A FAO élelmiszerár-indexe 164,1 pontos értéken nyitott tavaly év elején, a záró értéke decemberben 154,1 lett. Ez utóbbi érték a novemberihez képest is 1 százalékkal kisebb, főleg a hús, tejtermékek és gabonák világpiaci árának mérséklődése miatt, ami ellentételezte a cukor és növényi olajok drágulását.
„A stabil készletek, a gyenge kereslet – és az erősödő dollár – mellett nem meglepő az élelmiszerárak esetében 2015-ben is domináló negatív trend” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezető közgazdásza, Abdolreza Abbasszian. Ennek ellenére a FAO globális jelentése szerint a világon még mindig 795 millió ember éhezik, igaz, ez lényegesen kevesebb, mint az 1990-ben éhező egymilliárdnál is több ember. Ebben a 25 évben a Föld lakossága 1,9 milliárd fővel nőtt, így az éhezők számának csökkenése még szembeötlőbb, 12,9 százalékát adja a bolygó lakosságának, szemben a korábbi 23,3 százalékkal. Az éhezés különösen kirívó annak fényében, hogy a világszerte megtermelt élelmiszer fele a kukában végzi.
Gyengülő kukorica, dráguló cukor
A FAO gabonaárindex decemberre további 1,3 százalékkal csökkent a kukoricatermelők közötti erősödő verseny és részben azon várakozás miatt, hogy az argentin exportvámok eltörlésével nagyobb mennyiségű búza ömlik majd a világpiacokra. A többek között a rizst is magába foglaló mutató 2014-hez képest 15 százalékkal csökkent.
A tejtermékek is igazodtak a globális trendhez: decemberben 1 százalékkal kerültek kevesebbe, a tavalyi éves átlag azonban majdnem 30 százalékkal zuhant az előző évhez képest.
A bővülő európai sertéshúsimport és az alacsonyabb kereslet Amerikában a marhahús iránt okozta a húsárindex 2 százalékon felüli csökkenését. Az egész évet vizsgálva, átlagosan 15 százalékkal alacsonyabb áron kereskedtek a húsokkal a nemzetközi piacokon.
Némileg kilóg a sorból, hogy a növényi olajok ára 2,1 százalékot emelkedett decemberben, főleg a brazil szójabab körüli bizonytalanságok miatt, de az index 2015-ös átlaga még így is majdnem 20 százalékkal a 2014-es alatt volt.