hirdetés

Baljós viharfelhők tornyosulnak a magyar ipar felett

2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
hirdetés

  • A feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában növekedést mértünk. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.
  • A termelés az év első tíz hónapjában 10,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt.
Virovácz Péter, az ING szenior elemzője úgy fogalmazott, hogy a kora reggeli német ipari adatok alapján bizakodhattunk, ám a magyar ipari adat közel sem számol be akkora felpattanásról vagy élénkülésről októberben. A havi alapon mért 0,3 százalékos növekedés az ipari termelés volumenében rendkívül csekélynek számít, így aligha meglepő, hogy éves összevetésben egyre inkább lemaradóban van az ipar. 2020 októberéhez mérve ugyanis a termelés a nyers adatok alapján 3,4 százalékkal zsugorodott. Ennél is beszédesebb, hogy még a 2019-es szintekhez képest is mérsékeltebb az ipari kibocsátás.

(Fotó: Pixabay)

Az elemző szerint az okok egyértelműek, hiszen továbbra is komoly gondok vannak az alkatrészellátással, ami elsősorban a félvezetőket érinti és így az autóipar és az elektronikai ipar, ami leginkább megérzi ezeket a problémákat. Európa és az Egyesült Államok továbbra sem jut hozzá a termelés korábbi szintjének fenntartásához szükséges alkatrész mennyiséghez, miközben Ázsiában maga a félvezető-gyártás jól teljesít. A probléma, hogy az ázsiai termelők jelenleg a teljes gyártási kapacitásuk túlnyomó többségét belföldre értékesítik. Ez okozza tehát a komoly fennakadásokat az ipari termelésben hazánkban is. A KSH közleménye alapján az autógyártás és az elektronika területén ennek megfelelően jelentősen csökkent a termelés, a gyártók csökkentett műszakszámmal, rövidített munkarendben dolgoznak.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a magyar ipar számára legfontosabb két szektort érintő problémák hamar megoldódnának, így a kisebb súlyú szektorokon van a hangsúly, hogy ezek mennyire képesek húzni az ipar teljesítményét. Az eddigiek alapján a kisebb szektorok együttes ereje nagyjából arra lehet elég, hogy szinten tartsa az ipar összteljesítményét, de kiugró növekedésre idén, de valószínűleg még a jövő év első felében sem számíthatunk – tette hozzá. Mindez komoly negatív kockázatot jelent a magyar gazdaság export teljesítményére nézve, vagyis a növekedés övező lefelé mutató kockázatok ezzel tovább erősödnek.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo