Az európai országok küzdenek a gyümölcs- és zöldség-önellátással, míg az ázsiai országokban a tejtermékekből van hiány.
Az adatok a Nature Food folyóiratban 2025 májusában megjelent tanulmányból származnak, melynek címe: A nemzeti élelmiszertermelés és az élelmiszer-alapú étrendi iránymutatások közötti szakadék kiemeli a nemzeti önellátás hiányát, szerzői Stehl, J., Vonderschmidt, A., Vollmer, S. és munkatársai.
A kutatók hét fő élelmiszerkategóriában hasonlították össze a nemzeti termelést a Livewell étrendi irányelveivel: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, keményítőtartalmú alapanyagok, hús, hal és tejtermékek.
Az önellátás minden kategóriában 100 százalékos értékeléssel érhető el. A felette lévő érték az exportkapacitást, az alatta lévő pedig importkövetelményeket jelez.
Guyana: Az egyetlen ország, amely képes teljes mértékben ellátni magát élelemmel
Technikailag Guyana egyedül áll, mind a hét élelmiszercsoportban tökéletes pontszámmal.
Guyana termékeny síkságai bőséges rizs- és keményítőtartalmú gyökértermést biztosítanak. A folyóparti halászat és legelők a hús- és haltermelést több mint amire 900 000 lakosnak szüksége van.
Kevés más ország kerülhet be az „all-star” klubba: Vietnam és Kína hat élelmiszercsoportot elégít ki, további 23 ország pedig ötöt.
Az általános tanulság egyértelmű: a teljes élelmiszer-önellátás továbbra is kivétel, nem pedig szabály.
Európa gyümölcs- és zöldséghiánya
Úgy tűnhet, hogy bőséges a gyümölcs az európai szupermarketekben, de a számok mást mutatnak.