetes adatforgalom erőteljes növekedése ellenére sem terhelik magasabb hálózati költségek. Emellett azt is kimutatta, hogy a hálózatok korszerűsítésével nőtt a vállalatok működési nyeresége. A jelentés leszögezte, hogy az óriáscégek megadóztatása nem növelné egyértelműen a gazdasági hatékonyságot, miközben jelentős költségekkel járna.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo