hirdetés

Évtizedek óta nem látott béremelést várnak el a dolgozók

Az évtizedek óta nem látott áremelkedés miatt a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt jelentős béremeléssel számolnak az idei évben – derült ki a Wyser felméréséből. A legtöbb dolgozó 10 és 30 százalék közötti béremeléssel lenne elégedett. A kutatás szerint az a vállalat, amelyik az inflációnál kisebb béremelést ad, a fluktuáció növekedésével nézhet szembe. Ugyanakkor a cégek a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem építenének le, tanulva a Covid-válság tapasztalataiból.

hirdetés

A munkavállalók negatívabban látják a jövőt, mint a vállalatok: a Wyser fejvadász cég felmérése szerint ugyanis tízből két dolgozó nem számít béremelésre idén.  Miközben a megkérdezett HR vezetők és döntéshozók válaszai alapján a munkáltatók mindössze 7 százaléka nem tervezi emelni a fizetéseket. A dolgozók 44 százalék-a 10-20 százalék közötti béremeléssel lenne elégedett, azonban 35 százalék szeretne 20-30 százalék közötti fizetésemelést. 

Hamar új munkahely után néznek most a dolgozók (Fotó: Depositphotos)
Hamar új munkahely után néznek most a dolgozók (Fotó: Depositphotos)

Ilyen bérigényekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa, és a menedzserek sem kivételek ez alól. „Ma már szinte minden vállalat belátta, hogy komoly gondba kerül, ha nem emeli a béreket, azonban 20 százalék feletti béremelést várhatóan csak kevesen tudnak végrehajtani” – mondta Mihályi Balázs, a Wyser vállalati üzletágának vezetője. Hozzátette: a cégek a nehéz gazdasági helyzetben nem szeretnék elveszíteni a jó munkaerőt, miközben óriási mértékben kellene bért emelniük.

Irány egy másik munkahely

A következő időszakban azok a munkavállalók, akik nem lesznek elégedettek az idei béremeléssel, elkezdhetnek állást keresni. A vállalatok többsége tisztában van azzal, hogy jelentős béremelésre van szükség, azonban minden bizonnyal csak a legjobban teljesítő vállalatok lesznek képesek a dolgozói igényekhez közeli mértékben emelni a béreken.

A Wyser felmérése szerint jelenleg a munkavállalók 64 százaléka gondolkodik munkahelyváltáson, akik közül 12 százalék aktívan keres állást. Az arányok azonban könnyen változhatnak, és egyre többen lehetnek az aktív álláskeresők, ha a dolgozók csalódnak vagy tovább nőnek a megélhetési költségek. Mihályi Balázs úgy véli, hogy az 5-10 százalék közötti béremelés önmagában nem feltétlenül lesz elegendő a dolgozók megtartásához.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo