A sógoroknál is változtak a munkaügyi szabályok

Új, a munkaerő kölcsönzést szabályozó törvény lépett hatályba július elsején Ausztriában. A jogszabály rögzíti a kölcsönzött munkavállalók jogait, illetve a munkaerő kölcsönzők és a kölcsönvevő vállalkozások feladatait és kötelezettségeit.

„A rendelkezés célja, hogy védje a munkavállalók érdekeit, továbbá hogy egységes munkajogi környezetet biztosítson a vállalkozások számára a munkaerő kölcsönzés terén" - tájékoztatott Torsten Braner a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Csak a magánszférában kötelező

A törvény hatálya a magánvállalkozásokra, azok munkavállalóira, és munkavégzésre irányuló, munkavállalóhoz hasonló jogviszonyban, foglalkoztatott személyekre terjed ki, ugyanakkor nem alkalmazandók a szövetségi, tartományi és az önkormányzati intézmények által foglalkoztatott ideiglenes munkaerő kölcsönzés esetében. Az új jogszabály továbbra is lehetővé teszi a vállalaton-, vagy cégcsoporton belüli munkaerő-kölcsönzést, ha a munkavállalók ideiglenes átadásának időtartama nem hosszabb, mint egy hónap, így az új jogszabály több magyar tulajdonú, Ausztriában működő vállalkozást is érinthet.

Az egyenlő bánásmód követelménye és a diszkrimináció tilalma

Az új osztrák törvény egyértelművé teszi, hogy a munkaerőt kölcsönvevő vállalkozások semmilyen módon sem diszkriminálhatják ideiglenesen kikölcsönzött munkavállalóikat. Jogszabály tiltja a munkavállaló bármilyen nemű hátrányos megkülönböztetését, amely többek között kiterjed a szexuális zaklatás tilalmára is. „A változtatások értelmében a kikölcsönzött munkavállaló a fizetés, a szabadság és a munkaidő tekintetében is egyenlő bánásmódban részesítendő" - fűzi hozzá a közösségi jogász. A törvény bejelentési és tájékoztatási kötelezettséget ír elő a munkaadó számára, melynek értelmében a vállalkozások kötelesek tájékoztatni az ideiglenes munkavállalókat a cégen belül megüresedett pozíciókról.

A maghyar szabályozás is változott
A parlament hétfőn elfogadta az új munka törvénykönyvét érintő első módosításokat az átmeneti rendelkezésekkel együtt. A megválaszolatlan kérdések száma azonban az átmeneti rendelkezések következtében sem csökken - állítja a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója. A parlament tegnapi ülésén elfogadták azokat az átmeneti rendelkezéseket, amelyek módosítanak egy sor jelenleg hatályban lévő jogszabályt, emellett mintegy ötven ponton átírják az új munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (Mt.) is; a dolog érdekessége, hogy ez a jogszabály még hatályba sem lépett. A törvény jelenleg az országgyűlés elnökének aláírására vár, majd azt megküldik a köztársasági elnöknek, kihirdetésre csak ezt követően kerülhet. Az új Mt. hatálybalépéséig összesen 11 nap van hátra, ami roppant kevés idő az érintettek felkészülésére. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy számos cég a felkészülés kapcsán már megtárgyalta az új kollektív szerződésének tervezetét, a kollektív megállapodások megkötése pedig vagy megtörtént vagy éppen küszöbön áll. munka, munka törvénykönyve, munkaadó, munkahely, munkaügy, munkavállaló, munkavállalói jogok, vasárnapi munkavégzés

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo