Az első helyen rangsorolt országok közül Oroszország a hazai gyümölcsszükségletének mindössze 33 százalékát, Lettország 13 százalékát, Észtország pedig mindössze 3 százalékát fedezi. A zöldségtermelés sem sokkal jobb ugyanezen három ország esetében.
Dél-Európa azonban jól teljesít ebben a tekintetben.
Spanyolország például négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget termel, mint amennyire a lakosainak szüksége van, a fennmaradó részt pedig északra exportálja.
Ázsia tartós tejtermék-hiánya
Ázsia nagy része számára a tej és a sajt luxuscikk, importáru.
Vietnam és Kína öt másik élelmiszercsoportban is jól teljesít, de a tejtermék-önellátás mindössze 14 százalék, illetve 29 százalék.
A régió trópusi éghajlata, kisebb legelői és kulturális étkezési szokásai mind korlátozzák a nagyüzemi tejelő állományok tartását.
Kirgizisztán és Üzbegisztán ritka kivétel, amelyek a magaslati legeltetés kihasználásával fedezik a hazai tejtermelési igényeket.
Az Egyesült Államok önellátása
Az Egyesült Államok a mezőny közepén helyezkedik el, hét élelmiszercsoportból négyben elérve az élelmiszer-önellátást. Ez körülbelül megegyezik Kanada értékével, és kétszerese az Egyesült Királyságénak (két csoport).
Íme az eredmények élelmiszercsoportok szerinti bontásban:
Gyümölcs: 70 százalék
Zöldség: 61 százalék
Hüvelyesek: 1259 százalék
Keményítőtartalmú alapanyagok: 188 százalék
Hús: 717 százalék
Hal: 43 százalék