A paksi bővítésnek lehet egy váratlan mellékhatása

Jól teljesít Magyarország, a gazdaság teljesítménye megfelel azoknak a kritériumoknak is, amelyek akár az euró gyors bevezetéséhez is szükségesek lennének. A paksi bővítéshez felvett hitellel azonban még lehet gond. Magas István egyetemi tanárt kérdeztük az európai és a magyar gazdaság kilátásairól.

Európa némileg fellélegezhetett, már magunk mögött tudhattuk a Brexit okozta, nagyobb kezdeti feszültségeket. Most azonban a katalán függetlenségi törekvések újra az integráció stabilizálására irányították a figyelmet. Ennek kapcsán hamarosan Magyarországnak is határozott döntést kell hoznia: mikor akarja bevezetni a közös pénzt. Magas István egyetemi tanár, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének munkatársa szerint Magyarország teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, de az euróövezeten kívül is lehet jó teljesítményt nyújtani. Az EXIM Bank hitelek és a paksi bővítés miatt esedékes orosz hitelkeret veszélybe sodorhatja az államadósság ígért csökkenésének ütemét, ez pedig akár az euróövezeti csatlakozásunknál is problémákat okozhat. (Pedig ebben a kérdésben hamar eljön a döntés pillanata!)

Magas István, egyetemi tanár - Kép: PP, Fotó: Erhardt László

Az év elején még voltak arra utaló jelek, hogy a sorozatos politikai válságok megrendíthetik az európai gazdaság helyzetét. Hogyan alakult a helyzet?

– Egy jó fél évvel ezelőtt még nagyon komoly feszültségek látszottak az Európai Unióban, főleg a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilépése nyomán, ez látható volt az euró/dollár árfolyam alakulásában is. Ehhez képest mára elmondhatjuk, hogy mind az európai, mind a globális gazdaság sokkal jobb képet fest. Globálisan tekintve a politikai feszültséggócok nem változtak, ilyen az észak-koreai helyzet vagy a szíriai polgárháború, ezek azonban elsősorban katonai jellegű fenyegetések, és nem gyakorolnak jelentős hatást a globális konjunktúrára. Sokkal elgondolkoztatóbb, hogy nemrégiben közös hadgyakorlat zajlott kínai és orosz katonai erők között, és más téren is látható az együttműködés vagy legalábbis a kölcsönös megértés a két kormányzat között. Ez pedig azt is előrevetítheti, hogy ez a két ország közösen léphet fel politikai-gazdasági kérdésekben az Egyesült Államokkal szemben, ami komolyan átértékelné a hatalmi viszonyokat. Az Európai Unió ebben a játszmában azonban inkább szemlélőként vesz részt. Európa viszont gazdaságilag magára talált, a brit népszavazás után a szorosabbra fonódott francia–német viszony komoly stabilizációs tényezőként jelentkezett.

A Magas Istvánnal készült interjú teljes formájában a Piac & Profit novemberben megjelenő számában olvasható!

Chikán Attila: európárti vagyok
Javuló foglalkoztatás, növekvő gazdaság, emelkedő fizetések: első pillantásra Magyarország kilátásai fényesnek tűnnek. Azonban hamarosan változik a növekedést fenntartó uniós támogatási rendszer, és közben mind többen és többen hagyják el az országot a fiatalok közül, akik fájdalmasan hiányoznak majd a munkaerőpiacról. Chikán Attila közgazdászt, az MTA tagját kérdeztük a magyar gazdaság kilátásairól és a ránk leselkedő veszélyekről.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo