A kávé legnagyobb fair trade beszerzője, a Green Mountain néhány éve vizsgálatot folytatott dél-amerikai beszállítói körében. A cégvezetés meglepve tapasztalta, hogy a termés méltányos áron való felvásárlásának áldásos hatása közel sem olyan nagy, mint gondolták. A 3 holdnál (vagyis 1,21 hektárnál) kisebb termelőterületet maguknak tudó gazdák ugyanis gyakran szenvednek táplálékhiánytól, hiába a megbízható felvevő piaci partner. Ráadásul nem is rövid időszakról van szó.
A Mexikóban, Guatemalában és Nicaraguában szólásra bírt termelők kétharmada évente 3-8 hónapig nem jut elegendő élelmiszerhez a lakóhelyén. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kelleténél kevesebb élelmiszert tudnak vásárolni, mert annak ára ezekben a hónapokban megugrik a nagy kereslet és szűkös kínálat dinamikája miatt. E nehéz időszakot rendszerint a kávétermés betakarítása után szenvedik el a földművesek.
A Green Mountain olyan projektbe kezdett, mely körülbelül 19 000 család élelmiszerellátását hivatott biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tenni. A program eredményeit rövidfilmben foglalta össze a cég.
Adományok helyett rávezetik a termelőket arra, miként diverzifikálják tevékenységüket, hogy ne csak a kávéterméstől függjenek. Többek között haltenyésztésre, gombatermesztésre tanítják a gazdákat, akik elsajátíthatják az élelmiszer-tartósítás fogásait is. Egyeseket bioméz-termelőkké képeztek át. Étrendjük átalakítását is szorgalmazták, így a rizs és bab helyett tápanyagokban gazdag gyümölcsös-zöldséges kosztra fogták őket, amitől megnőtt a munkavégző képességük is. A cég további 20 000 földművesre tervezi kiterjeszteni programját.