hirdetés

Klímaváltozás: 100 millió halott, jelentős gazdasági károk

A következő 18 évben 100 millió emberéletet követelhet a klímaváltozás, derül ki abból a jelentésből, melyet 20 fejlődő ország kormánya rendelt meg. A globális GDP 3,2 százaléka is az éghajlatváltozás áldozatává válhat 2030-ra.
hirdetés

A következő 18 évben 100 millió emberéletet követelhet a klímaváltozás, derül ki abból a jelentésből, melyet 20 fejlődő ország kormánya rendelt meg a közösen működtetett Climate Vulnerable Forum égisze alatt. A globális GDP 3,2 százaléka is az éghajlatváltozás áldozatává válhat 2030-ra.

 

Jelentős károkat okoz a klímaváltozás

Az ipari forradalom hajnala óta 0,8 Celsius fokkal emelkedett bolygónk légkörének hőmérséklete. A nemzetközi klímacsúcsokon kötelező érvényű egyezményt elfogadni képtelen országok az üvegházgáz-kibocsátás mérséklésének folyományaként elvileg 2 Celsius fokban szeretnék korlátozni a további felmelegedést az évszázad végére, hogy elejét vegyék az ökológiai és éghajlati folyamatok drasztikus átalakulásának.

Anyagi veszteségek

A klímaváltozás már eddig is évi 1,6 %-kal nyirbálta meg a globális bruttó összterméket, ami annyit tesz, 1200 millió dolláros termelési és kereskedelmi tevékenységtől esett el a világgazdaság minden évben. 2030-ra a veszteség a duplájára nőhet, elérve a GDP 3,2 %-át, míg az évszázad végére 10 %-os visszaesés is elképzelhető.

Ezzel szemben a konszenzus a gazdaság alacsony karbontartalmú pályára állításáról az, hogy az mindössze a globális GDP 0,5 %-ába kerülne! A téma elismert szakértője, Nicholas Stern közgazdász -aki 2006-ban nagy hatású jelentést adott ki a klímaváltozás gazdasági vonatkozásairól- 2 %-ot emleget a megváltozott időjárási viszonyokhoz történő adaptáció, alkalmazkodás áraként. A legrosszabb szcenárió értelmében szerinte az egy főre jutó fogyasztás 20 %-a is rámehet a károk elhárítására és az alkalmazkodásra, ha a klímavédelmi politikát nem érvényesítik a kormányok időben.

Csak a halállományot és a mezőgazdaságot fenyegető veszteség eléri az évi 500 millárd dollárt, erősítette meg az Oxfam igazgatója, Jeremy Hobbs a Reutersnek.

Áldozatok

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, a melegedő óceánokból nagyobb intenzitásra szert tevő hurrikánok, a nyári futótüzek, az árvizek és aszályok pusztítása miatt emberek megélhetése és végső soron élete (lesz) a kockázatok tárgya, derül ki a DARA jelentéséből.

A hatástanulmány 184 országban vizsgálta az éghajlatváltozás várható befolyását az emberek életére és a nemzetgazdaságok működésére. Néhány fontosabb megállapítás a jelentésből:

  • Évente 5 millió halált okoz az üvegházgáz-kibocsátás, az éhezés és a gazdaságok „karbonintenzitásának”, vagyis légszennyezésének számlájára írható betegségek
  • Ez a ráta 2030-ban évi 6 millió halálesetet okoz majd.
  • A halálesetek 90 %-a a szegény országokban történik.
A jelentés tulajdonképpen segélykiáltás az iparilag fejletlen országok részéről, hiszen ezek lakossága van a leginkább kitéve a klímaváltozás negatív hatásainak. Következésképp a gazdasági veszteség is náluk lesz a legnagyobb: 2030-ra akár GDP-jük 11 %-ának is búcsút mondhatnak, India össztermékének legalább 5 %-a bánja majd. Az Egyesült Államok vagy Kína viszont valószínűleg ”csak” 2,1 %-os visszaesést fog elszenvedni.

Szerző: Kriston László

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo