Chikán Attila: Európárti vagyok

Javuló foglalkoztatás növekvő gazdaság, emelkedő fizetések: első pillantásra Magyarország kilátásai fényesnek tűnnek. Azonban hamarosan változik a növekedést fenntartó uniós támogatási rendszer és közben mind többen és többen hagyják el az országot a fiatalok közül, akik fájdalmasan hiányoznak majd a munkaerőpiacról. Chikán Attila közgazdászt, az MTA tagját kérdeztük a magyar gazdaság kilátásairól és a ránk leselkedő veszélyekről.

Chikán Attila - Kép: Vémi Zoltán

Piac & Profit: Hogyan értékeli a magyar gazdaság helyzetét?

Chikán Attila: A KSH által közzétett legfrissebb adatok szerint ugyan minimálisan visszaesett a második negyedévben a magyar gazdaság növekedése, messzemenő következtetéseket ezekből az adatsorokból még nem szabad levonni. Ugyanakkor az elmúlt évek alapján kijelenthető: a magyar gazdaság lassú, de stabil növekedési pályán halad és valószínűleg ezen a pályán is marad.

Több elemző is a beruházások visszaesésére figyelmeztet a jelenlegi felpörgetett állami megrendelések és uniós pályázatok kifutása miatt, arról nem is beszélve, hogy 2020 után várhatóan az uniós pályázati rendszer, az uniós források érkezése is átalakul. Hogyan lehetne ezt a helyzetet elkerülni, miért függ a magyar gazdaság ennyire az uniós forrásoktól?

Chikán Attila: Azt még mindig nem tudni, hogyan fog kinézni 2020 után az uniós támogatási rendszer mindenki attól tart, hogy visszaesés lesz – ez alól én sem vagyok kivétel. A magyar gazdaság ugyanis erőteljesen függ a külső forrásoktól, mivel a magyar kormányok „hagyományosan” kevés forrást fordítanak a hazai gazdaságra. Az uniós csatlakozásunk előtt ezeket a forrásokat részben külföldi hitelekből pótolta a gazdasági kormányzat így elszaladt a külső államadósság. Most nem hitelekből, hanem az uniós forrásokból finanszírozza a gazdaságfejlesztést kormány, így lehetősége nyílt az államadósság csökkentésére. Ennek a kormányzati stratégiának, s jelenleg a külső adósság csökkentésének ára van, ezt nap, mint nap megfizetjük az egészségügyben és az oktatásban. Sajnos azzal is szembe kell néznünk, hogy a költségvetési takarékosságra épülő gazdaságpolitika nem élénkíti a gazdaságot. Ha 2020 után az uniós források elapadnak, akkor a kormánynak ezt más, fájdalmasan hiányzóbelső forrásból kell pótolnia.

 Az elmúlt hetekben újra terítékre került az eurózónához történő csatlakozásunk kérdése. Ön szerint mi ennek a realitása?

Chikán Attila: Abszolút európárti vagyok, nagyon jó lenne, ha csatlakoznánk az eurózónához. Ezt egyébként kötelezően vállaltuk is. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy bár a maastrichti kritériumok teljesítése szinte csak elhatározás kérdése (ez az elhatározás most nem látszik), ezek belátható időn belül megoldhatóak, viszont ennek máshol meg kell fizetni az árát. A kritériumok, azaz annak a néhány statisztikai adatnak a teljesítése még messze nem elég ahhoz, hogy problémamentesen csatlakozzunk a monetáris unióhoz, hogy zökkenőmentes legyen az átállás, sok évre lenne szükség. Javítani kellene a már említett termelékenységen, és többek között megoldani a munkaerőpiacon jelentkező problémákat, vagy például a bérek kérdését is.

Az interjú teljes formában a Piac & Profit következő számában olvasható. Keresse szeptember 20-tól digitális formátumban, illetve az újságárusoknál!

Nem mindegy, hova születünk
Az elmúlt hónapok-évek másról sem szólnak, csak az egyre feszültebb munkaerőpiac miatt emelkedő keresetekről. Felvetődik a kérdés, hogy vajon a háztartások nettó jövedelmében is meglátszik-e ez.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo