Bajnai, Veres: át kell gondolni a költségvetést

Két miniszter is megerősítette pénteken, hogy a kormánynak szándékában áll újraszámolni a 2009. évi költségvetéshez kapcsolódó makrogazdasági mutatókat. A GEF szerint a magyar gazdaság iránti bizalom megőrzése meghatározó az elkövetkező időszak szempontjából.

Befektetési szabályzat
A kormány már hétfőn hatályba lépteti azt a rendeletet, ami módosítja a nyugdíjpénztárak befektetési szabályzatát. A pénztárakat a jelenleg hatályos szabályozás 2009 januárjától 40%-os részvényvásárlási hányadra kötelezi. Ezt eltörlik, valamint lehetővé teszik, hogy a pénztárak korlátlan mennyiségben vegyenek állampapírokat. A számviteli szabályokat is módosítják ennek megfelelően
A kormány jövő évre tervezett adócsomagjával és az államháztartási hiány csökkentésével helyes irányba próbál indulni - állapították meg a pénteken rendezett budapesti "Pénzügyi csúcstalálkozó" kerekasztal beszélgetésének résztvevői, a részletekről azonban már eltérő véleményt képviselt Kovács László, adópolitikai és vámuniós EU-biztos, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Vámosi-Nagy Szabolcs volt Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke.

Kovács László szerint meg kell különböztetni Magyarország számára fontos és sürgős gazdasági feladatokat. Fontos feladatnak a gazdasági növekedés és versenyképesség növelését, valamint a foglalkoztatás bővítését nevezte, míg sürgősnek az államháztartási hiány csökkentését tartja, amely nélkül az ország az Európai Unió több száz millió euró értékű támogatásától esne el. A jövő évre tervezett adócsökkentés helyett ezért csak a közép- vagy hosszú távú állami elvonáscsökkentést tudja támogatni.

Az MSZP-s politikus szerint az adórendszer nem az egyetlen eszköze a versenyképesség javításának, annak alakulásába ugyanis olyan tényezők is belejátszanak, mint az adott ország infrastruktúrája, munkaerejének képzettsége, valamint üzleti környezete. Az adóreformot így szerinte nem lehet leegyszerűsíteni az adóterhelés csökkentésére, hanem a rendszer egyszerűsítése, és kiszámíthatósága felé kell elmozdulni.

Kovács László szerint a vagyonadó különböző fajtáit is bátrabban lehetne alkalmazni. Az ingatlanadó például kiválthatná - az EU számára amúgy is rendszeridegen - helyi iparűzési adót, valamint a környezetszennyező tevékenységeket is lehetne magasabb adószintekkel büntetni - vélte.

Mégis választási lesz a 2009-es költségvetés?

Kovács Árpád megszólalásában kiemelte, hogy a magyarországi vállalatok egyre kisebb mértékben részesülnek a belföldön rendelkezésre álló jövedelemből, míg az államháztartás részesedése, a kormányzati kommunikációval szemben 17,2 százalékról 20 százalékra emelkedett 2005. és 2007. között. A gazdasági növekedés gyorsítása érdekében a vállalkozásoknak nagyobb, az állami szférának pedig kisebb arányban kell részesülnie a magyarországi jövedelmekből.

Az ÁSZ elnöke választási költségvetésnek nevezte a Pénzügyminisztérium 2009-re tervezett csomagját, amelynek véleménye szerint "semmi köze sincs" a konvergenciaprogramhoz sem. Hozzátette: a kormánynak a pénzügyi válság kezelésére alkalmas költségvetést kellene készítenie, és ezzel egy időben meg kellene kezdeni a lakosság felkészítését egy elhúzódó gazdasági válságra.

Kovács Árpád szerint a kormányt terheli a felelősség, amiért csak optimista világgazdasági környezetet figyelembe vevő terveket készített, és elmulasztotta egy válságforgatókönyv készítését.

Parragh: adócsökkentés kell

Vámosi-Nagy Szabolcs elsősorban az élő munka terheinek csökkentése és a szürkegazdaság felszámolására tett költségvetési tételek hangsúlyosabbá tételét kérte a kormánytól. Parragh László pedig azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon az állam 1995. óta nem hajtott végre érdemi kiadáscsökkentést, elmondása szerint a jelenleg és az előző években benyújtott költségvetési javaslatok mindegyike az "itt a piros hol a piros" játékhoz hasonlít.

Az MKIK elnökének jóslása szerint a pénzügyi válság hamarosan gazdasági válságba fog torkollni, ezért elengedhetetlenné válik a vállalkozások valós terheinek csökkentése. Parragh László szerint az adócsökkentés az állam kezében lévő leggyorsabban ható  piaci szabályozó. Úgy vélte, a költségvetési folyamatokra jól ható konvergenciaprogram súlyos károkat okozott a "gazdaság szöveteiben", ami különösen rosszul jön a gazdasági recesszió előtti időben.

Minden eszközzel

Magyarország minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy stabilizálja a pénzügyi rendszert - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken a Pénzügyi csúcstalálkozó VIII. című konferencián tartott kerekasztal beszélgetésen, amelyen részt vett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter és Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter.

"Ma ötpárti egyeztetésre kerül sor a frakcióvezetők részvételével, annak érdekében, hogy közösen találjunk megoldást a Magyarországot is érintő pénzügyi válságra" - mondta Veres János. A miniszter megismételte csütörtöki bejelentését, amely szerint  újra kell számolni a 2009. évi költségvetéshez kapcsolódó makrogazdasági mutatókat, miközben az eredményszemléletű hiánymutató nem lehet nagyobb a GDP 3,2 százalékánál.

A korrigált makropálya nyilvánvalóan kisebb növekedési mutatót és fogyasztást tartalmaz majd, ami valószínűleg kisebb inflációval jár együtt - magyarázta a pénzügyminiszter, aki arra is utalt, hogy a költségvetés bevételi és kiadási oldala is változtatásra szorul.

November 7-ig ködben járunk

A számítási munkálatok napokon belül elkészülnek, ugyanakkor a világban zajló gyors pénzügyi változások nyomán nem zárható ki, hogy három hét múlva mindent újra kell számolni - mondta Veres János. Az eddig számok átgondolásával Bajnai Gordon is egyetértett, aki a Gazdasági Egyeztető Fórum mai ülésén azt mondta, hogy a pénzügyi válság akár a világ teljes gazdasági szerkezetének átrendeződéséhez vezethet, ezért folyamatosan figyelni kell a piacokat, és a változásokra aktív és gyors válaszokat kell adni.

A pénzügyminiszter szerint talán november 7-e után lehet világosabban látni, amikor az Európai Bizottság összegzi a tagországok által benyújtott prognózisokat.

A jelenlegi, pénzügyi válsággal sújtott helyzetben a parlamentnek el kellene fogadnia a már egy éve beterjesztett közpénzügyi törvénycsomagot, amely az SZDSZ által javasolt költségvetési plafont is tartalmazza - hangsúlyozta  Veres János, aki úgy látja, hogy a reálgazdasági válság még előttünk van.

Járai: pénzt kell pumpálni a gazdaságba

A pénzügyi válság rövid időn belül jelentős gazdasági válsággá alakulhat, s mivel Magyarország eddig is sok időt veszített a reakciók elmaradásával, minden további nap óriási veszteségeket okozhat - mondta Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CEG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelő bizottsági elnöke pénteken az MTI-nek.

Szerinte abba kell hagyni a politikai csatározásokat, ehelyett az ország érdekében a gazdaság stabilizálására kell koncentrálni. "Figyelembe véve, hogy a világ pénzpiacain beszűkültek a finanszírozási lehetőségek, azonnali költségvetési kiadáscsökkentést kell bejelenteni. Még az idén legalább 200-300 milliárd forint értékben csökkenteni kell a negyedik negyedévben a kiadásokat, mérsékelve ezzel a költségvetés hiányát, az ország finanszírozási igényét." Járai Zsigmond úgy vélte, ezt a lépést a pénzpiacok megnyugtatása, a finanszírozhatóság fenntartása érdekében azonnal be kellene jelenteni.

A volt jegybankelnök elmondta, hogy a gazdasági válság kialakulásának megelőzésére pénzt kell pumpálni a gazdaságba. Mivel az elmúlt években Magyarország elmulasztotta a költségvetés stabilizálását, az egyetlen lehetőség az, hogy azonnal legalább évi 500-600 milliárd forint értékű adócsökkentés történjen. Ehhez a jövő évi állami kiadásokat ennél nagyobb mértékben kell csökkenteni, elsősorban az államigazgatási, a szociális és a gazdasági kiadások területén.

Járai Zsigmond szerint, ha a költségvetési hiány növelése terhére próbálkoznának kiadásnöveléssel, az beláthatatlan következményekkel járna, mély válságot okozna. A hitelezési lehetőségek beszűkülése, a kamatok és az infláció emelkedése így is növeli a vállalatok körbetartozását, és tömeges csődöket okozhat, ami munkahelyek tízezreinek elvesztéséhez, a családok pénzügyi helyzetének romlásához vezet.

Fidesz: a hitelességet kell visszaállítani

Az ellenzéki párt alelnöke Magyarország hitelességének visszaállítását jelölte meg a legfontosabb feladatnak, amelyet a fiskális konszolidációnak, azaz az államháztartás átláthatóbbá tételének kell követnie. Hozzátette azt is, hogy jövőre a kiadásokon belül a jóléti kiadások hét százalékkal növekednek, miközben a GDP növekedéséről még nincs reális képünk.

A versenyképesség javítása csak adócsökkentéssel érhető el - közölte az Orbán-kormány pénzügyminisztere. Úgy vélte, minél előbb ki kell jelölni az euró bevezetés céldátumát.

Bajnai Gordon szerint most a hiányzó bizalmat az államoknak, illetve a kormányoknak kell "bevinniük a rendszerbe". A gazdasági miniszter azt válaszolta Varga Mihálynak, hogy egy párt programjának hitelességét nem segíti, ha a radikális adó- illetve járulékcsökkentés mellé nem nevezi meg annak forrásait.

A GEF is tárgyalt a válságról

A Gazdasági Egyeztető Fórum keretében Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és a gazdaság képviselői arról tárgyaltak, hogy miként érinti a mostani pénzügyi válság Magyarországot, és milyen eszközök állnak rendelkezésre annak kezelésére. A GEF mai ülésén meghívottként részt vett Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke is.

Bajnai Gordon elmondta, hogy Magyarország gazdasági helyzete és a magyar bankrendszer stabil, de országunk nyitott és kicsi gazdasága miatt a válság másodlagos hatásait tekintve veszélyeztetettnek számít. Ezért a kormányzat aktív, anticiklikus politikát folytat, ezt szolgálja a múlt héten bejelentett mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő, hatásában 800 milliárd forintos csomag, az exportösztönző és a beszállítói program. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy a most elindított programok nem terhelik a költségvetést, annak forrásául uniós és már korábban betervezett hazai támogatások szolgálnak.

Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a GEF társelnöke szerint a magyar gazdaság szereplői számára fontos a konvergencia programból adódó stabilitás megtartása. Véleménye szerint a mostani válság hazai kezelésében jelentős lehetőségeket nyitnak a GDP 2-2,5 százalékának megfelelő uniós források, és a forintárfolyam mostani alakulása is kedvező lehet a gazdaság számára.

#page#

BÉT: akadozó szerver

A Budapesti Értéktőzsdén a nyitást követően felfüggesztették többek között a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és több kisebb értékpapír kereskedését. A vezető részvények felfüggesztése öt percre szólt, és a kisebb papírok, mint a Synergon, az AAA, az Állami Nyomda, a Genesis, a Rába és az Econet kereskedését is újraindította a tőzsde. A folyamatos terhelést a BÉT szervere "nem bírta", időről-időre elérhetetlen lett a Budapesti Értéktőzsde honlapja.

Dél óta stabilizálódni látszanak a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX értéke 13.600 pont körüli szinten stagnál, ami még mindig 9 százaléknál nagyobb veszteség a csütörtöki záráshoz képest.

Az index délelőtt 10 órakor érte el mélypontját, akkor 13.060 pontig süllyedt az értéke, ami 13 százalékkal, csaknem kétezer ponttal volt alacsonyabb az előzőn napi zárónál.

A BUX 14.30 órakor 13.394,61 ponton állt, ami a csütörtöki záró értékéhez képest 1619,91 pontos, 10,79 százalékos csökkenés, a pénteki nyitásnál 828,93 ponttal alacsonyabb. A BUX 5,27 százalékos mínuszban, 14.223 ponton nyitott, majd a kereskedés első órájában 13.060 pontig süllyedt az értéke, ami 13 százalékkal, csaknem kétezer ponttal volt alacsonyabb az előző napi zárónál. Délelőtt a részvények több mint felének szünetelt a kereskedése néhány percre, mert árfolyamesésük meghaladta a megengedett 10 százalékot. A blue chipek közül az OTP, a Mol és a Magyar Telekom kereskedését is szüneteltetni kellett.

A részvénypiac forgalma magas volt pénteken, fél háromig 46,1 milliárd forintot ért el.

A Mol árfolyama 1785 forinttal, 14,27 százalékkal 10.720 forintra csökkent, 3,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 395 forinttal, 10,25 százalékkal 3.460 forintra esett, forgalmuk 38,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 105 forinttal, 14,48 százalékkal 620 forintra csökkent, forgalma 1,1 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 1075 forinttal, 3,72 százalékkal 27.825 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. (Itt megnézheti a zárást...)

Pánik, majd megnyugvás Bécsben

Pénteken délelőtt felfüggesztették a kereskedést a bécsi tőzsdén, miután a vezető tőzsdeindex, az ATX 10 százalékkal esett. A kereskedés felfüggesztésével a pánikot és a további veszteségeket akarják megelőzni.

Nem sokkal déli 12 után újra indították a kereskedést a bécsi tőzsdén. A tőzsde történetében egyedülálló volt, hogy több órás szünetet rendeljenek el.

Ázsiában is gondok vannak

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken akkorát esett, mint az ázsiai fizetési válság kezdete, 1987 óta még soha egy nap alatt, és a hetet is rekord ütemű veszteséggel végezte. A csaknem minden részvényre kiterjedő pánikot súlyosbította, hogy a japán piac hétfőn országos ünnepnap miatt zárva lesz, ezért a befektetők előre hozták eladásaikat. Nem használt az sem, hogy a jen napközben hároméves csúcsra hágott az euróval szemben, és féléves csúcsra a dollárral szemben. A befektetők menedéknek vélik a kis hozamú japán valutát.

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken is meredeken zuhannak, a pánikszerű eladás várhatóan átterjed a konzervatív részvényekre - gyógyszeripar, élelmiszeripar, energiaipar - is.

Feljelentést tett az OTP

A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon - mondta Veres János pénzügyminiszter a jegybankelnökkel és az OTP elnök-vezérigazgatójával tartott pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

Csányi Sándor kijelentette: "mindezek tükrében számomra érthetetlennek tűnik az utóbbi időben a piacon beindult mozgás, különösen érthetetlen a csütörtöki kereskedés zárószakaszában bekövetkezett mozgás". Hozzátette: úgy gondolják, hogy tudatos támadás áll a mozgások mögött.

Csütörtökön az OTP részvények árfolyama 14,33 százalékkal 3.855 forintra esett, elsősorban a zárószakaszban érkezett megbízás miatt, ami mögött piaci pletykák szerint egy nagy külföldi eladó volt. A Reuters Londonból azt jelentette, hogy olyan híresztelések kerültek napvilágra, amelyek szerint az OTP-t a kormány "megmentené". Ezt később a kormányszóvivő és Veres János is cáfolta.

Az OTP pénteken a rendőrségen, a brit hatóságoknál pedig a jövő héten tőkebefektetési csalás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert úgy gondolják, hogy az "utolsó perces" megbízások alkalmasak arra, hogy másokat részvényeik eladására bírjanak és nem valós képet tükröznek a piacról, mindezek rémhírterjesztéssel párosulnak - mondta Csányi Sándor. Ha a rendőrség segítséget várna a banktól, nagy valószínűséggel meg tudnák nevezni azt a hedge fundot vagy személyt, aki a megbízásokat adta, illetve a rémhírterjesztést elkövette - jegyezte meg a bankvezér.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo