hirdetés

Athén, szerda délelőtt: aggódhatunk

Az elkövetkező néhány óra Görögországban kulcsfontosságú a világgazdaság stabilitása szempontjából. A szakszervezetek kétnapos sztrájkra hívták az embereket Athénban. Egyes elemzők szerint az uniós politikusok a megszorító csomag görög megszavazása híján is megsegítik az országot.
hirdetés

A görög parlament szerdán délelőtt szavazhat arról az újabb, 28,4 milliárd eurós kiigazító csomagról, amely a feltétele a korábban elfogadott mentőhitel esedékes, 12 milliárd eurós részlete folyósításának, valamint alapja lehet egy esetleges új mentőprogram kidolgozásának.

Van Rompuy, az Európa Parlament elnöke úgy fogalmazott, hogy a szavazás kulcsfontosságú a görög emberek, az euróövezet és az egész világ szempontjából. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso parlamenti felszólalásában elmondta: Görögországnak meg kell dupláznia erőfeszítéseit. "Strukturális reformokra van szüksége Görögországnak annak érdekében, hogy újra növekedési pályára álljon.


A megszigorítások ellen tüntetők és a megfékezésükre kivezényelt rohamrendőrök kedd délután összecsaptak az athéni parlament épülete előtt. A szakszervezetek felhívására 48 órás általános sztrájkot kezdtek tiltakozásul a kormány megszorító csomagja ellen - fotó:MTi/EPA

Barroso megismételte korábbi kijelentését, amely szerint az Európai Uniónak nincs alternatív forgatókönyve. "Ez az egy tervünk van a görög helyzet megoldására",  és ha végrehajtják a kiigazítási terveket, akkor "az EU teljes támogatását élvezhetik" - tette hozzá. Az athéni kormány nehézségek elé néz a program megszavazásakor, mivel az ellenzék elutasítja az újabb megszorításokat, és több kormánypárti képviselő is aggályait fejezte ki a reformok miatt. A szocialista frakciónak 155 képviselője van a 300 fős görög parlamentben. Egy képviselő már korábban jelezte, hogy nem szavazza meg a csomagot.

Görögországban eközben 48 órás általános sztrájk kezdődött kedden. Helyszíni jelentések szerint több mint 5 ezer rendőrt vezényeltek Athénba, ahol kedden délelőtt kezdődtek a felvonulások. A tömegközlekedés gyakorlatilag leállt az országban. Fennakadások lesznek kedden és szerdán a légiközlekedésben is, a légiirányítók mindkét nap sztrájkolnak, magyar idő szerint 08-11 óra és 17-21 óra között.

Görögország törlesztési hátralékba kerülését a piac jelentős eséllyel jósolja, függetlenül a további külső segítségtől. A Barclays Capital minap ismertetett felmérése szerint a globális befektetői közösség háromnegyede számol azzal, hogy Görögország és esetleg több más euróövezeti tagállam már a következő egy évben adósságállománya átrendezésére kényszerül. Hasonló véleményen vannak a nagy nemzetközi hitelminősítők is.

A hónap közepén a Standard & Poor's egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette Görögország hosszú távú államadós-besorolását, azzal a véleményével indokolva a meredek leminősítést, hogy jelentősen megnőtt a kockázata a görög adósságszolgálat időbeli és maradéktalan teljesítésében bekövetkező többszöri késedelemnek. Az S&P lépése nyomán jelenleg Görögországé a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata.

Mindenképpen megmentik Görögországot?
Az euróövezeti vezetők mindenképpen megadják Görögországnak a következő hetek finanszírozásához szükséges külső pénzügyi segítséget, függetlenül az újabb konszolidációs intézkedések parlamenti elfogadásától - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Súlyos hitelességi következményei lennének, ha Görögország az intézkedések parlamenti elutasítása esetén is hozzájutna a külső támogatáshoz. Az Eurasia Group kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzése felidézi, hogy az elmúlt hetekben a valutaunió több vezető tisztviselője is elengedhetetlen fontosságúnak nevezte a további finanszírozási segítség szempontjából az újabb görögországi megszorító intézkedések parlamenti elfogadását.
Az Eurasia szerint azonban az euróövezeti vezetők - tekintet nélkül a görög parlamenti voksolás kimenetelére - mindenképpen elő fogják teremteni a pénzt, eredménytelen törvényhozási szavazás esetén valószínűleg áthidaló kölcsön formájában, egyszerűen annak megakadályozására, hogy Görögország már július elején - nem rendezett körülmények közepette - törlesztési leállás felé sodródjon. Ebben az esetben a kölcsönt már jó eséllyel a hétvégén esedékes rendkívüli Eurogroup-ülésen jóváhagynák. E hitelek célja az lenne, hogy átsegítse Görögországot júliuson és augusztuson.
Töltetlen pisztolyt lóbálnak 
A finanszírozás visszatérne a hagyományos mederbe, amint egy új görög kormány lép hivatalba, és az életbe lépteti a mostani tervezethez hasonló középtávú költségvetési csomagot - jósolták az Eurasia londoni elemzői. A ház szerint azonban ha ez a forgatókönyv játszódik le, az az eddigi legnagyobb csapást mérné a vezető euróövezeti országok - különösen Németország - hitelességére, és ennek fontos következményei lennének a jövőbeni válságkezelésre.
A görög - valamint a portugál és ír - politikusok ugyanis ebből tudnák, hogy az euróövezeti vezetők "töltetlen pisztollyal" fenyegetőznek, és ez "végzetesen" aláásná a valutauniós döntéshozó elit képességét a perifériális országok reformjainak előmozdítását célzó nyomásgyakorlás kifejtésére, ráadásul olyan időszakban, amikor erősödik a reformokkal szembeni belső ellenállás is ezekben az országokban - áll az Eurasia keddi londoni elemzésében.
hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo