Egyelőre megtorpant az élelmiszerárak emelkedése

Stagnáltak a nemzetközi élelmiszerárak márciusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint. A tejtermékek drágulása mellett a gabonafélék, növényi olajok és cukor árának esése egyensúlyozta ki az élelmiszerkosarat.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az index, amely a legfontosabb mezőgazdasági termények nemzetközi árának változását követi hónapról hónapra, 167 ponton zárta a hónapot – két ponttal kevesebbel februári átlagához, és 3,6 százalékkal tavaly márciushoz képest.  A FAO egyúttal frissítette a globális gabonatermelésre és -készletekre vonatkozó becslését is. A pozitív korrekcióra Kína 2017-es mezőgazdasági felmérésének jó eredményei miatt volt szükség.

Bízhatunk-e az élelmiszer-jelzésekben?
A blockchain felhasználása a transzparens és megbízható nyomon követés biztosítása révén az élelmiszeripari szereplők számára is komoly versenyelőnyt jelenthet, a szorosabb fogyasztói kapcsolatok kialakítása mellett lehetőséget ad a minőségbiztosításra és a tevékenységek optimalizációjára.
A globális indexen belül a tejtermékek ára 6,2 százalékot emelkedett az elmúlt hónapban. A három hónapja tartó emelkedést a vaj, sajtok és a teljes tejpor iránti kereslet növekedése okozta, ami a Csendes-óceán térségének szűkös exportkapacitásaival párosult.  A húsfélék ára szinte változatlan maradt (+0,4%), ám Kína importéhsége a sertés-, szarvasmarha- és szárnyashús iránt nőtt.

Ezzel szemben a növényi olajok átlagosan 4,4 százalékkal lettek olcsóbbak, a pálmaolaj iránti mérséklődő importkereslet, a nagyobb amerikai szójaolaj-termelés és a felhalmozódó kanadai repcekészletek miatt. 2,2 százalékkal esett a gabonafélék ára, ezen belül is különösen a búzáé és a kukoricáé, melyeknél a bőséges tartalékokról és az ígéretes termelési kilátásokról szólnak a hírek. Eközben a rizs ára valamelyest erősödött a nemzetközi piacokon.

A cukorárak hasonló mértékben, 2,1 százalékkal mentek lejjebb, miután a jelentősebb exportőr országokban a vártnál nagyobb termést takarítottak be. Becslések szerint India kibocsátása 8 százalékot emelkedik, amivel az ország megelőzné a vezető Brazíliát a világ legnagyobb cukortermelőinek listáján.

Kép: Pixabay

Egyensúlyban a gabonapiacok

A FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése alapján bőséges lesz a 2018-as mezőgazdasági szezon gabonatermése (2655 millió tonna), bár tavalyihoz képest 1,8 százalékkal kevesebb.

Az azonos időszakra szóló gabonakereslet a szervezet szakértői szerint eléri a 2683 millió tonnát, amiben benne foglaltatik minden idők legnagyobb búzafelhasználása is (748 millió tonna). A legfrissebb becslések szerint a globális gabonakészletek a 2019-ben záruló szezonban 11 százalékkal nagyobbak lesznek, mint azt korábban valószínűsítették, köszönhetően Kína tartalékainak.

A blokklánc azt is látja, hamis-e az olivaolaj
Gyenge termés ígérkezik olajbogyóban – mi a biztosíték, hogy valódi, szűz olaj van az üvegben a bolt polcán? Egy olasz termelőnél ezt a számítástechnikával ellenőrizhetjük – és kiterjed az ilyen kontroll a whiskyre és a húsokra, zöldségekre is.
A gabonafélék nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyisége (412 millió tonna) 2 százalékkal lesz kisebb ez előző szezonhoz képest.

Jó hírek Kínából

Elérhetővé váltak a kínai Statisztikai Hivatal a 2017-es mezőgazdasági cenzusra vonatkozó hivatalos adatai többek között a búza-, kukorica-, rizs- és egyéb termények termeléséről.

Ezek alapján az elmúlt 11 év gabonatermelése mintegy 312 millió tonnával volt több a korábban becsültnél, ezen belül is kiemelkedett a kukoricáé.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo