hirdetés

Drasztikus adóemelések – íme az új Matolcsy-csomag!

Újabb hatalmas adóemelés-adagot tett az asztalunkra a kormány. A kiigazító intézkedéseknek becézett megszorításokat szerdán délelőtt jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Emelik az iparűzésiadó- és a cafeteriaterheket, megadóztatják a föld alatti közművezetékeket, a duplájára növelik a tranzakciós adót, emellett a bankok – a kormány által is aláírt egyezség ellenére – jövőre is tovább fizethetik a teljes különadót. A mostani csomag összértéke 367 milliárd forint, így jövőre – a szűk két hete bejelentett 397 milliárddal együtt – már 764 milliárd forinttal emeli meg a kabinet a nyáron benyújtott jövő évi költségvetés bevételeit. Mindez még a kormány szerint is visszaveti a növekedést.
hirdetés

Kép: MTI

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a kormány 2013-ra újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött. Minderre azért került sor, mert az Európai Bizottságtól (EB) hétfőn érkezett levél szerint a két hete elhatározott 397 milliárdos intézkedéscsomagot nem tartják elégségesnek a kormány által kitűzött – a korábban tervezett 2,2 százalékról egyébként 2,7 százalékra megemelt – hiánycél eléréséhez, mivel az intézkedéseknek csak a kétharmadát tudják figyelembe venni, s így 2013-ban a magyar költségvetési hiány a GDP 3,7–3,9 százaléka lenne.

A kormány nem ért egyet

Az október 5-én bejelentett intézkedéscsomagot ugyan kedvezően fogadta a piac, de a benne foglalt intézkedések és így a tőlük várt bevételnövekedés megalapozottságával kapcsolatban már akkor felmerültek kétségek. A bizottság mostani véleménye ezeket támasztja alá.

7 lépés – 367 milliárd
● 72 milliárd: a banki különadó nem csökken a felére 2013-ban. ● 90 milliárd: a tranzakciós illeték mértéke a duplájára, 1 ezrelékről 2 ezrelékre nő. ● 40 milliárd: megduplázzák a kincstári tranzakciós adót is. ● 35 milliárd: változik a helyi iparűzési adó (ipa) számítási módja: az ipa alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százaléka lesz levonható. ● 30 milliárd: a föld alatt lévő vezetékekre valamennyi magyar településen bevezetik a közműadót (ezt a szolgáltatók fizetik). ● 60 milliárd: 2,5 millió forintig lesz egyedi számlaellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a korábbi 10 millió, illetve 5 millió forinttal szemben. 40 milliárd: a béren kívüli juttatásoknál (cafeteria) 10 százalékról 27 százalékra nő az egészségügyi hozzájárulási adó kulcsa.
Matolcsy György egyébként jelezte: a kormány nem ért egyet a bizottság értékelésével – sőt, a nemzetgazdasági miniszter szakmailag elhibázottnak nevezte az EU elemzését. De – mint ahogyan Giró-Szász András kormányszóvivő fogalmazott – tudomásul veszi az EU álláspontját. A kormány számára ugyanis fontos, hogy a kohéziós támogatásokhoz teljes egészében hozzájuthasson, ehhez viszont az kell, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Ezért újabb, 367 milliárd forintos, hét területet érintő kiigazításokról döntött az október 5-én bejelentett idei 133 milliárdos és a jövő évet érintő 397 milliárdos intézkedéssorozat mellett.

Az elképzelésekről – a bankadó nem csökken jövőre, a tranzakciós illeték a duplájára nő, emelkedik az iparűzési adó, bevezetik a közműadót, 2,5 millió forintig lesz egyedi számlaellenőrzés, a cafeteriánál nő az eho-kulcs – szóló dokumentumot csütörtökön elküldik Brüsszelbe, pénteken pedig egy magyar delegáció is oda utazik, hogy részletekkel szolgáljon. A kormány reményei szerint az EU elfogadja a számainkat és azt, hogy 2013-ban tartani tudjuk a hiánycélt. És ha kiderül, hogy nekünk volt igazunk, jövő júliusban kikerülünk a túlzottdeficit-eljárásból, hangoztatta a miniszter. Az Európai Bizottság november 7-én hozza nyilvánosságra véleményét a csomagról.

A banki különadó továbbélése és a pénzintézeteket sújtó terhek újabb emelése gondot okozhat. Ezt elemzők már az október eleji csomag értékelésekor is jelezték, és ezt a figyelmeztetést most, a bejelentést értékelve megismételték.

Egy nappal az új csomag előtt
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden, a Portfolio.hu által szervezett Budapest Economic Forumon felhívta a figyelmet arra: nemzetközi tapasztalatok szerint a válságból való kilábalás mindig lassabb, ha azt nem támogatja hitelezéssel a bankrendszer, s azok az országok, amelyekben nincs megfelelő hitelezés, nem csak rövid távon szerepelnek rosszabbul.
Bajnai Gordon volt miniszterelnök ugyanezen a konferencián kifejtette: az unortodox gazdaságpolitika nem más, mint valós gazdaságpolitikai lépések helyett a problémák megoldásának halogatása, ami eddig a magyar gazdaság meglévő tartalékainak elhasználásáról szólt. Az államadósság-válságból való kilépés általa felvázolt lehetséges irányaival – államcsőd, gazdasági növekedés, infláció, megszorítások – kapcsolatban hangsúlyozta: az egyetlen jó út a GDP-növekedésen át vezet. Szerinte az infláció felpörgetése a szellem kiengedése a palackból, és vannak arra utaló jelek, például az 5,5 százalék feletti infláció, hogy a kormány ezt az utat is megpróbálja. Bajnai szerint amíg nem változik a kormány gazdaságpolitikája, addig nem lesz megállapodás az IMF-fel, mivel az jelentős gazdasági fordulatra szeretne pénzt adni.
Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára kijelentette: ő nem találkozott még azzal a fogalommal, hogy unortodox, a magyar gazdaságpolitika például a munkaerőpiacon egy virtigli ortodox, kínálati gazdaságpolitikai intézkedéssorozatot hajtott végre. A kormány előtt álló feladatok közül – az államadósság-csökkentés, a kisebb állam és alacsonyabb újraelosztás mellett – az adórendszer stabilitásának megteremtéséről, ezáltal a kiszámíthatóság, a bizalom javításáról beszélt, és úgy vélekedett: elérkezett az az időszak, amikor az adórendszer stabil lesz.
Hogy lesz ebből növekedés?

Pár napja még a kormánypártok politikusai azt állították: csak az unió és az IMF nyomásának engedve állították össze az október eleji megszorító csomagot, de a jövő évi folyamatok valójában kedvezőbbek lesznek, mint ahogyan az a tervekben szerepel, és például a pedagóguséletpálya-modell bevezetését sem biztos, hogy el kell halasztani. A miniszterelnök is több interjúban a növekedés megindulását jósolta. Ehhez képest a kormány a 2013. évi növekedési prognózist a nyári tervezetben szereplő 1,6 százalékról nemrég 1 százalékra korrigált ütemről most 0,9 százalékra csökkentette. A nemzetgazdasági miniszter szerint ennek csak egy része származik a legfrissebb csomag hatásaiból, a nagyobb része a várható német gazdasági teljesítmény felülvizsgálatából következik. S ha nekünk lesz igazunk, jobb lesz a helyzet, és akkor megteszünk minden olyan lépést, ami gyorsítja a magyar gazdaság növekedését – vélekedett a mindig optimista nemzetgazdasági miniszter.

A növekedési kilátások szempontjából különösen a bankadó megfelezésének elhalasztását és a tranzakciós illeték kétszeresére emelését nevezte fájdalmasnak Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI kérdésére. Véleménye szerint bár a legújabb intézkedések a vállalatokat sújtják, nem kétséges, hogy a terhek egy részét a fogyasztókra hárítják, ami tovább távolítja a várható inflációt a 3 százalékos céltól. A program Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint is visszafogja a gazdaság és a beruházások növekedését, de szerinte az intézkedésekkel akár 2 százalékra is csökkenhet a jövő évi hiány, így az is elképzelhető, hogy nem kell halasztani a pedagógusok béremelését, vagy a kormány „kiegyezik” a bankokkal az adóról.

A kormány egyoldalúan megszegte a megállapodásokat
Visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait és akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást a most bejelentett újabb kiigazító csomag – figyelmeztet a Magyar Bankszövetség, amely közleményében megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a kormány egyoldalúan megszegte a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat. A bankszövetség hangsúlyozta: a bejelentett intézkedések, ha a parlamenti elfogadja azokat, veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, és minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét.
Londoni elemzők szerdán közzétett értékelése szerint viszont a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott új, lefelé korrigált hivatalos előrejelzés még mindig túl derűlátó. Ráadásul az újonnan bejelentett intézkedések mindegyike további lendületet ad az inflációnak, miközben visszafogja a növekedést és a potenciális kibocsátást is. Van olyan vélekedés, hogy a kormány már túl nagy mértékben szigorította költségvetési politikáját, és ez akár jövőre is recesszióban tarthatja a magyar gazdaságot.

A tönk szélén

Matolcsy György szerint egyértelmű, hogy a lépések többsége nem a lakosságot, hanem a cégeket, vállalkozásokat érinti, és közülük is elsősorban a külföldi tulajdonúakat és a multikat. Giró-Szász András szerint a csekkadót a versenyhelyzet miatt nem lehet áthárítani – a nemzetgazdasági miniszter is így vélekedett –, a közműadót pedig azért nem, mert befagyasztották a rezsiköltségeket.

A csomag és a piac
A bejelentés követően esett az OTP-részvények ára, csökkent a BUX – végül 0,71 százalékos csökkenéssel zárt –, és a forint némileg gyengült, de erősebben zárt a hét eleji árfolyamnál.
A londoni CDS-piac kedvezően fogadta az intézkedéscsomagot: a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok középárfolyama 240 bázispont környékére süllyedt a 249,3 bázispontos előző napi záróról.
Az egyik londoni elemzőház szerdán közzétett jelentése szerint az új intézkedéscsomag fő problémája az, hogy „viszonylag kevéssé üzletbarát”. Példaként a banki különadót, a tranzakciós illetéket és a közműadót említi, és emlékeztet arra, hogy az IMF már korábban is jelezte: a növekedés szempontjából rendkívül barátságtalannak tartja a magyar gazdaságpolitikai elegyet.

De az üzleti szektor ezeken kívül is meg fogja érezni a csomag hatásait: nő az iparűzési adó, a cafeteriaterhek emelkedése a foglalkoztatás költségeit gyarapítja – vagy a munkavállalók jövedelmét mérsékli, ami „áthárítás”. De hogyan nyugtathatja a kormány azzal az embereket, hogy a cégek úgysem tudják áthárítani a növekvő terheiket? Ha valóban így lesz, az miért jó? Vajon miből lehet fedezni ezeket? Majd spórolnak máshol, például a munkaerőn? Miért jó az, ha a külföldi tulajdonú cégeket kormányzati intézkedések sújtanak? Ezek Magyarországon működő vállalatok, amelyek magyar embereket foglalkoztatnak, és ha nehézségeik vannak, azt elsősorban a munkavállalóik érzik meg. De nem érdemes áltatni magunkat: a magyar tulajdonú vállalkozások kilátásai is tovább romlanak, miként a lakosságéi is. Nem az áthárítások, hanem a gazdaságpolitika miatt.

Munkaadók kérdése: van-e perspektivikus gazdaságpolitika Magyarországon?
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára jelentős megszorításnak nevezte a bejelentett csomagot, hangsúlyozva, hogy az előkészítetlen volt, és szerinte aláássa a lakossági, a vállalkozói, illetve a banki bizalmat. A főtitkár az MTI-nek azt mondta: Matolcsy György bejelentése kapcsán felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán perspektivikus, érdemi gazdaságpolitika Magyarországon. Mostanra egyértelművé vált, hogy a kormány feláldozta a magyar gazdaság versenyképességét, növekedési pályáját a 3 százalék alatti hiány oltárán – jelentette ki Dávid, aki szerint a csomag következményeként tovább esik a banki hitelezési affinitás is, és fokozódik az országgal szembeni bizalmi válság. Az előző után csupán 10 nappal bejelentett újabb megszorító csomaggal a kormány erkölcsileg teljesen hitelét vesztette a vállalkozói szféra szemében – mondta.
Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke túlzásnak tartja a 367 milliárd forintos adóemelési csomagot, amely számos terhet tesz a vállalkozásokra. Súlyos lépésnek nevezte a bankadó megtartását és a tranzakciós illeték megduplázását. Dávid szerint a közműadó bevezetése azzal jár, hogy a közműcégek a lakosságra és a vállalkozásokra hárítják át a terhet. Az iparűzési adót a főtitkár szerint inkább ki kellene vezetni vagy lazítani kellene rajta, ráadásul a mostani változtatást nem egyeztették a vállalkozásokkal. Véleménye szerint a munkáltatóknak „nagy pofon” a cafeteria-adókulcs emelése, mert így már nem éri meg béren kívüli juttatást adni dolgozóiknak, emellett ezek a változások jelentősen rontják a munkaadók tárgyalási pozícióját a héten megkezdett bértárgyalásokon. Rolek hasonlóan vélekedett, szerinte a változás a béren kívüli juttatások megszüntetésére vagy csökkentésére ösztönzi a cégeket, ami munkavállalói oldalon csökkenti a nettó bért, és ez – a bejelentett adóváltozásokkal együtt – jelentős hatással van a jelenleg zajló jövő évi bértárgyalásokra.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo