Évek óta nem voltunk ilyen jó hangulatban

Az áprilisi jelentős romlás után májusban kétéves csúcsára ugrott a GKI–Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s ezzel folytatódott a 2012 őszétől tapasztalható emelkedés. A felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek.

Az üzleti szférán belül a szolgáltató cégek kivételével májusban minden ágazatban látványosan javultak a várakozások. Az iparban az áprilisi megbicsaklás után most csak a februári – egyébként nem túl magas – szintre emelkedett a bizalmi index, az építőiparban azonban több mint két éve, a kereskedelemben több mint egy éve nem volt ilyen kedvező az értéke. Az iparban az előző és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak a megítélése is javult, az exportrendeléseké azonban nem változott. (Igaz, ez utóbbi áprilisban is javult.)

Az építőiparban májusban felgyorsult az év addigi részére is jellemző pozitív hangulatváltozás. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is számottevően javult áprilishoz képest. A kereskedelemben az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése kedvezőbb lett, de a készletszintet kissé emelkedőnek érezték a válaszolók. A szolgáltatói bizalmi index májusban kissé csökkent, ami a forgalmi kilátások romlása miatt következett be. Az általános üzletmenetről és az elmúlt időszak forgalmáról alkotott vélemény viszont jobb lett.

A foglalkoztatási szándék az iparban az áprilisi hatalmas zuhanás után látványosan javult. Főleg az elbocsátást tervezők aránya esett, s így arányuk már minimálisan, de elmarad a bővítést tervezőkétől. Jelentős a változás az építőiparban is, itt azonban még a létszámcsökkentők vannak többségben.

Bizakodó hangulat a magyar gazdaságban
A hazai gazdasági folyamatok kedvező irányú változását jelzi, hogy két év után ismét meghaladja az 50 pontot a Magyar Fejlesztési Bank vállalati felmérésen alapuló konjunktúramutatójának értéke. A pozitív fordulat hátterében az ugrásszerűen emelkedő beruházási kedv áll, de a külső források bevonásával kapcsolatban továbbra is kivárás jellemzi a hazai vállalkozói szférát. A makrogazdasági index viszont kétéves mélypontra süllyedt, az idei első félévre a gazdaság lassuló ütemű visszaesését jelzi. A kkv-szektor az export és az adózás terén lát pozitívumokat.
A kereskedelmi és a szolgáltató cégek foglalkoztatási hajlandósága viszont rosszabb lett. Valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Májusban az építőipar után az iparban és a szolgáltató szektorban is az árcsökkentési várakozások kerültek túlsúlyba. Visszafogottabb lett az áremelési törekvés a kereskedelemben is, s érezhetően mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is jelentősen javult – legkevésbé a kereskedelemben –, de továbbra is a romlásra számítók vannak többségben.

A fogyasztói bizalmi index az áprilisi kisiklástól eltekintve ősz óta szinte töretlenül emelkedik. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek megvásárlásának és a megtakarításnak a lehetőségét is jobbnak érzi, mint az előző hónapban.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo