hirdetés

Csak az a kérdés, mekkora megszorítások jönnek?

Nouriel Roubini, a pénzügyi válságot megjósoló szakember és a The New York Times is egyetért abban, hogy Kósa Lajos csütörtöki államcsődöt vizionáló beszéde a megszorítások előszele volt.
hirdetés

A magyar kormány talán azért túlozza el az ország pénzügyi nehézségeit, hogy új megszorító intézkedésekre készítse fel az ország társadalmát - idézte Nouriel Roubini neves amerikai közgazdászt a Bloomberg Businessweek üzleti magazin. "Az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű" - mondta riportereknek a világhírű New York-i egyetemi professzor. "Az új kormány új pénzügyi megszorításokra készíti fel a lakosságot" - fogalmazott.

Az üzleti magazin emlékeztetett: vezető magyar tisztviselőknek az ország nehéz gazdasági helyzetéről tett megjegyzései olyan aggodalmat keltettek, hogy az európai adósságválság átterjedhet Közép-Európára. Emiatt meggyengült az euró, és a magyar deviza 12 hónapos mélységbe süllyedt, a hitelfelvételi költségek pedig 2008 októbere óta a legmagasabb szintre nőttek. Roubini szerint Magyarország talán önmagának okozott problémát. Azt mondta, a magyar vezetők súlyosbítottak az ország pénzügyi helyzetén, "az új kormány hatalomra került, és megpróbálta az előző kormány hibáztatni".

Vége az adómentes minimálbérnek?
Banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a bürokrácia leépítése és a minimálbéresek megadóztatása is szerepel a kormány által kidolgozott gazdasági akciótervben - értesült a Magyar Hírlap. A lap hétfői számában - meg nem nevezett forrásra hivatkozva - ismertetik ezt a négy elképzelést, mint a készülő intézkedési terv részeit, amely tervből eddig csak annyit közöltek nyilvánosan, hogy 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésére készül a kormány.

Magyarország, az összehasonlítások ellenére, nem Görögország

A számok nem erről tanúskodnak - olvasható a The New York Times online kiadásában. A magyar költségvetési hiány nagyjából fele a görögnek. Az euróövezeten kívül fekszik, így nyomás esetén, devizája, a forint leértékelésével lendíthet az exporton. Legfőképpen pedig egy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támogatott gazdasági átalakítás közepén van, szükség esetén további 2 milliárd dollárt hívhat le. Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy magas rangú magyar tisztviselők "politikai töltetű nyilatkozatai" nyomán mély zuhanás történjen a világ pénzügyi piacain pénteken - írta a szerző.

A hátterében valószínűleg az húzódik, hogy Orbán Viktor, az újonnan megválasztott jobbközép miniszterelnök - akárcsak más európai vezetők - számára szinte lehetetlennek bizonyul egyszerre két nagyon eltérő érdeknek megfelelni. Az egyik oldalon az elégedetlen választók állnak, akik nem akarják, hogy fizetésük és juttatásaik csökkenjenek, a másik oldalon pedig az Európai Unió, az IMF és a kötvénybefektetők vannak, akik viszont további megszorító intézkedéseket követelnek - írta a lap.

A The New York Times kiemelte: a görög hasonlat hazai viszonylatban politikai előnyökkel járhat, egyrészt felkészítheti a lakosságot a keményebb kiadáscsökkentésekre, másrészt javíthatja alkupozícióját az adócsökkentési ígéretek és a növekedést ösztönző lépések tekintetében. Ez a politikai megtévesztési taktika azonban visszafelé sülhet el: a befektetők menekülhetnek a forinttól és elfordulhatnak a költségvetési deficit finanszírozásától (a legutóbbi államkötvény-aukciókon már nagyon gyenge kereslet mutatkozott).

Nem aggódnak az euró miatt

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogorup elnöke vasárnap a TV5 Monde és Radio France Inter tévé- és rádiócsatornáknak adott interjúban alaptalannak minősítette az aggodalmakat egy görögországihoz hasonló magyar adósságválsággal kapcsolatban és kijelentette, hogy nem tartja aggasztónak az euró jelenlegi árfolyamát.

"A magyarországi helyzet egyáltalán nem aggaszt" - jelentette ki Jean-Claude Juncker. Az utóbbi napokban magyarországi hírek terelték vissza a piacok figyelmét az euróövezeti adósságszolgálati válság kockázataira, arra a lehetséges veszélyre, hogy egyes euróövezeti országok után néhány euró-aspiráns ország ingatag pénzügyi helyzetére is fény derülhet.  A piacok ennek tulajdonítják az euró utóbbi napokban elszenvedett árfolyamvesztését, amely négyéves mélypontra szorította vissza az uniós közös deviza árfolyamát a dollárral szemben.

A magyar kormány a piacok megnyugtatására szombaton kifejezte elkötelezettségét a 3,8 százalékos idei GDP-arányos deficitcél tartására (a "valótlan" adatokat tartalmazó 2010-es költségvetés ellenére, akár szükségintézkedések árán is, és túlzásnak minősített minden olyan összevetést, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot). Juncker az euró árfolyamáról szólva kijelentette, hogy nem tartja aggasztónak annak jelenlegi szintjét, de megjegyezte, hogy meglepte az a gyorsaság, amivel az árfolyamvesztés bekövetkezett. Az euróvövezeti exportőrök egészen biztosan nyernek "az új egyensúlyi árfolyam" kialakulásán - jelentette ki.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo