Szennyezett uborka: a CNN-nek vagy a miniszternek van igaza?

Két -három hete tart a járvány, mára 16 ember halt bele a kólia-baktérium fertőzésbe, melyet vélhetően uborkák elfogyasztásából szereztek. E baktérium halálos különösen erős törzse halálos kimenetelű betegséget okoz: hasmenéshez vezet, vese-elégtelenséggel és idegrendszeri zavarokkal járhat. A haláleseteket Németországban regisztrálták. 39 fertőzött van Svédországban - mindegyikük Németországban járt nemrég. Egyelőre folyik a vizsgálat annak kiderítésére, vajon csak uborkák okozták-e a tragédiát, vagy saláták, paradicsomok is. Agrárminiszterünk tagadja, hogy a magyar boltokban lévő friss -tehát újonnan érkezett- zöldségek fertőzők lennének. Ám az európai Élelmiszerbiztonsági Hálózat biztosra veszi, hogy hazánk is kapott a fertőző szállítmány(ok)ból. A kérdés: mikor?

A hétvégén az MTI azért kért tájékoztatást Jordán Lászlótól, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettesétől, mert a hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából.

Nálunk is lehet belőle?

Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést.

Jordán -a miniszteri utasításnak megfelelően- rendkívüli vizsgálatot rendelt el a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknál, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát. Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, és egész hétvégén, szombaton és vasárnap is folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.  

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Ám az illetékes hivatal a két cég nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Hétfőn Fazekas Sándor miniszter már kijelentette, "nincs fertőzött spanyol zöldség Magyarországon. Valamennyi spanyol eredetű friss élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet", mondta a vidékfejlesztési miniszter. Az MTI ismételt hírrel hívta fel a figyelmet az idézetben a "friss" szóra, ami könnyen azt jelentheti: a miniszter így próbálja megkerülni a felelősséget, és világossá tenni, hogy a vizsgálat köre behatárolt volt, hogy halál esetén ne érje szó a ház elejét.

Vagyis a korábbi szállítmányokat már nem tudták ellenőrizni - vélhetően azért, mert azok már elfogytak a boltok polcairól. Magyarán: azt Fazekas sem tudja kétséget kizáróan kijelenteni, hogy a korábbi szállítmányok nem voltak szennyezettek. (Ne feledjük: a fertőzés maga két-három hete tart Európában!)

A szaktárca vezetője azonban elmés retorikával a "haszonszerzést", a "kapzsiságot" és a "lelkiismeretlenséget" okolta az ilyen esetek kialakulásáért.

A CNN hírtelevízió ezzel szemben azt állította május 31-én kedden, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hálózat (EHEC) kijelentése szerint "a bélvérzést okozó E.coli (vagyis kólia-baktérium) fertőzést Spanyolországból származó uborkák okozták, melyeket Németországban csomagoltak, és Ausztriában, Csehországban, Dániában, Németországban, Magyarországon, Luxemburgban és Spanyolországban hoztak forgalomba." A meglehetősen tényszerű kijelentésben nem szerepelt a valószínűleg, vélhetően vagy más hasonló szó.

És ha máshonnan jött?!

"De a forrást még nem találták meg", s a szakmai konszenzus szerint akár saláta vagy paradicsom is lehet a fertőzés oka. A spanyol vonalon túl dán és holland eredetű szállítmányokat is vizsgálnak.

Mivel a hazai vizsgálat a spanyol eredetű zöldségekre terjedt ki, de uniós szinten még nem állapították meg, hogy valóban onnan származnak-e a fertőző zöldségek (lásd az alsó keretes anyagban a német agrár államtitkár kijelentését), tehát könnyen lehet, hogy más fertőző termények is forgalomba kerültek Magyarországon, vagy az említett fogadóországokban. A miniszteri nyugalomra intés tehát közel sem megalapozott.

 

A spanyol exportőrök szövetsége elítélte a gyanúsítgatásokat, mondván az illetékesek bizonyítékok híján okoznak kárt üzletáguknak.

Eközben Debrecenben piknikeztek az EU agrárminiszterei
Az Európai Unió agrárminisztereinek három napos debreceni találkozójára vasárnap délután érkeztek meg a tagországok tárcavezetői. Nem vesz részt a találkozón Franciaország, Németország és Csehország agrárminisztere, őket helyetteseik képviselik a találkozón. Fazekas felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru. Példaként említette, hogy a közelmúltban húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt.

Több ezer megbetegedés?

A fertőzés már nemcsak Észak-Németországban követel áldozatokat. A CNN szerint május 31-én kedden 373-ra tehető azok száma, akik megbetegedtek, de az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szakemberek úgy vélik, ennél jóval többen fertőződtek meg.

Csak egy hamburgi kórházban 600-700 beteget kezelnek, állítja a CNN. A páciensek 20-30 százalékánál alakul ki hemolitikus-urémiás szindróma (HUS), vagyis akut vesekárosodás, mivel fertőzést követően a verotoxin felszívódik a bélből, sérülést okoz a kis erekben és az ott keringő vörös vérsejtekben, ami véralvadáshoz vezet, az pedig vérrögök kialakálásához. Erre reagál aztán a vese.  A vörös vérsejtek szétesésének tünetei a következők lehetnek: sötét vizelet, láz, sápadtság, sárgaság.

A 16 állítólagos halálesetből a CNN hírtelevízió eddig 12-t tudott megerősíteni. Hazánk agrárminisztere szerint az EU élelmiszerbiztonsági hatóságai felelősen, gondosan jártak el, de most a legfontosabb "a fertőzés forrásait kétséget kizáróan megtalálni", mondta Fazekas Sándor.

Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosa szerint gyors reagálással vissza kell állítani a fogyasztói bizalmat, mert "a bizalmi válságnak komoly gazdasági hatása lehet, ami visszahat az ágazatra". Ugyanakkor megalapozatlanul nem szabad vádolni egyes tagállamokat, óvatosan kell eljárni, feltételezéseket nem szabad hangoztatni, mert csődbe mehet az egész zöldségágazat az EU-ban, s azt a fogyasztók is megsínylik, Ciolos.

Fertőzés-krónika
  • A fertőzés május elején bukkant fel Németországban, május közepére váltak halmozottá a megbetegedések, és csak ekkor lehetett elkezdeni a vizsgálatokat.
  • A betegség 3-10 napos lappangási ideje okozta azt a "késlekedést", amivel megvádolták a német hatóságokat.
  • Németországban vasárnapig 329 megbetegedést és 14 halálesetet okozott a fertőzést.
  • A Robert Koch országos járványügyi intézet állásfoglalása szerint: ”A szokásos higiéniai normák betartásán túl arra kérik Észak-Németország lakosságát, hogy ne fogyasszanak nyersen uborkát, paradicsomot és fejes salátát."
  • Robert Josef Kloos agrár államtitkár Debrecenben egy újságírói kérdésre kijelentette: semmilyen eshetőséget nem lehet kizárni, így azt sem, hogy a baktérium Németországban került az uborkára, közölte az MTI.
  • Egy másik kérdésre válaszolva az államtitkár úgy vélte, nem lesz szükség a határellenőrzés átmeneti visszaállítására Németországban, ahogy egyéb korlátozó intézkedéseket sem kell hozniuk a kereskedelem területén.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo