Miért a környezetszennyezést ösztönözzük a termékdíjjal?

2015 januárjától környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után. A termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újrahasznosítható alkatrészekből, van-e Környezetbarát Termék minősítése. Mértéke 57 forint kilónként, ami 3-5 százalékkal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat. Eközben a kevésbé hatékony, természeti erőforrásokkal pazarlóbban bánó, környezetet jobban terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni.

Kép: PP

Ez év elejétől a környezetvédelmi termékdíjat kiterjesztették minden központi fűtési célú, elektromos vezérlésű kazánra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy termékdíjat a modern, leginkább környezetbarát készülékek után kell fizetni. Ez energiahatékonysági és levegőtisztasági szempontból is aggályos, ellentmond a törvény szellemének és betűjének, hisz megdrágítja a takarékosabb, környezetkímélőbb berendezéseket, egyben vonzóbbá teszi a jellemzően fa- vagy széntüzelésű készülékeket, amelyek jobban szennyezik a levegőt. A környezetvédelmi termékdíj célja ugyan a hulladékkezelés és feldolgozás elősegítése is, de ezt nem szabad a többi környezetvédelmi cél, az energiatakarékosság és a levegőtisztaság kárára megvalósítani.

Magyarországon a gázfűtés dominál, kb. 2,5 millió gázkazán van. A kazánok átlagéletkora 18 év, és ez folyamatosan emelkedik. Az elavult fűtőkészülékek a magasabb fogyasztás mellett a levegőt is jobban szennyezik.  Ezt tetézi a - magas gázárak miatt korábban - szilárd tüzelésre átállt háztartások okozta szállópor-kibocsátás növekedése, melyre már a környezetvédelemért felelős államtitkárság is felhívta a figyelmet egy szemléletformáló, információs kampányában.

Még nehezebben indokolható az, hogy a környezetvédelmi termékdíj alól nem kapnak felmentést a Környezetbarát Termék védjeggyel rendelkező kazánok. A termékdíjat ugyanis - a tényleges fenntarthatósági szempontokat félretéve - kivétel nélkül minden elektromos vezérlésű, központi fűtés céljára szolgáló készülékre kivetették. A termékdíj és mértéke független attól, mekkora fogyasztás mellett milyen hatékonyak a készülékek, mennyire tartósak, mennyi bennük az újrafeldolgozható alkatrész aránya, milyen takarékosan bánnak a természeti erőforrásokkal. Ez az intézkedés kifejezetten visszafogja a környezetbarát technológiák szélesebb körű elterjedését, így ellentétes a termékdíj eredeti céljával.

Bünteti a megújulókat a kormány
Három a magyar igazság tartja a közmondás, ám törvényalkotónak sikerült ezt is túlszárnyalnia. Az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt – állítja egy szakmai szervezet.
Tovább árnyalja a képet, hogy szeptember végétől - egy hazánkban is közvetlenül érvényes EU rendelet értelmében - már csak olyan gázfűtő készülékek kerülhetnek a boltokba, amelyek magasabb energetikai követelményeknek felelnek meg, azaz hatékonyabban működnek. Ezek a készülékek eleve többe kerülnek, ehhez adódik még a termékdíj, mely várhatóan 2-3 százalékkal tovább növeli az árszintet. Minden készülékre energiacímke kerül majd, mely pontosan beazonosíthatóvá teszi a készülékek hatékonyságát.

„A Magyar Energiahatékonysági Intézet rossz iránynak tartja a termékdíj jelenlegi formában történő kivetését - mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója. Nem önmagában a termékdíj jelenti a problémát, hanem átgondolatlan, az energiahatékonyságot és a levegőtisztaságot nem segítő alkalmazása. Azt javasoljuk, hogy a termékdíjat terjesszék ki minden fűtőkészülékekre, de mértékét tegyék függővé a környezetterhelés mértékétől és hatékonyságuktól. A gázkazánoknál a termékdíj mértéke a készülék energiahatékonysági besorolása szerint változzon, és az „A” energiaosztályúak, illetve Környezetbarát Termék védjeggyel  ellátott termékek mentesüljenek a termékdíj alól, a „B” osztályúaknál pedig a rendes érték 25 százalékát kelljen csak megfizetni.”

CSAK EGY ÚJABB ÉRTELMETLEN SARC
A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo